Jedlo je jednou z najkrajších vecí v živote. Samozrejme, dôležité je podotknúť, že to musí byť predovšetkým dobré jedlo, pretože asi každý už mal v živote skúsenosť s fakt nechutnou stravou, napríklad tou nemocničnou. Takže, veľká životná pravda – nie je jedlo ako jedlo.
Zamyslel si sa ale niekedy nad tým, ako naozaj dobré, možno práve to tvoje najobľúbenejšie, jedlo vzniklo? Asi to len ťažko bude výsledkom cielenej, krvopotnej a na nekonečnom experimente nejakého dávneho šéfkuchára založenej práci.
Ono totiž tie najobľúbenejšie jedlá, snacky a potraviny vznikli buď vďaka histórii a šikovnosti našich predkov, alebo jednoducho náhodou. Vlastne, aj tá prvá možnosť mohla byť len náhodou. No každopádne, práve tomu povestnému šťastiu môžeme vďačiť za niektoré zo všeobecne obľúbených potravín, ktoré ti predstavíme v nasledujúcich riadkoch.
Nanuk
Objaviteľom nanuku je iba 11-ročný chlapec menom Frank Epperson. Táto lahodná ovocná pochúťka vznikla úplnou náhodou, stačil na to len prístroj na výrobu sódy, voda, ovocná šumienka, palička, poriadne chladná noc a detská zábudlivosť. Práve posledné spomenuté je tou tajnou ingredienciou, vďaka ktorej sa dnes môžeme vyžívať v sladkých studených dobrotách.
Frank dostal v roku 1905 zariadenie na výrobu sódy. Nadšenie z tohto daru ho pohltilo natoľko, že vyrobený sladký nápoj nechal cez noc vonku. Zhodou náhod bola tá noc až extrémne mrazivá a nápoj nechaný napospas osudu primrzol k paličke, ktorú predtým chlapec použil na miešanie.
Keď to Frank na ďalšie ráno objavil, rozhodol sa zamrznutú zmes sódy a ovocnej šumienky z paličky zlízať. Svoj výtvor nazval „epsicle“. Postupne sa začal o svoj výtvor deliť s priateľmi a susedmi, všetkým táto sladká dobrota zachutila. V roku 1924 si svoj vynález patentoval a premenoval ho na „popsicle“, v preklade nanuk.
Čokoládové sušienky
Možno sa pýtaš, ako mohla taká lahodná pochúťka známa aj pod názvom cookies vzniknúť úplným omylom. No, bolo to tak, presnejšie sa to stalo v roku 1930. Ruth Wakefield spolu so svojím manželom vlastnili turistickú chatu s názvom Toll House Inn.
Jedného dňa, keď pripravovala pre hostí čokoládové koláčiky, zistila, že jej došla jedna z kľúčových ingrediencií – pekárenská čokoláda. Keďže nemala možnosť bežať do obchodu, rozhodla sa improvizovať. Vzala kúsok čokolády Nestlé, nasekala ju a v domnení, že kúsky sa v ceste roztopia a vytvoria čokoládové cesto, ich vložila do zmesi na koláčiky.
Jej predpoklad sa však nenaplnil. Vznikli úplne iné koláčiky s kúskami čokolády – známe ako Toll House Cookies -, ktoré sa postupne stali jednou z najobľúbenejších amerických pochúťok všetkých čias. Má to však jeden malý háčik. Takto vyrozprávaný príbeh o vzniku sušienok vraj nie je pravdivý.
Sama Ruth Wakefield vraj uviedla, že koláčiky vymyslela zámerne. „Podávali sme tenkú karamelovú sušienku so zmrzlinou. Zdalo sa, že ju všetci milovali, ale ja som sa im snažila dať niečo iné. Tak som vymyslela sušienku Toll House,“ vysvetlila autorka maškrty.
Pôvodný recept uvedený v knihe Toll House Tried and True Recipes sa nazýva „Toll House Chocolate Crunch Cookies“. Ruth dala spoločnosti Nestlé recept na jej sušienky a za to vraj ako odmenu dostala doživotnú zásobu čokolády od tejto značky. Dobrý obchod.
Zmrzlinové kornútky
O vzniku zmrzlinových kornútov existuje niekoľko rôznych príbehov. Dlhé roky sa zmrzlina predávala výlučne v sklenených mištičkách a tanierikoch, neskôr sa používali papierové nádobky. Až do roku 1904 nikomu nenapadlo, že by sa zmrzlina mohla servírovať v niečom, čo by sa potom dalo aj zjesť.
V tomto článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako vznikli zmrzlinové kornútky
- Prečo je sendvič jedlom lenivcov
- Čomu alebo komu vďačíme za tofu
- Aký je súvis medzi otravným zákazníkom a čipsami
- Prečo môžeme byť radi, že vznikli kukuričné lupienky
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám na EMEFKA, Startitup, Fontech
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom