Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 26.6.2024
sk
Adriána
cz
Adriana, Adrian
Zdroj: ©Shutterstock

Nie vždy je to blbec. 7 jedál, ktoré by nevznikli, nebyť (ne)šťastnej náhody

Vďakabohu za náhody a omyly.

Zemiakové lupienky

Za otca zemiakových lupienkov sa považuje George Crum. Bol to pôvodom afroamerický muž, ktorý pracoval ako šéfkuchár v luxusnom hoteli Moon’s Lake House neďaleko Saratoga Springs. Keďže ako správny šéfkuchár chcel ulahodiť svojim zákazníkom, vždy sa zaujímal o ich názory na jeho jedlo. Raz sa mu to stalo osudným.

Jedného dňa v roku 1853 navštívil jeho reštauráciu trochu náročnejší zákazník. Objednal si tzv. french potatoes, čo sú na tenké plátky nakrájané a následné zapečené zemiaky. Po tom, čo mu ich čašník priniesol, vyjadril značné rozhorčenie a nespokojnosť s hrúbkou zemiakov. Poslal ich späť do kuchyne, aby ich Crum prerobil.

Šéfkuchár vzal túto námietku vážne, jedlo prerobil a druhýkrát ho poslal zákazníkovi. Bohužiaľ, odpoveď bola rovnaká – zákazník nebol spokojný s hrúbkou zemiakov. Či sa to stalo iba raz, dvakrát alebo ešte viackrát, to je ťažko dokázateľné, dôležité je, že Cruma tento zákazník natoľko unavil svojimi pripomienkami, že z hnevu a frustrácie vzal zemiak a nastrúhal ho na úplne tenučké plátky.

Shutterstock

Tie následne vypražil v oleji a ochutil až prehnaným množstvom soli. Mal totiž otravného zákazníka plné zuby. O to väčšie však bolo Crumovo prekvapenie, keď sa čašník vrátil so správou, že hosť je servírovaným jedlom doslova nadšený. Crumove zemiakové lupienky veľmi rýchlo získali na popularite. Nazývali sa aj Saratoga chips.

Crum si v roku 1860 otvoril vlastnú reštauráciu Crum’s House, kde servíroval tieto čipsy. Postupne, začiatkom 20. storočia, expandovala zemiaková pochúťka aj do ostatných častí sveta. Ručnú výrobu zemiakových lupienkov nahradila strojová výroba. Prvou oficiálnou americkou značkou strojovo vyrábaných a balených čipsov sa stala značka Lay’s. Založil ju v roku 1932 Herman Lay.

Si silný jedinec? Prezradia ti to odpovede na tieto otázky

Odporúčame prečítať:

Si silný jedinec? Prezradia ti to odpovede na tieto otázky

Kukuričné vločky

Jedným z populárnych raňajkových jedál sú jednoznačne kukuričné vločky s mliekom. Pôvod tohto pokrmu môžeme hľadať niekde v 19. storočí u bratov Kolleggovcov. William a John pracovali v zdravotníckom stredisku Battle Creek Sanitarium v americkom Michigane.

V tomto zariadení sa kládol dôraz na zdravú stravu, rozšírené tu bolo aj vegetariánstvo. Bratia Kelloggovci jedného dňa prišli s myšlienkou nájsť plnohodnotnú náhradu chleba. Prirodzene, ako prvé sa rozhodli vyskúšať uvariť pšenicu.

Shutterstock

Bohužiaľ, alebo skôr našťastie pre nás ostatných, pšenicu varili príliš dlho, takže keď zmes vyliali z hrnca, nebol konzistentná. Aby svoj pokusu vylepšili, rozhodli sa zmes upiecť, no to prinieslo ešte horší výsledok.

Napriek tomu, že niektorým z tých, ktorým svoje dielo dali ochutnať, sa pšeničné chlebové vločky zdali byť pochúťkou, bratia Kelloggovci vedeli, že to dokážu urobiť aj lepšie. Rozhodli sa nahradiť pšenicu kukuricou a voilà – vznikli kukuričné vločky, ktoré si postupne získali obľubu u veľkej časti sveta.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.