Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 21.11.2024
sk
Elvíra
cz
Albert

Nikdy nepridávaj do cestovín túto ingredienciu. Môže uvoľniť karcinogénne látky

Akými pravidlami sa riadiť pri varení cestovín?


Taliani sú majstrami v príprave cestovín, a práve oni tvrdia, že na to, aby boli cestoviny dokonalé, musí byť voda slaná ako morská voda. Nedávne výskumy však ukazujú, že pridávanie soli do cestovín môže byť pre naše telo toxické.

Tím vedcov z odborného periodika ACS Environmental Science & Technology zistil, že voda upravená chloramínmi v spojení s jódovanou soľou môže viesť k tvorbe škodlivých vedľajších produktov – trihalometánov. Filtrovanie alebo varenie vody tieto škodlivé látky eliminuje, ale iba v prípade, že sa v nej nenachádza jódovaná soľ.

Trihalometány nie sú v malom množstve nebezpečné, no pri väčších množstvách môžu byť karcinogénne, spôsobiť problémy s pečeňou či poškodiť obličky alebo štítnu žľazu.

Pri varení cestovín preto dodržiavaj tieto pravidlá:

  • var cestoviny bez pokrievky,
  • vždy ich sceď z vody, v ktorej sa varili,
  • soľ pridaj až po uvarení cestovín,
  • ak chceš soliť už pri varení, použi soľ bez jódu alebo himalájsku soľ.

Varenie cestovín bez pokrievky umožňuje odparovanie škodlivých látok, takže sa ich na cestovinách usadí menej, a to isté platí pri oplachovaní. Ak cestoviny po uvarení opláchneš, zbavíš sa škodlivín.

Solenie cestovín až po dovarení nespôsobí, že dôjde k tvorbe trihalometánov, a ak chceš soliť pri varení, použi himalájsku soľ alebo soľ bez jódu, pretože práve jód môžeš spôsobiť zdravotné komplikácie.

  1. Pridávaš soľ do varenia cestovín?

    1. áno
    2. nie
    1595 hlas(y/ov)
    Share Your Result
Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.