Taliani sú majstrami v príprave cestovín, a práve oni tvrdia, že na to, aby boli cestoviny dokonalé, musí byť voda slaná ako morská voda. Nedávne výskumy však ukazujú, že pridávanie soli do cestovín môže byť pre naše telo toxické.
Tím vedcov z odborného periodika ACS Environmental Science & Technology zistil, že voda upravená chloramínmi v spojení s jódovanou soľou môže viesť k tvorbe škodlivých vedľajších produktov – trihalometánov. Filtrovanie alebo varenie vody tieto škodlivé látky eliminuje, ale iba v prípade, že sa v nej nenachádza jódovaná soľ.
Trihalometány nie sú v malom množstve nebezpečné, no pri väčších množstvách môžu byť karcinogénne, spôsobiť problémy s pečeňou či poškodiť obličky alebo štítnu žľazu.
Pri varení cestovín preto dodržiavaj tieto pravidlá:
- var cestoviny bez pokrievky,
- vždy ich sceď z vody, v ktorej sa varili,
- soľ pridaj až po uvarení cestovín,
- ak chceš soliť už pri varení, použi soľ bez jódu alebo himalájsku soľ.
Varenie cestovín bez pokrievky umožňuje odparovanie škodlivých látok, takže sa ich na cestovinách usadí menej, a to isté platí pri oplachovaní. Ak cestoviny po uvarení opláchneš, zbavíš sa škodlivín.
Solenie cestovín až po dovarení nespôsobí, že dôjde k tvorbe trihalometánov, a ak chceš soliť pri varení, použi himalájsku soľ alebo soľ bez jódu, pretože práve jód môžeš spôsobiť zdravotné komplikácie.