Ó, áno. Jedlo. Či už len rýchle za pochodu do práce, klasika v závodnej či školskej jedálni, alebo nejaká tá lepšia špecialitka raz za pol roka s partnerom na večeri v reštaurácii. Vtedy si vychutnáme každé jedno sústo, inokedy len bezmyšlienkovito tlačíme do hlavy, lebo sme hladní. Tak či tak, pôžitok z jedla nikdy nevydrží nejako extra dlho a každé jedno končí v tom istom hajzli. Preto by sme chceli vidieť ako dlho a akým spôsobom by si jednotlivci, ktorí sú schopní utratiť majetok za luxusné jedlá, vychutnávali niektoré z týchto predražených lahôdok.
Wagyu steak (2500€)
Máme tu milovníkov steakov? A myslel si si, že steak za 30€ je ten najväčší luxus? Tak my ťa vyvedieme z omylu. Tento steak je hovädzie mäso z Japonska, pričom Wagyu znamená v preklade japonský tur domáci. Je výnimočný nezameniteľnou chuťou jeho mäsa, nakoľko jeho chov je neobvyklý (pravidelné masírovanie svalovej hmoty, napájanie pivom a saké, takže áno, ten tur má luxusný život). Toto plemeno tura vyniká spomedzi všetkých aj potenciálom ukladania medzisvalového tuku, krehkosťou, šťavnatosťou a vôňou mäsa. Wagyu steak je považovaný za „kaviár spomedzi hovädzieho mäsa“ a je vyhľadávaným gurmánskym zážitkom.
Pizza Royale 007′ (2650€)
Najdrahšiu pizzu na svete vytvoril šéfkuchár Domenico Crolla. Pizza obsahovala najextravagantnejšie ingrediencie na svete, vrátane homára marinovaného v koňaku, kaviáru namočeného v pravom šampanskom, sunblush paradajkovú omáčku, škótskeho údeného lososa, srnčie medajlónky, prosciutto a octové balsamico. A keby to náhodou nestačilo, tak pizza bola posypaná vločkami z jedlého 24 karátového zlata. Ale na tvoje sklamanie, už sa predala na Ebay-i.
La Madeline au Truffle (220€)
Teraz trošku lacnejšia záležitosť. La Madeline au Truffle bola menovaná za najdrahšiu čokoládu na svete magazínom Forbes. Táto vzácna francúzska hľuzovka je obalená v tmavej čokoláde Valrhona, smotane, cukre, hľuzovkovom oleji a vanilke. Zvonku je poprášená čokoládovým práškom.
Iránsky Beluga kaviár „Almas“ (24 800€)
Najdrahší kaviár na svete pochádza z extrémne zriedkavého albína jesetera, ktorý bol nájdený v Kaspickom mori. Alebo keď luxus znamená jesť rybie ikry. Fakt mňamka.
Biele hľuzovky (290 000€)
Nájdi bielu hľuzovku a je z teba boháč. Hľuzovky patria medzi najdrahšie jedlo na svete a delia sa na niekoľko druhov, pričom biela je najdrahšia. Ich cena sa určuje podľa ich veľkosti, podobne ako pri diamantoch – čím väčší, tým drahší. Aj preto sa im hovorí „diamanty kuchyne“ a najdrahšia „hľuzovka storočia“ s váhou 1,5 kg bola v roku 2007 vydražená za asi 290 000€ majiteľom kasína menom Stanley Ho.
Šafran (1770€/0,5kg)
Pravý šafrán je najdrahšia korenina na svete, ktorú keď si chce niekto vypestovať doma, tak sa dá ľahko pomýliť s rôznymi ozdobnými druhmi, z ktorých sú mnohé jedovaté. Takže bacha na to, ak sa ho rozhodneš dílovať, lebo je podstatne drahší ako tráva. Okrem toho na približne 0,5 kg korenia zo šafranu je potreba 75 000 sušených vláken z kvetov.
Čierny melón (5400€)
Odroda tohto vzácneho melónu sa nazýva Densuke a pestuje sa len na ostrove Hokkaido v Japonsku. Úroda je zvyčajne len niekoľko málo desiatok kusov. Okrem toho, že je čierny je na ňom vzácna aj jeho tvrdosť, ostrosť a úroveň sladkosti, ktorá je neporovnateľná s obyčajným melónom. Jeden kus s váhou zhruba 7,7 kg bol predaný za v prepočte asi 5400€.
The Zillion Dollar Lobster Frittata (880€)
Frittata je vlastne iba talianska omeleta s rôznymi prísadami. Avšak v hoteli Le Perker v New Yorku sa rozhodli pre trochu netradičnejšie prísady do omelety. A to homárie klepetá a kaviár Sevruga. Vznikli tak trochu drahšie raňajky, ktoré ti však vedia pripraviť aj v „cheaper“ verzii, ktorá namiesto 300g kaviáru obsahuje 30g kaviáru a vyjde ťa zhruba „len“ na 90€.
https://www.instagram.com/p/BYyLdBaHKcF/?tagged=lobsterfrittata
Jamón Ibérico (365€)
Najdrahšia šunka pochádza zo Španielska, kde sa vyrába z unikátnych čiernych ibérskych prasiatok, ktoré sú veľmi vzácne. Celý život sú chované vo voľnom výbehu a kŕmené len tými najlepšími žaluďami. Kilogram tejto šunky spracovávanej len pomocou soli a vzduchu stojí približne 365€.
Losí syr (1000€)
Jeden z najdrahších syrov na svete je z losa a vyrába sa len na jednom mieste na svete – na farme Moose House vo Švédsku. Jeden kilogram tohoto vzácneho syra pripomínajúceho syr feta ťa vyjde okolo litríka, pretože sa vyrába len vo veľmi obmedzenom množstve.
Golden Opulence Sundae (870€)
Tento dezert si môžeš dať v New Yorku alebo v Las Vegas, ale iba ak si ho zarezervuješ 48 hodín vopred. Obsahuje najčerstvejšie sladkosti, ktoré pozostávajú z dvoch kopčekov Tahitskej vanilkovo-fazuľovej zmrzliny (vanilka výhradne z Madagaskaru) pokrytých 23-karátovým zlatým listom. Ďalej je tu čokoládový sirup vyrobený z čokolády Amedei Porcelana, ktorá je jednou z najdrahších na svete, kandizované ovocie, kúsky venezuelskej čokolády, čokoládové hľuzovky, vločky jedlého zlata, v zlate obalené mandle a marcipánové čerešne. A ak by ti k nafúkanosti nestačilo všetko to zlato, čo tam je napchaté, tak sa tento dezert podáva s malou miskou nesoleného kaviáru s príchuťou pomaranča.
https://www.instagram.com/p/BVXWnEOlZlA/?tagged=goldenopulencesundae
Glamburger (1240€)
Aby toho nebolo málo, tak už tu máme aj pozlátené hamburgre. Tento drahý hamburger nadobudol svoju vysokú hodnotu tým, že istý kuchár v Londýne sa rozhodol, že do najobľúbenejšieho amerického jedla napláca všetky drahé jedlá jedno cez druhé. Hamburger má takmer 300g a obsahuje hovädzie a novozélandské jahňacie mäso, himalájsku soľ, čierne hľuzovky, homára ochuteného šafranom, anglickú slaninu s javorovým sirupom, kaviár, plátkové zlato a ďalšie nezmysly…
Zdroj: therichest.com
Titulná fotka: Naotake Murayama / commons.wikimedia.org