Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 11.2.2025
sk
Dezider
cz
Božena, Dezider

Nový rebríček najhorších jedál sveta v sebe má aj kúsok Slovenska. „Lahôdku“ zdieľame s Čechmi

Na popredných priečkach sa suverénne umiestnili severské krajiny s ich ovčími hlavami a krvavými palacinkami.


Najhoršie jedlá na svete pre mnohých ľudí okamžite asociuje napríklad Surströmming. Švédske masívne smradľavé rybičky v konzerve už mnohých dostali do kolien, avšak netreba sa nechať uniesť. Švédsko totižto rebríček najhorších jedál sveta ovládlo a zaujalo hneď prvé priečky s inými jedlami, ako je Surströmming. Ako informuje web Tvnoviny, Slovensko sa taktiež v rebríčku umiestnilo.

Pre niekoho môžu tieto jedlá predstavovať klasickú pochúťku, pre iných zas utrpenie a zážitok ako z hororu. Portál Taste Atlas zostavoval tento rebríček na základe 390 000 recenzií. Tento gastronomický portál každoročne zverejňuje rebríček najlepších, ale aj najhorších jedál na svete. Slovensko, Česko i Poliaci a Maďari sa v rebríčku najhorších jedál objavili, no nezaujali až také dominantné postavenie.

Rebríček najhorších jedál sveta ovládli severania

Blodplättar (Švédsko/Fínsko)
Najlepší výraz, ktorý ho vystihuje, je „krvavé palacinky“. Do klasického palacinkového cesta sa pridáva krv zo zvierat. Podávajú sa často s cibuľou, s korením a s brusnicami.

Calskrove (Švédsko)
Oproti prvému miestu je tento pokrm menej desivý. Ide o kombináciu prekladanej pizze, hamburgera a hranolčekov v jednom jedle.

Svið (Island)
Táto severská „pochúťka“ sa skladá z ovčej hlavy, ktorá je uvarená a následne opečená na otvorenom ohni. Podáva sa so zemiakovou kašou alebo rebarborovým želé.

Zavádzajúce obaly, ktoré v sebe skrývali príšerné jedlo

Mohlo by ťa zaujímať:

Rovno ich prešla chuť. 20 prípadov, keď sa za pekným obalom skrývalo príšerné jedlo

Blodpalt (Fínsko/Švédsko)
Ide o pirohy, ktoré sa vyrábajú z ražnej alebo z jačmennej múky a zo zvieracej krvi. V minulosti sa používala sobia krv, dnes sa pridáva krv z rôznych zvierat.

Chapalele (Čile)
Chilské jedlo, ktoré je v podstate chlebom z dvoch hlavných ingrediencií – zemiakov a múky. Pri jeho príprave sa často používa diera v zemi, kde sa dusí.

Slováci a naši susedia

Do rebríčka sa teda dostalo aj Slovensko, a to produktom, ktorý je pravdepodobne dosť neočakávaný. Ide o smotanovú nátierku. Tá sa môže podávať v rôznych variantoch, s bylinkami, cesnakom, korením, no ani jedna turistom nechutí. O obľúbenú nátierku sa delíme s Čechmi. Spoločne sme teda skončili na 67. mieste.

Česi sa v rebríčku umiestnili aj na 72. mieste s ich Karlovarským suchárom. Ide o suchár obohatený o minerálnu vodu z kúpeľov v Karlových Varoch. Turisti zaradili ešte nižšie ich chlebovú polievku. Tá skončila na 31. mieste. Do popredia sa dostal napríklad poľský produkt Żymlok. Zabíjačková jaternica z vnútorností, cibule, korenia a žemle turistov znechutila tak, že ju vyšvihli na 25. miesto.

Maďari sa zas umiestnili na 86. mieste vďaka polievke Borleves. Tá kombinuje víno, žĺtky, klinčeky, citrónovú šťavu a cukor. Znie to ako diabolská kombinácia, nie?

Profimedia

Tagy:

Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.