Najhoršie jedlá na svete pre mnohých ľudí okamžite asociuje napríklad Surströmming. Švédske masívne smradľavé rybičky v konzerve už mnohých dostali do kolien, avšak netreba sa nechať uniesť. Švédsko totižto rebríček najhorších jedál sveta ovládlo a zaujalo hneď prvé priečky s inými jedlami, ako je Surströmming. Ako informuje web Tvnoviny, Slovensko sa taktiež v rebríčku umiestnilo.
Pre niekoho môžu tieto jedlá predstavovať klasickú pochúťku, pre iných zas utrpenie a zážitok ako z hororu. Portál Taste Atlas zostavoval tento rebríček na základe 390 000 recenzií. Tento gastronomický portál každoročne zverejňuje rebríček najlepších, ale aj najhorších jedál na svete. Slovensko, Česko i Poliaci a Maďari sa v rebríčku najhorších jedál objavili, no nezaujali až také dominantné postavenie.
Rebríček najhorších jedál sveta ovládli severania
Blodplättar (Švédsko/Fínsko)
Najlepší výraz, ktorý ho vystihuje, je „krvavé palacinky“. Do klasického palacinkového cesta sa pridáva krv zo zvierat. Podávajú sa často s cibuľou, s korením a s brusnicami.
Calskrove (Švédsko)
Oproti prvému miestu je tento pokrm menej desivý. Ide o kombináciu prekladanej pizze, hamburgera a hranolčekov v jednom jedle.
Svið (Island)
Táto severská „pochúťka“ sa skladá z ovčej hlavy, ktorá je uvarená a následne opečená na otvorenom ohni. Podáva sa so zemiakovou kašou alebo rebarborovým želé.
Blodpalt (Fínsko/Švédsko)
Ide o pirohy, ktoré sa vyrábajú z ražnej alebo z jačmennej múky a zo zvieracej krvi. V minulosti sa používala sobia krv, dnes sa pridáva krv z rôznych zvierat.
Chapalele (Čile)
Chilské jedlo, ktoré je v podstate chlebom z dvoch hlavných ingrediencií – zemiakov a múky. Pri jeho príprave sa často používa diera v zemi, kde sa dusí.
Slováci a naši susedia
Do rebríčka sa teda dostalo aj Slovensko, a to produktom, ktorý je pravdepodobne dosť neočakávaný. Ide o smotanovú nátierku. Tá sa môže podávať v rôznych variantoch, s bylinkami, cesnakom, korením, no ani jedna turistom nechutí. O obľúbenú nátierku sa delíme s Čechmi. Spoločne sme teda skončili na 67. mieste.
Česi sa v rebríčku umiestnili aj na 72. mieste s ich Karlovarským suchárom. Ide o suchár obohatený o minerálnu vodu z kúpeľov v Karlových Varoch. Turisti zaradili ešte nižšie ich chlebovú polievku. Tá skončila na 31. mieste. Do popredia sa dostal napríklad poľský produkt Żymlok. Zabíjačková jaternica z vnútorností, cibule, korenia a žemle turistov znechutila tak, že ju vyšvihli na 25. miesto.
Maďari sa zas umiestnili na 86. mieste vďaka polievke Borleves. Tá kombinuje víno, žĺtky, klinčeky, citrónovú šťavu a cukor. Znie to ako diabolská kombinácia, nie?
![](https://emefka.sk/app/uploads/2025/02/profimedia-0156577179-1024x682.jpg?x35408)