Nový rebríček najhorších jedál sveta v sebe má aj kúsok Slovenska. „Lahôdku“ zdieľame s Čechmi

Na popredných priečkach sa suverénne umiestnili severské krajiny s ich ovčími hlavami a krvavými palacinkami.


Najhoršie jedlá na svete pre mnohých ľudí okamžite asociuje napríklad Surströmming. Švédske masívne smradľavé rybičky v konzerve už mnohých dostali do kolien, avšak netreba sa nechať uniesť. Švédsko totižto rebríček najhorších jedál sveta ovládlo a zaujalo hneď prvé priečky s inými jedlami, ako je Surströmming. Ako informuje web Tvnoviny, Slovensko sa taktiež v rebríčku umiestnilo.

Pre niekoho môžu tieto jedlá predstavovať klasickú pochúťku, pre iných zas utrpenie a zážitok ako z hororu. Portál Taste Atlas zostavoval tento rebríček na základe 390 000 recenzií. Tento gastronomický portál každoročne zverejňuje rebríček najlepších, ale aj najhorších jedál na svete. Slovensko, Česko i Poliaci a Maďari sa v rebríčku najhorších jedál objavili, no nezaujali až také dominantné postavenie.

Rebríček najhorších jedál sveta ovládli severania

Blodplättar (Švédsko/Fínsko)
Najlepší výraz, ktorý ho vystihuje, je „krvavé palacinky“. Do klasického palacinkového cesta sa pridáva krv zo zvierat. Podávajú sa často s cibuľou, s korením a s brusnicami.

Calskrove (Švédsko)
Oproti prvému miestu je tento pokrm menej desivý. Ide o kombináciu prekladanej pizze, hamburgera a hranolčekov v jednom jedle.

Svið (Island)
Táto severská „pochúťka“ sa skladá z ovčej hlavy, ktorá je uvarená a následne opečená na otvorenom ohni. Podáva sa so zemiakovou kašou alebo rebarborovým želé.

Zavádzajúce obaly, ktoré v sebe skrývali príšerné jedlo

Mohlo by ťa zaujímať:

Rovno ich prešla chuť. 20 prípadov, keď sa za pekným obalom skrývalo príšerné jedlo

Blodpalt (Fínsko/Švédsko)
Ide o pirohy, ktoré sa vyrábajú z ražnej alebo z jačmennej múky a zo zvieracej krvi. V minulosti sa používala sobia krv, dnes sa pridáva krv z rôznych zvierat.

Chapalele (Čile)
Chilské jedlo, ktoré je v podstate chlebom z dvoch hlavných ingrediencií – zemiakov a múky. Pri jeho príprave sa často používa diera v zemi, kde sa dusí.

Slováci a naši susedia

Do rebríčka sa teda dostalo aj Slovensko, a to produktom, ktorý je pravdepodobne dosť neočakávaný. Ide o smotanovú nátierku. Tá sa môže podávať v rôznych variantoch, s bylinkami, cesnakom, korením, no ani jedna turistom nechutí. O obľúbenú nátierku sa delíme s Čechmi. Spoločne sme teda skončili na 67. mieste.

Česi sa v rebríčku umiestnili aj na 72. mieste s ich Karlovarským suchárom. Ide o suchár obohatený o minerálnu vodu z kúpeľov v Karlových Varoch. Turisti zaradili ešte nižšie ich chlebovú polievku. Tá skončila na 31. mieste. Do popredia sa dostal napríklad poľský produkt Żymlok. Zabíjačková jaternica z vnútorností, cibule, korenia a žemle turistov znechutila tak, že ju vyšvihli na 25. miesto.

Maďari sa zas umiestnili na 86. mieste vďaka polievke Borleves. Tá kombinuje víno, žĺtky, klinčeky, citrónovú šťavu a cukor. Znie to ako diabolská kombinácia, nie?

Profimedia

Tagy:

Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné