Cena čokolády v obchodoch vzrástla za posledný rok o približne 15 percent. Avšak analytici a maloobchodníci sa zhodujú, že ešte príde výraznejší nárast. Dôvodom je rýchly nárast ceny kakaa na komoditnej burze.
Na newyorskej burze nedávno cena kakaa dosiahla rekordných 10 000 amerických dolárov za tonu (cca 9 000 eur), pričom na začiatku roka bola len 4 000 USD (cca 3 700 €). Tento rapídny nárast ceny naznačuje, že obľúbená pochúťka, ktorú si obľúbili aj Slováci, sa rýchlo mení na luxusný tovar, píše portál Peniaze.sk.
„Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny pre svoje výrobky dlho dopredu a udržiavajú si zásoby. To je jeden z faktorov, ktorý stojí za stále relatívne priaznivými cenami kakaových výrobkov v obchodných reťazcoch,“ povedal analytik XTB Jiří Tyleček.
Analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak zasa uvádza, že oneskorenie medzi cenou kakaa na burze a maloobchodnou cenou čokolády je pol roka. „Do konca roka možno očakávať, že priemerné ceny čokolády sa zvýšia až o tretinu. Výrobky s vyšším obsahom kakaa budú drahšie. V tomto roku môžeme očakávať nárast cien o 50 %,“ uviedol predbežnú prognózu Tomčiak.
Jiří Dobeš z e-shopu Čokobanka hovorí, že čokolády z afrických plantáží boli dodnes až príliš lacné a za vývojom ich ceny bude stáť neúroda, ale aj tlak na udržateľné pestovanie bôbov. „Čokolády v supermarketoch tak môžu zdražieť rádovo o desiatky percent, možno aj dvojnásobne,“ dodáva Dobeš.