Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 2.11.2024
sk
cz
Památka zesnulých

Obľúbený kuchynský olej spôsobuje zápal v črevách. Za následok môže mať niekoľko nebezpečných diagnóz

Premnoženie škodlivých baktérií môže viesť k zápalu hrubého čreva.


Nedávna štúdia ukázala, že nadmerná konzumácia sójového oleja môže mať za následok črevné problémy. Zistili to vedci z Kalifornskej univerzity v meste Riverside, ktorí skúmali črevá myší. Tie boli až 24 týždňov sústavne kŕmené stravou s vysokým obsahom sójového oleja, čo malo za následok to, že prospešné črevné baktérie sa zmenili na škodlivé.

Konkrétne išlo o škodlivé baktérie s názvom Escherichia coli, ktoré môžu spôsobiť zápal hrubého čreva. Hlavným problémom je podľa spoluautorky štúdie kyselina linolová.

„Zatiaľ čo naše telo potrebuje 1 – 2 % kyseliny linolovej denne, dnes Američania získavajú 8 – 10 % energie denne z kyseliny linolovej, pričom väčšina z nej pochádza zo sójového oleja. Nadmerné množstvo kyseliny linolovej negatívne ovplyvňuje črevný mikrobióm,“ vysvetľuje.

Prospešné baktérie v črevách nemajú schopnosť odolať kyseline linolovej a odumierajú, čo má za následok premnoženie škodlivých baktérií. „Práve kombinácia odumierania dobrých baktérií a premnoženia škodlivých baktérií spôsobuje, že črevo je náchylnejšie na zápal a jeho následné účinky,“ dodala spoluautorka štúdie.

Nadmerná konzumácia nasýtených tukov

Mnohé chronické ochorenia môžu vyplývať z konzumácie nadmerného množstva nasýtených tukov zo živočíšnych produktov, naopak, rastlinné nasýtené tuky sú pre telo nevyhnutne zdravšie.

Vedci už v minulosti zaznamenali negatívny dopad vysokého množstva sójového oleja v súvislosti s obezitou, cukrovkou a potenciálne aj s autizmom, Alzheimerovou chorobou, úzkosťou a depresiou.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.