Obľúbený kuchynský olej spôsobuje zápal v črevách. Za následok môže mať niekoľko nebezpečných diagnóz

Premnoženie škodlivých baktérií môže viesť k zápalu hrubého čreva.


Nedávna štúdia ukázala, že nadmerná konzumácia sójového oleja môže mať za následok črevné problémy. Zistili to vedci z Kalifornskej univerzity v meste Riverside, ktorí skúmali črevá myší. Tie boli až 24 týždňov sústavne kŕmené stravou s vysokým obsahom sójového oleja, čo malo za následok to, že prospešné črevné baktérie sa zmenili na škodlivé.

Konkrétne išlo o škodlivé baktérie s názvom Escherichia coli, ktoré môžu spôsobiť zápal hrubého čreva. Hlavným problémom je podľa spoluautorky štúdie kyselina linolová.

„Zatiaľ čo naše telo potrebuje 1 – 2 % kyseliny linolovej denne, dnes Američania získavajú 8 – 10 % energie denne z kyseliny linolovej, pričom väčšina z nej pochádza zo sójového oleja. Nadmerné množstvo kyseliny linolovej negatívne ovplyvňuje črevný mikrobióm,“ vysvetľuje.

Prospešné baktérie v črevách nemajú schopnosť odolať kyseline linolovej a odumierajú, čo má za následok premnoženie škodlivých baktérií. „Práve kombinácia odumierania dobrých baktérií a premnoženia škodlivých baktérií spôsobuje, že črevo je náchylnejšie na zápal a jeho následné účinky,“ dodala spoluautorka štúdie.

Nadmerná konzumácia nasýtených tukov

Mnohé chronické ochorenia môžu vyplývať z konzumácie nadmerného množstva nasýtených tukov zo živočíšnych produktov, naopak, rastlinné nasýtené tuky sú pre telo nevyhnutne zdravšie.

Vedci už v minulosti zaznamenali negatívny dopad vysokého množstva sójového oleja v súvislosti s obezitou, cukrovkou a potenciálne aj s autizmom, Alzheimerovou chorobou, úzkosťou a depresiou.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné