Grécko čelí najvážnejšej epidémii ovčích a kozích kiahní za posledné desaťročia – a následky siahajú ďaleko za jeho hranice. Choroba, ktorá zasiahla státisíce zvierat, vážne ohrozuje produkciu mlieka a tým aj ikonický grécky export – pravú fetu.
Nemeckí dovozcovia už varujú, že tradičný syr z gréckych hôr môže byť čoskoro nedostatkovým tovarom a jeho cena pred Vianocami prudko stúpne. Medzitým sa v supermarketoch začínajú objavovať „napodobeniny“ a samotní Gréci zápasia s otraseným mliekarenským priemyslom i stratou svojho poľnohospodárskeho dedičstva, informuje o tom grécky týždenník tovima.com.
Grécko zasiahla vlna ovčích a kozích kiahní, aká tu nebola celé desaťročia. Vírus, ktorý sa rýchlo šíri naprieč regiónmi Thessálie, Macedónie a Trácie, zdecimoval viac než 330-tisíc kusov dobytka. Farmári boli nútení utratiť celé stáda, aby zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy, no tým prakticky prišli o živobytie.
Straty sú citeľné aj v spracovateľských závodoch. Mliekarne v strednom Grécku hlásia kritický nedostatok surovín a upozorňujú, že nadchádzajúca výrobná sezóna bude zrejme najťažšia v histórii. Výpadky sa dotknú nielen domácich trhov, ale aj exportu, ktorý je pre Grécko kľúčový – práve feta tvorí chrbtovú kosť gréckych potravinových vývozov.
Nemecko v napätí: pravá feta mizne zo skladov
V Nemecku, ktoré je jedným z hlavných odberateľov gréckej fety, rastie nervozita. Importéri hlásia, že zásoby sa rýchlo míňajú a ceny pred Vianocami prudko porastú. Mnohí dodávatelia už teraz odmietajú uzatvárať nové kontrakty, pretože nedokážu garantovať množstvá ani stabilné ceny.
Niektoré grécke firmy, ktoré sa zúčastnili októbrového veľtrhu potravín v Kolíne, sa namiesto fety zamerali na propagáciu iných produktov – predovšetkým gréckeho jogurtu. Ten by mohol aspoň čiastočne nahradiť výpadky príjmov z exportu syra.

Imitácie zapĺňajú regály
Zatiaľ čo originálna feta s chráneným označením pôvodu musí byť vyrobená výhradne v Grécku z ovčieho a kozieho mlieka, na nemecké pulty sa začínajú dostávať náhrady. Supermarkety ponúkajú tzv. Hirtenkäse – „pastiersky syr“ z kravského mlieka, ktorý má síce podobnú farbu a štruktúru, no s pravou fetou má spoločné len meno.
Hoci ide o legálne výrobky, odborníci upozorňujú, že ide o falošný dojem autenticity. „Napodobeniny“ síce zaplnia regály, ale pravý chuťový zážitok z originálnej gréckej fety nahradiť nedokážu.
Ťažké časy pre gréckych farmárov
Epidémia nezasiahla len výrobu syra, ale aj celé vidiecke regióny. Mnohé rodiny prišli o jediný zdroj príjmov a štátne odškodnenia meškajú. Niektorí farmári preto z obavy o prežitie dokonca zatajujú nové prípady nákazy, čo riziko šírenia vírusu ešte zvyšuje.
Grécka asociácia mliekarenského priemyslu (SEVGAP) žiada okamžitú finančnú pomoc, inak hrozí kolaps celého sektora. Odborníci predpovedajú, že ceny fety môžu v Európe vzrásť už začiatkom roka 2026, keď sa zásoby surového mlieka úplne minú.
Epidémia, meškajúca pomoc a prudko rastúce ceny menia grécky vidiek aj jeho ikonický export. Feta, ktorá bola dlhé roky symbolom letnej dovolenky a stredomorskej kuchyne, sa postupne stáva luxusným tovarom. Ak sa situácia nezlepší, už budúce leto si možno budeme musieť za kúsok pravého gréckeho syra priplatiť – a to poriadne.





















