Keď sa povie leto, mnoho ľudí si predstaví mnoho vecí – slnko, teplo, bazén, melón, pivo, langoš… a zmrzlinu! Táto sladká studená pochúťka má svoje korene ešte v bájnych dobách starovekých, keď v Číne okolo roku 2000 p. n. l. začali experimentovať s prípravou chladených dezertov pripravovaných z mlieka a ryže zmiešaných so snehom.
V stredoveku, niekedy okolo 8. storočia, vznikli v arabských krajinách mrazené nápoje z mlieka, ovocia a ďalších korenín. V 17. storočí sa zmrzlina stáva obľúbeným dezertom v Európe, najmä vo Francúzsku a Taliansku. Práve tu sa vyvinula technika výroby zmrzliny zo smotany a cukru známa ako gelato.
V 18. storočí sa popularita zmrzliny ešte viac rozrastá, v Amerike a Anglicku sa začínajú používať špeciálne stroje na jej výrobu. Rok 1851 je zlomovým. Jacob Fussell totiž otvára prvú komerčnú zmrzlináreň v USA. Zmrzlina sa stáva masovo vyrábanou delikatesou dostupnou pre široké publikom, vznikajú nové technológie jej výroby a rôzne varianty. To, s čím sa však najviac experimentuje, sú príchute.
Gelatéria Mimóza
Zmrzlinárne nájdeš na každom rohu, nie je problém dať si klasickú vanilkovú či dnes už relatívne klasickú, aj keď stále niečím výnimočnú pistáciovú. Ponuka príchutí je naozaj bohatá, preto sa majitelia zmrzlinární snažia odlíšiť a priniesť na trh niečo výnimočné.
Bratislavská zmrzlináreň, resp. lepšie povedané gelatéria Mimóza výnimočná určite je. A čím sa líši od ostatných kvalitných a originálnych zmrzlinární v Bratislave? Samozrejme, že na prvom mieste je kvalita produktu. V Mimóze varia zmrzlinu zo „starostlivo vyberaných lokálnych ingrediencií, čerstvého ovocia, exotických korenín a luxusných orieškov, ktoré sú základom jej nezameniteľnej chuti. Mimóza nie je len o zmrzline; je to o zážitku, ktorý začína výberom najlepších surovín a pokračuje ručnou prípravou vrátane varu vlastných rozvarov a slaného karamelu“.
Vo svojom dizajnovo navrhnutom interiéri ponúkajú okrem netradičných príchutí zmrzliny (ku ktorým sa o chvíľku dostaneme) aj kvalitnú kávu a výnimočné domáce dezerty, ktoré ulahodia aj tým, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť konzumovať lepok. Ich ponuka dezertov je každý deň naozaj bohatá, či už sa tu zastavíš len tak na kávu, alebo si prídeš vychutnať vynikajúci brunch. Sklamaný neodídeš ani v jednom prípade.
Zbúrané hranice tradičnosti
Keďže toto všetko znie až príliš dokonalo, rozhodli sme sa, že pôjdeme zmrzlinu v Mimóze vyskúšať sami. Nechceli sme nič nechať na náhodu, takže sme si vyhľadali gelatériu na sociálnych sieťach, aby sme mali prehľad o tom, čo nás tam môže čakať. Mimóza totiž svojich sledovateľov na Instagrame každodenne informuje o tom, čo je „Dnes na naberačke“.
Samozrejme, nie je to jediné miesto, kde vieš zistiť ponuku denných príchutí. Nájdeš ju aj v samotnej prevádzke, kde sa dozvieš aj to, aká je cena. Jeden kopček zmrzliny, bez ohľadu na to, či sa rozhodneš pre kornútok alebo mištičku, stojí 2,50 €. Pri dvoch alebo troch kopčekoch je cena výhodnejšia, a to presnejšie 4,50 € pri dvoch porciách a 6,50 € pri troch.
Ako môžeš vidieť v ponuke, iná cena je pri tzv. Slush! zmrzline. Stretol si sa už niekedy s týmto názvom? Ani my nie, preto sme si to museli naštudovať. A čo je lepšie na niečo takéto, ako opýtať sa umelej inteligencie?
Čo je to slush zmrzlina?
Po tejto zmrzline nešoférujte
Znelo to veľmi dobre, čo nás však ale pri tejto myšlienke vyrušilo, bolo to 18+ v ponuke pri názve tejto príchute. Keď sme čítali ponuku ďalej a videli slová ako Mojito a Aperol, pochopili sme, že to bude niečo s alkoholom. Samozrejme, že sme si to museli objednať.
Vybrali sme si príchuť Slush! Aperol a snažili sme sa od obsluhy zistiť, o čo vlastne ide. Táto zmrzlina sa pripravuje tak, že sa do niečoho v konzistencii ľadovej drte, čo ale podlieha prísne tajnej receptúre (opýtali sme sa, či to teda pridávajú alkohol do drte alebo niečoho takého, odpoveď bola, že do niečoho takého) sa pridá jedna dávka alkoholu prislúchajúca takému množstvu, aké ide do jedného drinku Aperol. „Neodporúčame potom šoférovať,“ znela rada od obsluhy. Celý zážitok dopĺňa citrónová espuma (biela zložka na foto). A chuť? Osviežujúca, fresh, ovocná, doplnená výraznou chuťou Aperolu. Ideálny mrazený letný drink v trochu inej podobe, ako sme zvyknutí.
Hodnotenie: 9/10
Ochutnávkový týždeň
Samozrejme, že sme Mimózu nenavštívili iba raz. V priebehu týždňa sme tam boli každý deň a každý deň sme vyskúšali inú príchuť zmrzliny. A takto to dopadlo.
Chuť detstva
Predtým, ako sme sa do tejto ochutnávkovej výzvy pustili, nám bolo odporučené, že máme určite skúsiť príchuť krupicová kaša. Podarilo sa nám to hneď v prvý deň. Zmrzlina s príchuťou krupicovej kaše ťa prenesie do detstva. Jej konzistencia je jemne zrnitá, takže dokonalo napĺňa svoju úlohu danú svojím názvom. Chuťovo možno na pozadí cítiť miernu slanosť, čo je ale pre krupicovú kašu príznačné. Celú chuťovo-konzistenčnú súhru dopĺňa škoricový (alebo grankový?) posyp, ktorý pôsobí ako čerešnička na torte. Akoby ti mama uvarila krupicovú kašu a dala na kornútok. Jedna báseň.
Hodnotenie: 10/10
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane