Od pondelka, 10. februára, vstúpila do platnosti nová regulácia Európskej únie, ktorá umožňuje pridávanie UV-ošetreného hmyzieho prášku do potravín. Konkrétne ide o prášok z lariev Múčiara obyčajného, ktorý môže tvoriť až štyri percentá zloženia vybraných potravín. Téme sa venoval aj portál iStream.
Kde všade môžeme nájsť hmyzí prášok
Nová regulácia sa týka širokého spektra potravín. Prášok z lariev sa môže nachádzať v bežnom pečive, cestovinách, výrobkoch zo zemiakov či syra. Prekvapivo sa môže objaviť aj v ovocných kompótoch.
„Spotrebitelia majú právo vedieť, čo konzumujú,“ uviedla Európska komisia vo svojom vyhlásení. Preto každý výrobok obsahujúci hmyzí prášok musí mať túto skutočnosť jasne uvedenú na obale pod označením „UV-ošetrený larvový prášok“.
![](https://emefka.sk/app/uploads/2025/02/susene-cervy.jpg?x35408)
Bezpečnosť a výhradné práva
Špeciálne UV ošetrenie lariev sa zavádza kvôli zvýšeniu obsahu vitamínu D v prášku. Európska komisia zdôrazňuje, že všetky potraviny obsahujúce hmyz prechádzajú prísnymi bezpečnostnými testami pred uvedením na trh.
Zaujímavosťou je, že momentálne má exkluzívne právo na výrobu a distribúciu UV-ošetreného hmyzieho prášku jediná francúzska spoločnosť. Toto oprávnenie jej bolo udelené až do roku 2030.
Európska komisia zároveň reaguje na obavy verejnosti: „Nikto v EÚ nie je nútený konzumovať hmyz alebo červy. Každý občan má slobodnú voľbu pri výbere potravín.“
Pre alergikov je dôležité vedieť, že prášok môže vyvolať alergické reakcie najmä u osôb citlivých na kôrovce a roztoče. Preto musí byť na obale označený ako potenciálny alergén.