Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 31.5.2023
sk
Petronela
, Petrana, Nela
cz
Kamila
Premium odznak
Zdroj: ©Shutterstock

Odkiaľ pochádza rezeň? 10 jedál, ktorých pôvod si pravdepodobne nepoznal

Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo sa hamburger volá hamburger?

Nebudeme si klamať, na tomto svete asi neexistuje nikto, kto nemá rád jedlo. Všetci poznáme tie stavy, keď sme schopní zabiť pre kúsok trojuholníka vykrojeného z kruhu, ktorý sa nachádza vo štvorcovej krabici. Ženy by zas niekedy predali aj celú svoju rodinu za zamrznuté mlieko s ovocím alebo kocku zatuhnutého mlieka zmiešaného s kakaom.

Je síce pravda, že koľko ľudí, toľko chutí, no bez ohľadu na to, či granadír miluješ, alebo ti ho tety kuchárky v škole tak sprotivili, že už pri tomto slove máš husiu kožu, niekde tam dávno bol človek, ktorému ako prvému napadlo zmiešať zemiaky s cestovinou a vytvoriť túto pochúťku. A čo taká zmrzlina?

1. Hamburger

Asi si už počul o tom, že hamburger nepochádza z Ameriky. Na základe jeho názvu nie je ťažké identifikovať miesto, odkiaľ by mohla táto mäsová maškrta pochádzať. Po prvýkrát sa jedlo podobné dnešnému hamburgeru objavilo v severonemeckom meste Hamburg.

Niektoré zdroje uvádzajú, že tunajší kupci sa jesť naškrabané hovädzie mäso naučili od Tatárov, čo môžeme považovať aj za prvý moment zrodenia tataráku. Nemeckí kupci mali prelomový nápad – surové natrhané hovädzie mäso vyformovať do placky a opiecť. Určite im ani nenapadlo, že týmto krokom položia základy jedného z najobľúbenejších jedál vôbec.

Recept na hamburské mäsové placky sa vďaka tisíckam nemeckých migrantov dostal v 19. storočí až do Ameriky, najmä do oblasti Chicaga a New Yorku. Tu si mnohí z prisťahovalcov otvorili reštaurácie a podniky a s menšími vylepšeniami začali toto jedlo predávať ako svoju národnú pochúťku.

hamburger, jedlo, pôvod, fakty a zaujímavosti
Shutterstock

Ešte stále však hamburger predstavoval iba mäsovú placku, v roku 1802 sa toto slovo dostalo aj do Oxfordského slovníka, kde bolo vyložené ako slané hovädzie. Až v polovici 19. storočia vznikol nápad vložiť kúsok mäsa medzi pečivo, ktorý sa už v plnej miere pripisuje Američanom.

Pred továrňami začali vznikať pojazdné bufety, ktoré ryžovali na hladných robotníkoch. Problémom bolo, že robotníci nemali čas vysedávať pri jedení. Skrsol teda nápad vytvoriť hamburgerový sendvič, ktorý by sa dal jesť aj počas chôdze. Prvýkrát sa hamburger ako rýchly pokrm objavil v americkej tlači začiatkom roka 1889.

Titul vynálezca hamburgera by si chcelo prisvojiť viacero ľudí, no určite by ho nezískala spoločnosť McDonald, pre ktorú je toto jedlo základom biznisu. Prvenstvo v servírovaní takého hamburgera, ako ho poznáme dnes, by sa dalo pripísať Frankovi Mendesovi. Tento muž začal najprv predávať mäsový sendvič vo svojom stánku v Akrone v Ohiu, o niečo neskôr si otvoril slávny podnik White Castle vo Wichite v Kansase. Práve tu kuchár Walter Anderson vložil mäsovú placku do okrúhlej žemle a pridal k nej nakrájanú cibuľu. 

Tento článok je dostupný členom EMEFKA PREMIUM


Tagy:

Ako hodnotíš tento článok?

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Trending
PREMIUM
Práve sa deje