Huby sú momentálne všade okolo nás. Niet sa čomu diviť, teraz je predsa na Slovensku doslova najväčší vrchol hubárskej sezóny. Tieto pochúťky však dokážu byť zradné, v prípade, že pozbierame tie nesprávne a skonzumujeme ich, môžu nastať zdravotné komplikácie. Ako upozorňujú TV Noviny, otrava hubami je u nás čoraz častejšia. Ako teda zareagovať v takomto prípade?
Na Slovensku bolo doposiaľ registrovaných 200 prípadov otravy hubami, no ako poukázala doktorka Silvia Plačková, ktorá je vedúcou Národného toxikologického informačného centra UNB, v skutočnosti je toto číslo vyššie. Lekárka sa podelila o hodnotné rady, vďaka ktorým môžeme identifikovať intoxikáciu hubami, a zároveň prezradila, ako pri nej konať.
Aké sú príznaky a ako konať?
Otrava hubami sa najčastejšie prejavuje ako bolesť brucha, hnačky či vracanie. To však nie je všetko. „Niekto môže mať rozmazané videnie, halucinácie, sucho v ústach,“ hovorí doktorka Plačková. Ako ďalej vysvetľuje, príznaky môžu byť naozaj rôzne. Takisto sa odlišuje to, kedy sa prejaví prvý príznak, záleží to od typu huby.
V prípade, že máš podozrenie, že si ty alebo niekto v tvojom okolí zjedol jedovaté huby, tak sa okamžite obráť na lekára. Prvým krokom sú tablety aktívneho uhlia a následne presun do nemocnice. Ak sa to dá, tak je vhodné priniesť so sebou aj daný hríb, aby ho identifikovali. Ďalší postup je už veľmi individuálny, záleží od toho, aké huby človek skonzumoval, no väčšinou je rovnaké to, že je osoba hospitalizovaná.
Na Slovensku máme viaceré nebezpečné huby. Medzi tie najjedovatejšie patrí Hodvábnica veľká. Avšak aj v tomto prípade sa pacient dokáže vyliečiť, a to do troch dní, hovorí doktorka. Najhoršia je Muchotrávka zelená. „Na otravu Muchotrávkou každoročne zomierajú ľudia,“ poukazuje doktorka. Ide o smrteľnú hubu, ktorú si mnohí dokážu pomýliť s jedlými kúskami. Odporúčaním doktorky Plačkovej je zbierať také huby, ktoré sú hríbovité a majú pod klobúkom rúrky. Sú to napríklad dubáky, kozáky, masliaky či suchochríby.