Ako už všetci vieme, ovocie je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Na Slovensku sme zvyknutí iba na určité druhy, no ak máš rád exotiku a nebojíš sa skúšať nové veci, prinášame ti prehľad možno nie takých tradičných druhov ovocia, ktorými si trošku okoreníš svoj jedálniček.
Lucuma
Lucuma je ovocie, ktoré pochádza z Južnej Ameriky. Podobá sa na mango a jeho chuť je opísaná ako kombinácia karamelu a tekvicového pudingu. Lucuma je bohatá na živiny, ako sú vitamíny skupiny B, železo a vápnik. Používa sa tiež na prípravu dezertov a zmrzlín.
Rambutan
Ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie. Má červenú kožu s mäkkými, ostrými bodkami a jeho vnútro je biele a šťavnaté. Chuť rambutanu sa podobá na hrozno a jeho nutričné hodnoty zahŕňajú vitamín C a vlákninu.
Tamarind
Vyzerá ako hrach alebo fazuľa, no v skutočnosti to je ovocie. Pochádza z Afriky a Ázie, má kyslú chuť a je často používaný na prípravu omáčok a dresingov. Je bohatý na antioxidanty, ako sú flavonoidy a kyselina askorbová, a je známy pre svoje protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
Durian
Na prvý pohľad a hlavne prvý čuch vôbec nenadchne. Má ostrú a nepríjemnú vôňu, ktorá je často popisovaná ako kombinácia chemických látok, síry a zhnitého tela. Avšak, keď prekonáš jeho vôňu, durian má výnimočnú chuť a textúru. Obsahuje veľa vitamínu C, minerálov a antioxidantov.
Pitahaya
Môžeme ju poznať aj ako dračie ovocie. Má ružovú alebo žltú vonkajšiu kožu a biele sladké a šťavnaté vnútro. Pitahaya je bohatá na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Okrem toho, pitahaya obsahuje aj prebiotiká, ktoré sú prospešné pre trávenie.
Jabuticaba
Jabuticaba je ovocie, ktoré pochádza z Brazílie. Má tmavú vonkajšiu kožu a mäkké, želatínové vnútro. Obsahuje množstvo antioxidantov a flavonoidov, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu.
Atemoya
Atemoya je ovocie, ktoré vzniklo krížením cherimóly a kustovnice. Má hladkú, zelenú vonkajšiu kožu a mäkké, sladké a krémové vnútro. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a vlákninu. Toto ovocie tiež obsahuje látky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu a podporujú zdravie srdca.