Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon
Zdroj: ©Shutterstock

Palacinky jeme už viac ako 5 tisíc rokov. Niektoré jedlá sú oveľa staršie, ako si uvedomuješ

Myslíš si, že palacinky, popcorn alebo tvarohový koláč sú výdobytkom modernej doby? Omyl!

Avokádový toast, kozí syr, alternatívne mäsové jedlá – to všetko by sme považovali za trendy v 21. storočí. Ale vedel si, že základy týchto jedál existujú už tisíce rokov?

Naši predkovia sa od nás v túžbe po chutných jedlách nijako nelíšili. A tak vytvorili niektoré zo základných receptov, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť. Od palaciniek cez tvarohový koláč až po pukance.

Tvarohový koláč 

Už pre starých Grékov bol koláč z tvarohu veľmi dôležitou súčasťou jedálneho lístka. Gréci vytvorili svoj vlastný recept na tvarohový koláč pred viac ako 2 000 rokmi. Kombinovali jemný syr s múkou a medom. Verili, že toto jedlo dodáva energiu, a tak ním kŕmili športovcov pred pôvodnými olympijskými hrami.

Keď si Rimania podmanili Grékov, pridali k dezertu vlastný „šmrnc“. Pomocou syra ricotta a pridaním vajec ho dotvorili takmer do dnešnej podoby.

Palacinky sú tu už 5 200 rokov

Jeden z najväčších velikánov raňajok po celom svete má históriu oveľa staršiu, ako sa domnievaš. Môžeme poďakovať ľadovému mužovi Ötzimu za to, že nám pomohol určiť vek tohto jedla.

Ötzi je svetoznáma múmia z doby medenej. A vyvolal poriadny rozruch od prvého okamihu, keď ho našli v talianskych Alpách v roku 1991. Napriek tomu, že žil približne pred 5 300 rokmi, bolo jeho telo neuveriteľne dobre zakonzervované ľadom a snehom.

Shutterstock

Turisti, ktorí ho objavili, si dokonca mysleli, že je to nešťastný turista, ktorý zahynul iba nedávno. Pri prehľadávaní jeho žalúdočných dutín archeológovia zistili, že jedno z jeho posledných jedál zahŕňalo červené mäso a pšeničné placky. Vedci sa domnievajú, že pšenica bola pripravená vo forme palaciniek, a to kvôli uhliu, ktorého stopy palacinky obsahovali. Jedlo bolo určite varené na ohni. 

Tamales – 7 000 rokov

Tamales bolo chutné jedlo už veľmi, veľmi dávno – pred viac ako 7 000 rokmi. Už Aztékovia a Mayovia ho považovali za svoje. Kedysi sa tamales vyrábali z masa a cesta vyrobeného z mletej kukurice. Cesto sa potom plnilo zeleninou a mäsom a zabalilo do veľkých listov alebo kukuričných šupiek.

Tamales sa potom dusili, kým teplotou nedosiahli dokonalé premiešanie chutí. Tamales boli obzvlášť obľúbené medzi vojakmi, pretože to bolo ľahké jedlo, ktoré sa dalo chytiť do rúk a jesť na cestách počas vojenských výprav. Celkovo sa zdá, že tamales ako jedlo zostalo počas tých tisícok rokov skoro nezmenené.

Shutterstock

Mohlo by ťa zaujímať:

Máš poslednú šancu. Vyhraj e-bike v hodnote 3 800 eur, s ktorým si užiješ každú jazdu

Rezance – 4 000 rokov

Dokonalé rezance sú umenie samo o sebe. A zdá sa, že Číňania držia titul za predstavenie rezancov svetu. V skutočnosti je Čína držiteľom rekordu ako v prípade najstarších nájdených fyzických rezancov, tak aj v prípade prvej písomnej zmienky o rezancoch.

Prvá písomná správa o rezancoch sa datuje takmer 2 000 rokov späť do obdobia dynastie Han. Ale najstaršie fyzické rezance boli objavené v prevrátenej miske na mieste vykopávok. Táto miska tvorila pečať, ktorá uchovávala vzácne jedlo vo vnútri. A aké staré boli tieto rezance? Viac ako 4 000 rokov.  

Shutterstock

Popcorn – 4 000 rokov

Kukurica je už dlho základom potravinovej sebestačnosti ľudstva, takže dáva zmysel, že jej delikátna verzia „popcorn“ sa stala populárnou už pred tisíckami rokov.

Aj keď sa zdá, že dátum, kedy pukance vznikli, sa značne odlišuje. Dá sa tvrdiť, že je to jedlo, ktoré má viac ako 4 000 rokov. Vieme to z nafúknutých kukuríc, ktoré vedci našli v jaskyniach v Mexiku. Pre Aztékov nebol popcorn len zábavnou pochúťkou. Používali ho na zdobenie odevov, šperkov a sôch svojich bohov.

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.