Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 16.6.2025
sk
Blanka
, Bianka
cz
Zbyněk

Párky si pripravuješ zrejme celý život zle. Tvojmu telu to vôbec neprospieva

Odborníci varujú pred častou chybou.


Párky si dávame na raňajky, na večeru, počas grilovačkiek či sviatkov. Mnohí z nás ich však pripravujú spôsobom, ktorý škodí viac, než tušíme. Vyprážanie, studená konzumácia, zlé kombinácie a lacné produkty plné soli či zahusťovadiel – toto všetko môže tvojmu zdraviu poriadne zavariť.

V kuchyni sa často dopúšťame chýb, ktoré môžu mať negatívny dopad na naše zdravie. Ako informuje portál Dobrú chuť, jedným z takýchto prípadov je aj nesprávna príprava párkov. Hoci sa môže zdať, že na varení párkov nie je čo pokaziť, opak je pravdou. Spôsob, akým pripravujeme túto obľúbenú pochúťku, môže výrazne ovplyvniť jej zdravotný dopad na náš organizmus.

Najväčšie riziká pri príprave párkov

Odborníci sa zhodujú, že najhoršou chybou nie je paradoxne varenie párkov, ale ich vyprážanie. Tento spôsob tepelnej úpravy totiž k už tak mastnému výrobku pridáva ďalšie tuky.

Nutričná odborníčka Anna Jedrejová upozorňuje aj na iné riziko: „Konzumácia studených párkov môže byť nebezpečná kvôli možnej kontaminácii baktériou Listeria monocytogenes, ktorá vyvoláva listeriózu, ochorenie obzvlášť rizikové pre tehotné ženy a novorodencov.“

Ďalším častým prehreškom je dodatočné solenie párkov. Ide o výrobky, ktoré už sami o sebe obsahujú značné množstvo soli. Jej pridávanie nielen že nezlepšuje chuť, ale môže pri pravidelnej konzumácii negatívne ovplyvniť naše zdravie.

Shutterstock

Ako zdravšie konzumovať párky

Pri konzumácii párkov zohráva dôležitú úlohu aj to, s čím ich kombinujeme. Párky podávané s bielym pečivom, majonézou, kečupom a sladenými nápojmi predstavujú kaloricky bohatú bombu plnú prázdnych kalórií, cukrov a tukov. Zdravšou alternatívou je ich kombinácia s celozrnným pečivom a čerstvou zeleninou.

Je tiež potrebné venovať pozornosť výberu samotných párkov. Kvalitné párky by mali obsahovať vysoký podiel mäsa a minimálne množstvo konzervačných látok či zahusťovadiel. Vyhni sa najlacnejším variantom s nízkym obsahom mäsa.

Ak sa rozhodneš pre varenie párkov, dbaj na správny postup, aby nepopraskali. Ideálne je vložiť ich do už zohriatej, ale nie vriacej vody a nechať ich postupne prehriať.

Mohlo by ťa zaujímať:

Tento reťazec sa „zbláznil“. Ovocie a zeleninu ponúka len za jedno euro


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.