Partia z východného Slovenska dostala nápad, ktorý veľmi rýchlo oľutovali. Rozhodli sa na vlastnej koži vyskúšať, ako „vonia“ a chutí jedno z najsmradľavejších jedál na celom šírom svete. Ak si tipoval surströmming, tak si sa nemýlil.
Pred niekoľkými rokmi bolo internetovým trendom ochutnávať toto jedlo a natáčať sa pri tom. Väčšine ľudí bolo už po otvorení konzervy na zvracanie (alebo dokonca zvracali), ďalší sa zaťali a vyskúšali aspoň jedno sústo neslávne známeho pokrmu.
„Naťahovalo“ aj Slovákov
Video so Slovákmi, ktorí ochutnávajú švédsku pochúťku, sa okamžite stalo našim malým virálom. Jeden sledujúci ich v komentároch obvinil, že samotný zápach nie je až taký hrozný a že len prikrášľujú divadielko kvôli sledovanosti.
Jeden z účastníkov mu však oponoval: „No, každý máme iný žalúdok. Aj ja som to dal. Áno, odgrgáva sa s chuťou petroleja alebo čpavku v ústach, ale ten zápach nie je pre slabé žalúdky. Určite sme nič nehrali, všetko bolo spontánne a prirodzené.“
Čo je surströmming?
- Surströmming je švédske jedlo, ktoré sa vyrába skvasením rybieho mäsa.
- Vyznačuje sa mimoriadne intenzívnym zápachom.
- Pôvodne išlo o bežné jedlo chudobných obyvateľov severného Švédska.
- Tí ho vyrábali predovšetkým zo sleďov obyčajných, ktorých ulovili na jar a naložili na niekoľko mesiacov do slaného láku, až kým ľahko skvasili. Kvasenie predĺžilo trvanlivosť výrobku v čase, keď bol v krajine kvôli vojnám nedostatok soli.
Švédsky surströmming sa vyrába z miestneho poddruhu ryby s názvom Clupea harengus membras (sleď obyčajný baltický), ktorý sa loví v oblasti Höga Kusten. Kvasením v ňom vzniká kyselina propiónová, kyselina maslová, kyselina octová a sírovodík. Pre vysoký obsah dioxínov musí mať pokrm výnimku z európskych hygienických predpisov.