Partia Slovákov skúsila jedno z najsmradľavejších jedál na svete. Ich reakcie ťa pobavia

Ochutnal si niekedy toto jedlo?


Partia z východného Slovenska dostala nápad, ktorý veľmi rýchlo oľutovali. Rozhodli sa na vlastnej koži vyskúšať, ako „vonia“ a chutí jedno z najsmradľavejších jedál na celom šírom svete. Ak si tipoval surströmming, tak si sa nemýlil.

Pred niekoľkými rokmi bolo internetovým trendom ochutnávať toto jedlo a natáčať sa pri tom. Väčšine ľudí bolo už po otvorení konzervy na zvracanie (alebo dokonca zvracali), ďalší sa zaťali a vyskúšali aspoň jedno sústo neslávne známeho pokrmu.

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

Mohlo by ťa zaujímať:

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

„Naťahovalo“ aj Slovákov

Video so Slovákmi, ktorí ochutnávajú švédsku pochúťku, sa okamžite stalo našim malým virálom. Jeden sledujúci ich v komentároch obvinil, že samotný zápach nie je až taký hrozný a že len prikrášľujú divadielko kvôli sledovanosti.

Jeden z účastníkov mu však oponoval: „No, každý máme iný žalúdok. Aj ja som to dal. Áno, odgrgáva sa s chuťou petroleja alebo čpavku v ústach, ale ten zápach nie je pre slabé žalúdky. Určite sme nič nehrali, všetko bolo spontánne a prirodzené.“

Čo je surströmming?

  • Surströmming je švédske jedlo, ktoré sa vyrába skvasením rybieho mäsa.
  • Vyznačuje sa mimoriadne intenzívnym zápachom.
  • Pôvodne išlo o bežné jedlo chudobných obyvateľov severného Švédska.
  • Tí ho vyrábali predovšetkým zo sleďov obyčajných, ktorých ulovili na jar a naložili na niekoľko mesiacov do slaného láku, až kým ľahko skvasili. Kvasenie predĺžilo trvanlivosť výrobku v čase, keď bol v krajine kvôli vojnám nedostatok soli.

Švédsky surströmming sa vyrába z miestneho poddruhu ryby s názvom Clupea harengus membras (sleď obyčajný baltický), ktorý sa loví v oblasti Höga Kusten. Kvasením v ňom vzniká kyselina propiónová, kyselina maslová, kyselina octová a sírovodík. Pre vysoký obsah dioxínov musí mať pokrm výnimku z európskych hygienických predpisov.

Surströmming
Shutterstock

Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné