Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 6.5.2024
sk
Hermína
cz
Radoslav, Radoslava

Partia Slovákov skúsila jedno z najsmradľavejších jedál na svete. Ich reakcie ťa pobavia

Ochutnal si niekedy toto jedlo?


Partia z východného Slovenska dostala nápad, ktorý veľmi rýchlo oľutovali. Rozhodli sa na vlastnej koži vyskúšať, ako „vonia“ a chutí jedno z najsmradľavejších jedál na celom šírom svete. Ak si tipoval surströmming, tak si sa nemýlil.

Pred niekoľkými rokmi bolo internetovým trendom ochutnávať toto jedlo a natáčať sa pri tom. Väčšine ľudí bolo už po otvorení konzervy na zvracanie (alebo dokonca zvracali), ďalší sa zaťali a vyskúšali aspoň jedno sústo neslávne známeho pokrmu.

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

Mohlo by ťa zaujímať:

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

„Naťahovalo“ aj Slovákov

Video so Slovákmi, ktorí ochutnávajú švédsku pochúťku, sa okamžite stalo našim malým virálom. Jeden sledujúci ich v komentároch obvinil, že samotný zápach nie je až taký hrozný a že len prikrášľujú divadielko kvôli sledovanosti.

Jeden z účastníkov mu však oponoval: „No, každý máme iný žalúdok. Aj ja som to dal. Áno, odgrgáva sa s chuťou petroleja alebo čpavku v ústach, ale ten zápach nie je pre slabé žalúdky. Určite sme nič nehrali, všetko bolo spontánne a prirodzené.“

Čo je surströmming?

  • Surströmming je švédske jedlo, ktoré sa vyrába skvasením rybieho mäsa.
  • Vyznačuje sa mimoriadne intenzívnym zápachom.
  • Pôvodne išlo o bežné jedlo chudobných obyvateľov severného Švédska.
  • Tí ho vyrábali predovšetkým zo sleďov obyčajných, ktorých ulovili na jar a naložili na niekoľko mesiacov do slaného láku, až kým ľahko skvasili. Kvasenie predĺžilo trvanlivosť výrobku v čase, keď bol v krajine kvôli vojnám nedostatok soli.

Švédsky surströmming sa vyrába z miestneho poddruhu ryby s názvom Clupea harengus membras (sleď obyčajný baltický), ktorý sa loví v oblasti Höga Kusten. Kvasením v ňom vzniká kyselina propiónová, kyselina maslová, kyselina octová a sírovodík. Pre vysoký obsah dioxínov musí mať pokrm výnimku z európskych hygienických predpisov.

Surströmming
Shutterstock

Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.