Domov je len jeden. Aj keď sme tisícky kilometrov preč, vždy vieme, kde máme korene a chýba nám naša rodina, naši starí priatelia a naše jedlo. Raz darmo, slovenské je slovenské a basta! Húfne sa otvárajú česko-slovenské obchody v zahraničí a tak prinášajú aspoň kúsok domoviny. A ostatným, čo takúto vymoženosť v okolí nemajú, sa len zbiehajú slinky a pri najbližšej možnej návšteve Slovenska vykúpia prvé potraviny.
Horalky
Nie jeden kufor sa naplnil týmto slovenským skvostom. Horalka je jedna z najobľúbenejších sladkostí a zaslúži si osobitnú kapitolu. Ročne zjeme milióny týchto oblátok s arašidovou náplňou. Už od roku 1965 teší chuťové poháriky všetkých, na sladkostiach závislých ľudí. Ďakujeme Sedita!
<
Rožky
Táto väčšinou raňajková záležitosť je priam nenahraditeľná. Nič nechutí lepšie, ako čerstvý a teplučký rožok. Dostávali sme ho už ako malí, aby sme mali čo žužlať. Rožok s maslom a medom, rožok s maslom a salámou, rožok s džemom, rožok s parížskym šalátom, rožok s paštétou, rožok len tak, lebo je to rožok, rožok s treskou…
<
Treska, zavináče
A čo dneska? Treska! Legendárny slogan, ktorý snáď pozná každý. Už v roku 1946 firma Ryba otvorila prvý závod v Košiciach a tak si dodnes môžeme vychutnávať lahodné spojenie tresky, zeleniny, majonézy a octu.
<
Májka
Veľká hádka o túto paštétu vznikla medzi nami, bratmi. Ako keby to nebolo jedno, či je česká a či, slovenská. Je jednoducho úžasná. Firma Hamé čoskoro oslávi storočnicu a my všetci aj tak žijeme v tom, že Májka je proste český výrobok. S Májkou aj na kraj sveta. ,,Že jó, Bohuši?“
<
Chrumky
Kukuričné chrumky arašidové ktoré nepotrebujú absolútne žiadnu reklamu, inovácie, či nové obaly. Tento fenomén je na trhu od roku 1974, kedy sa začali prvýkrát vyrábať v závode Nitrianske Mlyny a chutia tak deťom ako aj dospelým. Vie si niekto vôbec predstaviť akúkoľvek oslavu bez týchto malých zázrakov?
Pivo
Čo si budeme klamať. Na Slovensku sa pivo teší veľkej obľube tak ako v spotrebe aj rozmanitosti rôznych druhov. Zlatý Bažant, Šariš, Corgoň, Smädný Mních a ďalšie iné značky robia už tradične spoločnosť mužom všetkých vekových kategórií, ale aj niektorým ženám a pitie (s mierou) tohto zlatého moku má dokonca aj pozitívne účinky na naše telo.
Bryndza, Oštiepok, Korbáčiky, Parenica…
Niet nad slovenské syry! Bryndza sa podomácky vyrába asi už od 15. storočia a v roku 1797 bola založená v poradí druhá, no najznámejšia a stále funkčná bryndziareň vo Zvolenskej Slatine. A tie najlepšie syry nájdete priamo u malovýrobcov na salaši a na farmárskych trhoch, nie na pulte v potravinách.
Deva, Rumba, Kávenky, Mila…
A mnohé ďalšie dobrôtky, lebo niet nad slovenské a české sladkosti. Deva má viac než 50 ročnú tradíciu, aj keď ju momentálne vlastnia Belgičania. Kávenky boli medzi prvými vyrábanými už v roku 1961 a to Pečivárňou Sereď. Mila má takisto dlhoročnú tradíciu, keďže je tu už od roku 1969 a nám neostáva nič iné, len skonštatovať, že lepšie sladkosti nikde vo svete nemajú.
<
Kofola
Cocacola a Pepsi sú nič oproti našej Kofole. A tie reklamy, klobúk dole! Kofola bola uvedená na trh v roku 1962 a vznikla počas výskumu v česko-slovenskom závode Galena. Snažili sa prísť na spôsob efektívneho zúžitkovania nadbytočného kofeínu, pri pražení kávy a ,,vualá“, oplatilo sa.
Vinea
Hroznová malinovka, ktorá je len jedna. Vyrába sa od roku 1974 a namiešal ju kolektív vinárov. V 80. rokoch 20 storočia bola dokonca na Slovensku nedostupná, vďaka obrovskému exportu do USA. Niet sa čomu čudovať, získala mnohé ocenenia a okrem klasickej si môžeme vychutnať aj bielu, či ružovú.
Zdroj: sedita.sk, deva-sk.eu, ekonomika.sme,sk, wikipedia.org
Titulná fotka: maxpixel.freegreatpicture.com