Nikde inde vo svete ju nepoznajú. Predáva sa v drvivej väčšine iba u nás na Slovensku a dostať ju ešte v niekoľkých potravinách v susednom Česku. Žilinská treska v majonéze je slovenským unikátom, ktorý v jednom tégliku spája skvelú chuť za dostupnú cenu. A milujú ju všetci.
Za roky svojho pôsobenia na trhu sa stala žilinská treska neodmysliteľnou súčasťou našich jedálničkov. Na raňajky, večeru či rýchly obed v práci, treska nesklame v žiadnej situácii. Podľa štatistík si ju 7 z 10 Slovákov dopraje aspoň raz do mesiaca, no väčšina z nich ani len netuší, aké zaujímavosti sa skrývajú v zákulisí jej výroby. Preto sme ich dnes niekoľko zozbierali a sme si takmer istí, že po ich prečítaní túto pochúťku oceníš ešte viac ako predtým.
1. Tresku vymyslel cukrár z trenčianskeho kraja
Meno Július Boško sa na Slovensku vôbec neskloňuje často, hoci je to práve on, komu vďačíme za jednu z našich najlepších domácich špecialít. Rodák z Nového Mesta nad Váhom sa ešte za prvej republiky vyučil za kuchára a cukrára a netrvalo dlho a na prízemí svojho domu si otvoril cukráreň. Lenže potom prišlo znárodnenie a rodina Boškovcov musela dom aj s cukrárňou predať štátu hlboko pod cenu.
Neostávalo im iné než sa presťahovať do Bratislavy. Tam sa Boško zamestnal v prevádzke národného podniku Ryba a postupne sa vypracoval až na vedúceho výroby. Keď celé kusy rýb, ktoré boli v tom čase jediné, čo Ryba ponúkala, prestali ísť na odbyt, začal experimentovať. A výsledok? Ten už asi všetci poznáme.
2. Mäso tresky precestuje polku zemegule
Takmer 20-tisíc kilometrov – toľko treska precestuje, kým sa z hlbín oceánu dostane až do našich chladničiek. Na výrobu obľúbenej majonézovej pochúťky sa používa mäso z aljašskej tresky, tá sa loví v severnej časti Tichého oceánu. Do dvadsiatich štyroch hodín sa ryba vyfiletuje a zamrazí, vďaka čomu si zachová skvelú chuť a do výsledného produktu vždy putuje len tá najkvalitnejšia surovina.
3. Chutné ingrediencie, ktoré tvoria dokonalú symbiózu
V jednoduchosti je krása a platí to aj pri treske. Kvalitné rybie filety, zdravá zelenina a majonéza je to jediné, čo v tégliku nájdeme, a po ochutnaní je každému jasné, že viac naozaj netreba. Chuť samotnej ryby dopĺňa mrkva a kvaka, ktoré si vďaka hlbokému zmrazeniu hneď za čerstva uchovali všetky svoje živiny, a domáca majonéza z repkového oleja, bohatá na omega-3 mastné kyseliny.
4. Slováci zjedia viac ako 300 ton žilinskej tresky
Ročne? Neexistuje. Slováci zjedia viac ako 300 ton žilinskej tresky mesačne. V závode na tresku spracujú každý deň 8 ton rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítate ďalšie ingrediencie, vyjde vám, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Na regáloch v obchode sa však dlho neohreje. Treska Exklusiv je dnes podľa štatistík totiž najpredávanejšou treskou v majonéze na slovenskom trhu.
5. Treska nemusí byť len klasika s rožkom, jesť sa dá na milión spôsobov
V Žiline sa netaja tým, že chcú prinášať tresku aj v stále nových, netradičných baleniach či formách. Najnovšie predstavili novinku pod názvom TreskaBurger – tresku naservírovanú v zapečenej žemli, ktorú si môžete kúpiť prakticky „so sebou“. Aktuálne ju môžete ochutnať počas zastávky na viac ako 40 vybraných čerpacích staniciach Slovnaft.
6. Do chladničiek priplávala Zlatá Treska
Pre najväčších milovníkov našej národnej špeciality namiešali v Žiline aj úplne novú alternatívu – Zlatú Tresku. Nenájdete v nej žiadne konzervanty a chuťové bunky poteší, že až 50 % jej obsahu tvoria filety aljašskej tresky. Pri tejto „zlatej novinke“ nenechal výrobca nič na náhodu a k finálnemu testu a doladeniu chute prizval aj svojich najvernejších zákazníkov. Oni dávajú palec hore. A čo vy?
Tento obsah vznikol v spolupráci s Ryba Žilina spol. s. r. o.