Jedlo z medveďa? Nie, nejde o žiadny vtip. Obľúbená koliba v Tatranskej Štrbe mala v menu špeciality pripravené z mäsa našej najväčšej šelmy. Medveď hnedý je pritom chránený živočích a obchodovanie s ním je zakázané. Ako sa teda reštaurácia dostala k jeho mäsu? Informáciu priniesli tvnoviny.sk.
Medvedí guláš a nátierka z medvedích oškvarkov sa ocitli na dennom menu obľúbenej koliby v Tatrách. Špeciality sa podávali počas predĺženého dušičkového víkendu. Portál TVNoviny zisťoval, či je ponuka takýchto jedál legálna, keďže ide o chráneného živočícha. V Tatranskom národnom parku (TANAP) však uviedli, že o ponuke s medvedím mäsom nemali žiadne informácie.
„Správa TANAP-u dôrazne odmieta, že by medvedie mäso, ktoré reštaurácia ponúka, pochádzalo z lovu v našom poľovnom revíre,“ vyhlásili pre portál. Reagovala aj samotná reštaurácia, ktorá uviedla, že mäso z medveďa pochádza z podtatranského regiónu. „V prevádzke neboli identifikované žiadne zistenia v rozpore s legislatívou,“ povedala Janka Hurajtová z Koliby Žerucha.
Ako na to reagujú Slováci?
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade potvrdil, že vykonal kontrolu. Získali nadobúdacie doklady aj výsledky testov na svalovca.
Pod príspevkom iniciatívy My sme les, ktorá podala trestné oznámenie, sa Slováci vyjadrili k činu známej koliby. „Názov prevádzky? Nech ju zďaleka obchádzam,“ znel jeden komentár. „Nechutné! Zobuďte sa podnikatelia v turizme… Tatry sa vracajú do 90-tych rokov s mafiánskym imidžom. Vyhovuje vám to?“ vyjadrila rozhorčenia ďalšia používateľka. „Kedy bude guláš z pytliakov?“ opýtal sa ďalší.