Pocit slabosti, nedostatok energie, strata chuti do jedla, mravčenie a necitlivosť končatín – to sú len niektoré z príznakov nedostatku vitamínu B12. Hoci ho človek nepotrebuje veľa, pre zdravie je veľmi dôležitý.
Kobalamín, červený vitamín alebo vitamín B12. Táto zlúčenina je známa pod viacerými názvami. Prvý z nich označuje podiel kobaltu v jeho obsahu. Druhý výraz je spôsobený jeho kľúčovou úlohou pri tvorbe červených krviniek. Vitamín B12 je ďalej dôležitý pre syntézu DNA alebo nervových prenášačov. Má tiež značný význam v metabolických procesoch, píše portál Polsat News.
Dospelý človek nepotrebuje veľké dávky vitamínu B12. Stačí 2,4 mikrogramu denne. Škála príznakov jeho nedostatku je pomerne široká a zahŕňa okrem iného tieto ťažkosti: problémy s pamäťou a koncentráciou, pocit neustálej únavy, strata sily, problémy s chuťou do jedla, hnačka a zápcha, strata chuti, brnenie nôh a rúk, necitlivosť končatín, poruchy koncentrácie, závraty, zlá nálada, podráždenosť, nervozita a dokonca depresia.
Fyzická aj psychická pohoda
To sú len niektoré z príznakov, že telo trpí dlhodobým nedostatkom vitamínu B12. Na jeho nedostatok poukazuje napríklad aj zápal jazyka a problémy s rovnováhou. Nedostatok tejto cennej zlúčeniny v tele ovplyvňuje fyzickú aj psychickú pohodu človeka.
Treba tiež spomenúť, že „červený vitamín“ je mimoriadne dôležitý pre tehotné ženy. Jeho nedostatok môže narušiť priebeh tehotenstva. Národné centrum pre vzdelávanie v oblasti výživy uvádza, že ženy, ktoré prijímajú dostatočné množstvo B12, rodia deti, ktoré ho majú v tele viac. Nízke koncentrácie a dojčenie až po pôrode znamenali, že aj potomstvo vykazovalo známky nedostatku. Medzi ne patrili poruchy spánku a apatia. Okrem tehotných žien sú mimoriadne ohrození aj seniori a ľudia, ktorí okrem iného bojujú s črevnými ťažkosťami.
Vegetariáni a vegáni sú tiež ohrození nedostatkom vitamínu B12, keďže sa vyhýbajú konzumácii potravín a jedál, ktoré ho obsahujú najviac. Dobrými zdrojmi vitamínu B12 sú najmä: ryby, vnútornosti, mliečne výrobky a vajcia. Vegáni sa môžu spoľahnúť na rastlinné nápoje obohatené o „červený vitamín“. Možno sa rozhodnúť aj pre suplementáciu.