Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 23.12.2024
sk
Nadežda
, Naďa
cz
Vlasta

Podľa odborníkov by sme mali jesť rukami a s otvorenými ústami. Zvyšuje sa tým pôžitok z jedla

Nie je to síce dvakrát slušné, ale podľa odborníkov prospešné.


Etiketa nám hovorí, že by sme nemali jesť s otvorenými ústami, mľaskať či sa v jedle vŕtať rukami. Lenže podľa vedcov si práve vďaka týmto „nevychovaným spôsobom“ jedlo v skutočnosti užijeme oveľa viac! Ako píše portál The Independent, odborníci z Oxfordskej univerzity prišli na to, že keď jeme s otvorenými ústami, pôžitok z jedla je oveľa vyšší.

Je to dané prchavými organickými zlúčeninami, ktoré pri takomto spôsobe jedenia prenikajú až k čuchovým bunkám v zadnej časti nosnej dutiny. V praxi to znamená, že sa zvýrazňuje aróma jedla, čo pridáva na pôžitku pri jeho konzumácii.

jedenie, spôsob jedenia, jedlo, vedecký výskum, fakty a zaujímavosti
Shutterstock

Charles Spence, ktorý vyučuje experimentálnu psychológiu a na štúdii sa podieľal, dokonca vyhlásil, že jedlo konzumujeme „úplne nesprávne“. „Pokiaľ ide o zvuky, máme radi hlučné jedlá – teda chrumkavé. Čipsy či jablká sú radené medzi najviac príjemné, keď je zvuk chrúmania zosilnený,“ vysvetlil.

Jedenie rukami a s otvorenými ústami zaručuje väčší pôžitok

Dodal tiež, že to platí aj pre ďalšie potraviny, ktoré sú chrumkavé: hranolky, mrkva, sušienky, čerstvý chlieb či popcorn. „Pri týchto jedlách by sme mali vždy zabudnúť na etiketu a žuť ich s otvorenými ústami,“ povedal. Dôležitý je však podľa neho aj dotyk.

Preto by sme mali čo najviac jedál konzumovať holými rukami. „Náš hmat je tiež dôležitý pri vnímaní jedla na podnebí úst,“ uviedol. „Výskum ukázal, že to, čo cítite v ruke, môže zmeniť a vyzdvihnúť určité aspekty zážitku z ochutnávania.“

jedenie, spôsob jedenia, jedlo, vedecký výskum, fakty a zaujímavosti
Shutterstock

Ako príklad uviedol ohmatávanie jablka. „Pocit hladkej, organickej štruktúry šupky jablka v ruke predtým, než sa doň zahryzneme, prispeje k oceneniu šťavnatého a chrumkavého prvého sústa,“ zdôraznil. Podotkol, že rovnako silným impulzom môže byť tiež dotýkanie sa zrniek soli na hranolkách.


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.