Pondelok 26.9.2022
sk
Edita
cz
Andrea
, Ondřejka

Podľa odborníkov by sme mali jesť rukami a s otvorenými ústami. Zvyšuje sa tým pôžitok z jedla

Nie je to síce dvakrát slušné, ale podľa odborníkov prospešné.


Etiketa nám hovorí, že by sme nemali jesť s otvorenými ústami, mľaskať či sa v jedle vŕtať rukami. Lenže podľa vedcov si práve vďaka týmto „nevychovaným spôsobom“ jedlo v skutočnosti užijeme oveľa viac! Ako píše portál The Independent, odborníci z Oxfordskej univerzity prišli na to, že keď jeme s otvorenými ústami, pôžitok z jedla je oveľa vyšší.

Je to dané prchavými organickými zlúčeninami, ktoré pri takomto spôsobe jedenia prenikajú až k čuchovým bunkám v zadnej časti nosnej dutiny. V praxi to znamená, že sa zvýrazňuje aróma jedla, čo pridáva na pôžitku pri jeho konzumácii.

jedenie, spôsob jedenia, jedlo, vedecký výskum, fakty a zaujímavosti
Shutterstock

Charles Spence, ktorý vyučuje experimentálnu psychológiu a na štúdii sa podieľal, dokonca vyhlásil, že jedlo konzumujeme „úplne nesprávne“. „Pokiaľ ide o zvuky, máme radi hlučné jedlá – teda chrumkavé. Čipsy či jablká sú radené medzi najviac príjemné, keď je zvuk chrúmania zosilnený,“ vysvetlil.

Jedenie rukami a s otvorenými ústami zaručuje väčší pôžitok

Dodal tiež, že to platí aj pre ďalšie potraviny, ktoré sú chrumkavé: hranolky, mrkva, sušienky, čerstvý chlieb či popcorn. „Pri týchto jedlách by sme mali vždy zabudnúť na etiketu a žuť ich s otvorenými ústami,“ povedal. Dôležitý je však podľa neho aj dotyk.

Preto by sme mali čo najviac jedál konzumovať holými rukami. „Náš hmat je tiež dôležitý pri vnímaní jedla na podnebí úst,“ uviedol. „Výskum ukázal, že to, čo cítite v ruke, môže zmeniť a vyzdvihnúť určité aspekty zážitku z ochutnávania.“

jedenie, spôsob jedenia, jedlo, vedecký výskum, fakty a zaujímavosti
Shutterstock

Ako príklad uviedol ohmatávanie jablka. „Pocit hladkej, organickej štruktúry šupky jablka v ruke predtým, než sa doň zahryzneme, prispeje k oceneniu šťavnatého a chrumkavého prvého sústa,“ zdôraznil. Podotkol, že rovnako silným impulzom môže byť tiež dotýkanie sa zrniek soli na hranolkách.


Tagy:

Ako hodnotíš tento článok?

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem najmä o filmoch a seriáloch, ale cudzie mi nie sú ani články z oblasti krimi, záhad, umenia, vedy, zaujímavosti z histórie a vlastne všetkého, čo má potenciál zaujať čitateľa a rozšíriť jeho obzory. Zameriavam sa aj na písanie článkov s virálnym potenciálom
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Anketa dňa
Trending
Práve sa deje
Mám záujem o spoluprácu

    *dané pole je potrebné
    vyplniť

    Tip na článok

      Formáty: .jpg, .png
      Veľkosť max
      15mb
      V prípade väčšej prílohy pripojte do tela správy link na wetransfer
      *dané pole je potrebné
      vyplniť

      Nahlásiť chybu na stránke

        Formáty: .jpg, .png
        Veľkosť max
        5mb
        *dané pole je potrebné
        vyplniť