Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 14.1.2025
sk
Radovan
, Radovana
cz
Radovan

Pokazíš cestoviny už pri ich varení? Tieto triky ti zaručia dokonalý výsledok

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, varenie cestovín je veda.


Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá na svete. Rýchla príprava a nekonečné možnosti omáčok z nich robia nenahraditeľnú súčasť mnohých kuchýň. Napriek tomu ich veľa ľudí pripravuje nesprávne. Ak chceš dosiahnuť dokonalú konzistenciu a chuť, tu sú tipy a triky, ako uvariť cestoviny tak, aby si sa nimi mohol pochváliť.

1. Používaj dostatok vody

Cestoviny potrebujú pri varení dostatok priestoru. Na každých 100 gramov cestovín by si mal použiť aspoň liter vody. Veľké množstvo vody zabezpečí, že sa cestoviny neprilepia a budú mať rovnomernú textúru.

2. Vodu vždy osoľ pred varením

Soľ pridávaj až po tom, ako začne voda vrieť. Používaj dostatočné množstvo soli – voda by mala byť mierne slaná, aby cestoviny získali správnu chuť už počas varenia. Zabudni na olej, ktorý často pridávajú ľudia – je zbytočný a môže ovplyvniť priľnavosť omáčky.

Shutterstock

3. Sleduj čas varenia

Každý typ cestovín má na obale odporúčaný čas varenia. Drž sa tohto pokynu a cestoviny ochutnaj asi minútu pred ukončením varenia. Ideálna konzistencia je al dente – mierne pevné na zahryznutie. Prevarením sa stráca ich štruktúra a jedlo pôsobí menej lahodne.

4. Nevyhadzuj vodu z varenia

Voda, v ktorej si varil cestoviny, obsahuje škrob. Tento škrob je ideálny na zjemnenie omáčky a lepšiu priľnavosť k cestovinám. Stačí pridať jednu až dve lyžice do hotovej omáčky a premiešať. Tento krok posunie tvoje jedlo na vyššiu úroveň.

5. Cestoviny premiešaj s omáčkou hneď po uvarení

Najväčšia chyba je nechať cestoviny stáť bokom a vychladnúť. Ak ich zmiešaš s omáčkou hneď po uvarení, lepšie absorbujú chuť a výsledok bude neporovnateľne lepší. Nezabudni, že cestoviny by sa nemali preplachovať studenou vodou, pokiaľ ich nepoužívaš na studené jedlá, ako napríklad šaláty.

Shutterstock

Ak budeš dodržiavať tieto jednoduché kroky, už nikdy nemusíš riešiť rozvarené, suché alebo málo chutné cestoviny. Správna technika dokáže z obyčajného jedla vytvoriť zážitok, na ktorý budeš hrdý. Skús to už pri najbližšom varení a uvidíš rozdiel!

Odporúčame prečítať:

Toto meno sa považuje za najsmutnejšie na svete. Používa sa aj na Slovensku


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.