Vianoce sú, alebo by aspoň mali byť sviatkom pokoja, časom rodinných tradícií a vône sladkých dobrôt. Porotkyne zo šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová prezradili, ako vyzerajú ich sviatky.
Aké koláče nesmú chýbať na ich vianočnom stole a ktorú cukrovinku či pečivo zvládne upiecť podľa nich naozaj každý? Obe dámy ťa možno v predvianočnom období inšpirujú (nielen) tipmi na chutné dobroty.
Väčšina z nás sa teší na Vianoce aj preto, že si doprajeme množstvo rôznych koláčikov, ktoré počas roka nemáme. Každý má ten svoj obľúbený, no v slovenských domácnostiach počas sviatkov nesmú chýbať klasiky ako medovníky či linecké. Ktoré majú najradšej porotkyne z Pečie celé Slovensko?
Všetko v primeranom množstve
„Mám rada vianočné pečenie, keď všetko vonia vanilkou, škoricou, perníkovým korením, čokoládou. Najčastejšie pripravujem drobnejšie pečivo trvanlivejšieho charakteru, ako sú linecké koláčiky, grilážka, medovníčky, medvedie labky, vanilkové rožky, orechové žĺtkové rezy, plnené oriešky, čokoládové pralinky, a ešte mnoho ďalších, ktoré si vymyslím v procese prípravy. Všetko v primeranom množstve,“ opisuje Jozefína Zaukolcová.
„Myslím si, že sú to v prvom rade medovníky, vanilkové rožteky, nepečená roláda a úliky a čokoľvek nové, exotické. Tento rok som si napríklad povedala, že pečiem bezlepkové gaštanové štvorčeky/keksíky, ktoré sú z gaštanovej múky. Neviem, či je to pre niekoho exotické, ale pre mňa je to nové v rámci Vianoc,“ uviedla druhá porotkyňa z obľúbenej šou Petra Tóthová.
Ako vyzerá u porotkýň 24. december a ich štedrá večera? „Som zástancom všetkého v primeranom množstve, ale zároveň, aby nič nechýbalo. Okrem koláčikov sú to vianočné oblátky, rôzne druhy sušeného ovocia a orieškov, ovocie a zvyšok záleží, keď príde návšteva. Nemám rada, keď čerstvé potraviny osychajú na stole. A to by som aj odporúčala ostatným ľuďom, ale najmä, aby ich stôl bol plný toho, čo majú sami najradšej,“ prezradila Zaukolcová.
U Jozefíny Zaukolcovej vyzerá štedrá večera ešte tak, ako si ju pamätá z detských čias. Nesmie chýbať vianočná kapustnica bez mäsa, iba s hubami, zemiakový šalát a vyprážaná ryba. Na stole tiež u nich nesmú chýbať zemiakové osúchy a oblátky s medom a orieškom.
„Máme najprv oblátky, ktoré spájame medom a lámeme. Potom ideme na hríbovú polievku so zemiakmi a končí to zemiakovým šalátom a rybou – väčšinou máme lososa. Tento rok som sa ale rozhodla, že budeme mať biele mäso, takže nejaký druh bielej ryby,“ povedala Tóthová. U Petry nesmie na Vianoce chýbať vianočka, ktorú si pripravuje vopred do chladničky a potom ju nechá už len trochu podkysnúť a upečie.
Toto zvládne každý
Nie každý z nás je v pečení zdatný, treba predsa len dodržiavať presné odmerky a gramáže, aby výsledok neskončil v koši. Ak patríš do tejto skupiny, nezúfaj. Obe porotkyne sa s nami podelili aj o tip na koláč či vianočné pečivo, ktoré zvládne ozaj každý. „Veľmi jednoduché sú vanilkové rožky alebo malé koláčiky typu cookies. Zarobíme krehké cesto orieškové, kakaové, vanilkové, necháme odležať a potom ručne tvarujeme. Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, pred pečením povtláčame kúsky orieškov, sušeného ovocia, čokolády a upečieme,“ radí Zaukolcová.
Tóthová zas odporúča nepečenú roládu. „Išla by som do nepečenej rolády. To, že to roztiahnu po plechu alebo po alobale, potom dajú na to krém, opäť cesto roztiahnu a zarolujú, tak to je úplná jednohubka pre každého,“ povedala.
Nechcem sladké, mám radšej slané
Ak nie si milovníkom sladkého a skôr si pochutíš na slaných pečených dobrotách, tak dámy majú aj v tomto prípade pre teba tip na jednoduché pečivo, s ktorým sa môžeš vyhrať. „Najjednoduchšie sú slané koláčiky pripravované z lístkového cesta, lebo to si môžete kúpiť aj hotové. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý 3 – 4 milimetre, nakrájame na štvorce, do ktorých pred pečením zabalíme kúsky šunky, syra, olivy, zaváranú špargľu. Poukladáme na plech s papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme,“ odporúča porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko, ktorú vídame vždy v rondone.
Má však aj ďalší tip a ponúka nasledovný recept. „Prípadne môžeme pripraviť krehké tvarohové cesto: 250 g masla, 250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, soľ, prípadne rasca, čierne mleté korenie podľa chuti. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 milimetrov a vykrajujeme formičkou rôzne tvary. Poukladáme tiež na plech s papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, poukladáme olúpané mandle a pri teplote 160 – 180 °C pečieme do svetlohnedej farby,“ podelila sa o recept Zaukolcová.
„Ja mám na sociálnej sieti viacero receptov, ale išla by som do jednoduchých slaných tyčiniek. Len si zamiesite cesto, rozvaľkáte a narežete na tyčinky a môžete to posypať čímkoľvek. Je také množstvo ingrediencií, čím to môžete ochutiť, od sezamu až po pistácie. Stále máte len jeden druh cesta, ale každú tyčinku inú,“ ponúka svoj tip na jednoduché slané pečivo Tóthová.
Červenovlasá porotkyňa nám prezradila, nad akou novou tradíciou rozmýšľa tieto Vianoce „Rozmýšľam nad tým, že už mám väčšieho krpca, má päť rokov, tak vytvoriť nejakú novú tradíciu. Veľmi veľa ľudí mi hovorí, že majú 24. decembra štedrú večeru, ale darčeky si rozbaľujú až na druhý deň ráno, aby sa deti s novými hračkami mohli hrať celý deň,“ dodala Tóthová. Daj nám vedieť v ankete nižšie, či si za rozbaľovanie darčekov večer, alebo ráno.