Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 2.7.2024
sk
Berta
cz
Patricie

Potraviny, ktoré rozhodne nepatria na gril. Takto im tým iba pokazíš chuť, niektoré ťa prekvapia

Tieto potraviny by si nemal nikdy grilovať.


Grilovacia sezóna je už v plnom prúde. Väčšina z nás si rada vonku pochutná na dokonale opečených hamburgeroch, hot-dogoch, či zelenine s vychladeným nápojom.

Avšak, ľudia majú dnes tendenciu hodiť na gril skoro všetko. Povieme si, že však tým nemôžeme nič pokaziť. Opak je však pravdou. Nasledujúce potraviny rozhodne nepatria na gril a mal by si pri nich uprednostniť inú tepelnú prípravu, píše portál BuzzFeed.

Profesionálni kuchári zostavili rebríček potravín, ktoré neodporúčajú grilovať. Niektoré ťa možno prekvapia.

Šupinaté ryby

Grilované ryby patria k letným špecialitám. Niektoré druhy rýb sa však na rozpálenom grile pripravujú lepšie ako iné. Joonas Jokiniemi, bývalý profesionálny kuchár, ktorý prevádzkuje stránku Grill Smoke Love, prezradil, že „suché a šupinaté ryby nie sú vhodné na grilovanie. Sú veľmi jemné a ľahko sa prilepia na grilovací rošt a rozpadnú sa. Okrem toho sú zvyčajne po grilovaní suché a bez chuti“. Do tejto kategórie patrí väčšina sladkovodných rýb.

Bôčik

Bôčik si najviac vychutnáte, keď sa „dusí alebo varí pomaly“, povedal Ryan Cade, spolumajiteľ digitálneho mäsiarstva R-C Ranch. Bôčik má tendenciu nadobúdať tvrdú štruktúru, keď sa mu nedá čas na rozpad spojivového tkaniva a uvoľnenie šťavy, preto sa najlepšie pripravuje na texaský spôsob alebo „pomaly na udiacej peci, ktorá dobre reguluje teplo“, povedal Cade.

Určite si prečítaj:

Otestuj sa: Ako dobre sa vyznáš v exotickom ovocí?

Olúpané krevety

Krevety pripravené na grile získajú krásnu dymovú príchuť, ktorá zvýrazní ich prirodzené sladké a slané tóny, čo je ideálne jedlo v teplom počasí. Avšak, kľúčom ku kvalitným grilovaným krevetám je zachovanie šupky.

Olúpané krevety nie sú na grile také dobré, pretože „majú tendenciu sa príliš ľahko vysušiť. Na každej strane im stačí jedna až dve minúty a ľahko sa prepečú,“ vysvetľuje Mareya Ibrahimová, šéfkuchárka a autorka kuchárskych kníh z Los Angeles. Uviedla, že najlepší spôsob, ako pripraviť krevety na grile, je „nechať ich so šupkou a pozorne ich sledovať, aby sa nezmenili na malé kúsky gumy“.

Shutterstock

Tofu

Grilovanie bez mäsa nebolo nikdy také dostupné ako dnes, keďže sa bezmäsité placky tešia nevídanej obľube. Nanešťastie, nie všetky vegánske výrobky sú na grilovanie vhodné. „Vidím, že veľa ľudí sa pokúša tofu grilovať, ale rozpadá sa a nedopadá to dobre,“ povedal Josh Healy, šéfkuchár reštaurácie Loro Asian Smokehouse & Bar v Dallase. Namiesto toho radšej tofu „opečte, aby bolo chrumkavé, a primiešajte k nemu omáčku podľa vlastného výberu“.

Listová zelenina

Keď vyberiete správnu zeleninu na grilovanie, výsledný produkt bude zvonka opečený, zvnútra šťavnatý a bude chutným doplnkom letného jedla. Listová zelenina však do tejto kategórie nepatrí, napriek tomu, že sa mnohí domáci kuchári pokúšajú pripraviť grilovaný šalát Cézar.

„Ak váš gril nie je rozpálený, zelenina zvädne. Okrem toho riskujete, že zelenina prepadne cez grilovacie rošty,“ povedal Brian Jupiter, šéfkuchár reštaurácií Frontier Chicago a Ina Mae Tavern v Chicagu.

Určite si prečítaj:

Otestuj sa: Ako dobre sa vyznáš v exotickom ovocí?

Topiaci sa syr

Šéfkuchár Morgan Bolling vysvetlil, že akýkoľvek rýchlo topiaci sa syr, vytvorí na grile obrovský neporiadok. „Syry, ktoré sa topia, nie sú vhodné na grilovanie, ako napríklad halloumi alebo vyzretý syr provolone.“

Namiesto toho, aby si tieto roztápajúce sa syry griloval samostatne, zvoľ klasickú techniku a polož na burger plátok čedaru alebo iného mäkkého syra.

Shutterstock

Bravčové kotlety

Bravčové pliecko a bravčové rebierka patria medzi hlavné prednosti grilovania, ale možno ťa prekvapí, že bravčové kotlety nie sú až také vhodné na grilovanie.

„Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa bravčové kotlety na gril nehodia, pretože majú nižší obsah tuku ako bravčové pliecko. Preto sa môžu ľahko vysušiť,“ povedal Jakob Esko, šéfkuchár rezortu Gaylord Hotels. Najlepší spôsob, ako udržať tento kus mäsa vlhký a jemný, je opiecť bravčové kotlety na rozpálenej panvici a potom ich preniesť do rúry, aby sa dopiekli.

Určite si prečítaj:

20 reštaurácií, ktorým sa podarilo do bodky splniť požiadavky zákazníkov

Slanina

Väčšinu z nás asi prekvapí, že sa sem dostala slanina. Veď predsa jej dymová príchuť nás láka hodiť ju na gril. Opak je však pravdou.

„Hodením slaniny na gril s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobíte požiar, pretože tuk je ľahko zápalný,“ povedal povedal Chris Riley, autor receptov na grilovacom blogu Smoked Meat Sunday. „To môže slaninu spáliť a zničiť jej chuť ešte skôr, ako stihnete zareagovať. Navyše náhly požiar môže byť dosť nebezpečný. Najlepšie by bolo držať slaninu mimo grilu. Jednoducho ju pripravte v rúre alebo na nepriľnavej panvici, čo bude jednoduchšie a zachováte jej najlepšiu chuť.“

Paradajky

Šťavnatosť paradajok patrí medzi ich najpríťažlivejšie vlastnosti, ale pri grilovaní je aj hlavným zdrojom problémov.

„Paradajky sú bohaté a chutné, keď sú pečené spolu s mäsom a zeleninou, ale môžu sa rozpadnúť alebo nedržia dobre svoju štruktúru, keď sa pripravujú na priamom ohni,“ povedal Josh Aslanian, majiteľ spoločnosti Fireside BBQ and Appliances v Kalifornii.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.