Možno si aj ty počul o takzvanom „pravidle piatich sekúnd“. Stručne povedané, podľa neho platí, že ak ti na zem spadne nejaké jedlo, musíš ho zdvihnúť do piatich sekúnd. Po uplynutí tohto limitu sa doň totiž dostanú baktérie a pokiaľ by si dané sústo chcel zjesť, riskuješ zhoršenie zdravotného stavu.
Ako pripomína portál LADbible, toto pravidlo je ľuďom známe už poriadne dlho. Jeho korene siahajú až 900 rokov do minulosti, konkrétne do čias Džingischána a Mongolského impéria. A práve on určil, ako dlho môže jedlo ležať na zemi a po akej dlhej dobe sa môže jesť. S týmto tvrdením prišli autori Paul Dawson a Brian Sheldon vo svojej knihe Did You Just Eat That?
Čo na to veda?
Džingischán síce neurčil pevný časový limit päť sekúnd, ale zrejme bol prvý, kto sa problematikou jedla na zemi zaoberal. Vedci však tvrdia, že na počte sekúnd ani tak nezáleží. Pokiaľ ti totiž jedlo spadne na zem, baktérie sa naň „prilepia“ prakticky okamžite.
Vo všeobecnosti sa ale zhodujú, že čím dlhšie na zemi je, tým nebezpečnejšie je jeho prípadné požitie. Platí pritom, že svoju rolu zohráva aj typ jedla a typ povrchu. Obzvlášť veľkým magnetom je pre baktérie najmä ovocie. Pokiaľ ti však jedlo spadne na koberec, bude zrejme výrazne menej zaplavené baktériami. Je potom už len na tebe, či zariskuješ a spadnuté sústo si vložíš do úst…