Aj my sme ťa pred pár dňami informovali o tom, že 11-ročný chlapec, ktorý sa nakazil meňavkou Naegleria fowleri (slzovičkovka zhubná) údajne počas plaveckého výcviku v Štúrove, zomrel. Ide pritom o veľmi vzácne ochorenie, na našom území evidujeme prvý takýto prípad. Bohužiaľ, mortalita sa odhaduje až na 97 percent.
Aj keď ide o veľmi ojedinelý prípad, nie je na škodu vedieť, ako predísť nákaze a znížiť riziko na úplne minimum, o čom sme ťa informovali v tomto článku. Nebezpečenstvo nákazy však nečíha len na kúpaliskách a v jazerách, ale aj pri mori, ako informujú TVNOVINY.sk.
Reč je o nebezpečnej baktérii Vibrio vulnificus, známej svojou schopnosťou spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Táto mäsožravá baktéria síce nezabíja s takou istotou ako spomínaná slzovičkovka zhubná, no jej pôsobenie môže mať extrémne následky – v ťažších prípadoch môže dôjsť až k amputáciám končatín alebo dokonca k úmrtiu.
Kde na ňu môžeš naraziť?
Vibrio vulnificus sa prirodzene vyskytuje v teplejších morských vodách a jej výskyt sa spája najmä s letnými mesiacmi, keď teplota mora stúpa. Na európskom kontinente bola doteraz najčastejšie zaznamenaná v oblasti Čierneho mora, čo predstavuje riziko najmä pre dovolenkárov v Bulharsku, Rumunsku a Turecku.
V dôsledku klimatických zmien a globálneho otepľovania sa však baktéria začala objavovať aj v severnejších vodách, kde by ešte pred pár rokmi neprežila. Prípady už hlásili v okolí Baltského mora vrátane pobreží Nemecka, Poľska, Litvy či Dánska. Najkritickejším obdobím bývajú najmä mesiace júl a august, keď sú podmienky pre množenie baktérie ideálne.

Čo je to vibrióza a ako sa nakazíš?
Baktérie rodu Vibrio prirodzene žijú v niektorých pobrežných vodách, ktoré zahŕňajú slanú morskú vodu, ale aj tzv. brakickú vodu – tú nájdeme tam, kde sa mieša sladká a slaná voda, napríklad v ústiach riek, informuje Americké centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC).
Vibrióza je infekčné ochorenie spôsobené približne desiatimi druhmi baktérií Vibrio, ktoré môžu napadnúť človeka. Tieto baktérie môžu človeka nakaziť pri kontakte s kontaminovanou vodou alebo pri konzumácii nedostatočne tepelne upravených morských plodov. Druhým rizikovým spôsobom je kontakt otvorenej rany s morskou alebo brakickou vodou. Aj malá ranka môže predstavovať vstupnú bránu pre baktériu.
Akú sú symptómy?
Priebeh ochorenia závisí od toho, akou cestou sa baktéria dostane do tela. Symptómy sa líšia pri tráviacej, krvnej alebo kožnej infekcii. Pri požití kontaminovaných morských plodov sú symptómy bolesti brucha a kŕče, vodnatá hnačka, vracanie či horúčka. Pri kontakte poranenej kože s vodou – horúčka, opuch a bolesť, teplá, citlivá koža, zmena farby kože, výtok z rany.
Tento typ baktérie síce nepredstavuje riziko pre každého, ale u osôb so zníženou imunitou, pečeňovými problémami alebo chronickými ochoreniami môže byť nákaza smrteľná. Preto sa odporúča obozretnosť pri konzumácii morských plodov a vyhýbanie sa morskej vode s nezahojenými ranami.