Niektoré kultúry používajú krv ako surovinu pri príprave rôznych jedál. Aj keď môže byť pre mnohých ľudí jesť niečo z krvi nechutné, v mnohých kultúrach je to bežná súčasť kuchyne. Pozri sa na niektoré jedlá z krvi, ktoré sú vo svete obľúbené.
Spojené kráľovstvo
Jedným z najznámejších jedál, ktoré sa pripravujú z krvi, je čierny puding. Podáva sa hlavne v Spojenom kráľovstve a Írsku. Táto klobása je vyrobená zo sušenej bravčovej krvi, do ktorej sa pridá plnka z ovsených vločiek a jačmeňa. Okrem toho sa používa aj pri príprave karí v niektorých ázijských krajinách. V Thajsku a v Kambodži sa používa krv do omáčok a polievok.
Afrika
V afrických krajinách sa krv používa na prípravu jedla zvaného biltong. Ide o druh sušeného mäsa, ktoré sa nakrája na tenké plátky a potom sa ponorí do krvavého roztoku, kde sa nechá niekoľko hodín marinovať, aby sa mäso napilo krvi. Potom sa biltong suší na slnku a konzumuje sa ako občerstvenie.
Japonsko
V Japonsku sa používa krv ako prísada do miso polievky. Biele miso sa mieša s krvou z hydiny, hovädzieho mäsa alebo rýb, čo dodáva polievke výraznejšiu chuť. V niektorých častiach južnej Číny a Hongkongu sa používa krv ako základ pre jedlo zvané „congee“. Ide o druh ryžovej kaše, ktorá sa varí v krvi.
Európa
Krv sa používa aj v niektorých kuchyniach v Európe. V Nórsku sa krv používa na prípravu jedla zvaného blodpølse, čo znamená „krvavé párky“. Toto jedlo sa vyrába z krvi, jahňacieho mäsa a ovsených vločiek. V Škótsku sa krv používa na prípravu jedla zvaného haggis, ktoré je vyrobené z vnútorností oviec, cibule a jačmenných vločiek. U nás sú to už známe krvavnice.
Dezerty
V niektorých kultúrach sa používa krv aj na prípravu dezertov. V Kambodži sa používa krv na výrobu zmrzliny, ktorá má jemnú karamelovú chuť a hladkú konzistenciu. V Číne sa pripravuje sladká ryžová kaša, do ktorej sa mieša krv, čím získava zemitú chuť a farbu. V Indonézii sa používa krv na prípravu dezertov zvaných „dadar gulung“, ktoré sú vyrobené z kokosovej múky, palmového cukru a krvi.
Konzumácia jedál z krvi môže byť pre niektorých ľudí kontroverzná, avšak pre iných je to súčasť kultúry a tradičnej kuchyne. Okrem toho, krv obsahuje mnoho živín, vrátane železa a bielkovín, a preto niektorí ľudia vidia konzumáciu jedál z krvi ako zdroj nutričných hodnôt. Je dôležité však poznamenať, že konzumácia krvi sa nesmie brať na ľahkú váhu, pretože krv môže obsahovať patogény a choroby, a preto by mala byť vždy spracovaná a podávaná v súlade s hygienickými normami.