Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Prečo ľuďom v lietadle chutí jedlo menej? Má to svoje vedecké vysvetlenie

Ukazuje sa, že chyba nemusí byť v kuchároch.


Mnohí cestovatelia majú negatívnu skúsenosť s jedlom v lietadle. Jedlo na palube je nevýrazné, bez chuti a niektorí radšej pretrpia celú cestu o hlade, len aby sa nemuseli púšťať do týchto biednych pokrmov.

V lietadle ľuďom nechutí

Ako zrejmá odpoveď na otázku, prečo je to tak, sa javí jednoducho to, že dopravné spoločnosti šetria na strave a dávajú ľuďom jesť brak. Je to naozaj také jednoznačné? Tejto téme sa venovalo niekoľko vedeckých výskumov, ktoré naznačujú, že dôvody môžu byť aj iné.

jedlo, lietadlo, chuť, veda
Shutterstock

Horšia skúsenosť s jedlom môže byť výsledkom niekoľkých fyzikálnych a psychologických faktorov, ktoré ovplyvňujú to, ako človek vníma chute.

Chyba nie je v kuchárovi

Realizované výskumy za hlavného vinníka tohto fenoménu považujú tlak. Na palube lietadla vo veľkej výške je nižší tlak, ktorý má na svedomí zníženú hladinu kyslíka v krvi. Tým pádom sa náš nos a jazyk stávajú menej citlivými. Čuch a chuť sú zmysly výrazne prepojené (mnohí ich dokonca považujú za jedno a to isté) a zohrávajú kľúčovú úlohu pri vychutnávaní si jedla.

jedlo, fail, fotografie, stravovacie návyky

Určite si prečítaj:

20 trestných činov napáchaných na jedle, ktoré by nemali ostať nepotrestané

Profesor Charles Spence z Oxfordu upozorňuje na vplyv vlhkosti vzduchu. Vo veľkých výškach klesne vlhkosť vzduchu na palube lietadla na 12 alebo menej percent, čo znižuje výkonnosť ľudského čuchu. Tým pádom si poriadne nedokážeme užiť ani chuť.

Výsledky nemeckého výskumu hovoria, že ľudia v podmienkach simulujúcich dopravné lietadlo vo výške desiatich kilometrov vnímali sladkú chuť o 15-20 percent menej výrazne a slanú chuť o 20-30 percent menej výrazne.

jedlo, lietadlo, chuť, veda
Shutterstock

Zaujímavosťou je, že na niektoré chute má prostredie lietadla opačný efekt. Web Business Insider uvádza, že sa to týka napríklad karí alebo paradajkovej šťavy. Chuť umami je v lietadle výraznejšia.

Jedlá so silnou vôňou a chuťou, ako napríklad rôzne ázijské pokrmy, preukázali minimálnu zmenu. To isté platí o štipľavých, kyslých a horkých jedlách.

Psychologické aspekty

Výskum na Fraunhoferovom inštitúte zistil, že do snahy pokaziť ti jedlo na palube lietadla vstupujú aj mnohé psychologické faktory. V neštandardnom prostredí, akým je paluba lietadla, majú ľudia vyšší prah vnímavosti a nie sú schopní plne sa sústrediť na detaily, kvôli čomu im unikajú aj chute.

Aká je najzdravšia forma redukcie hmotnosti pre ženy?

Odporúčame prečítať:

Aká je najzdravšia forma chudnutia pre ženy? Posadnutosť štíhlosťou je cesta do hormonálneho pekla, hovorí odborníčka (ROZHOVOR)

Ďalší výskum hovorí, že to, či nám pokrm chutí, ovplyvňuje aj hladina hluku. Motory lietadla a neposední spolucestujúci sa môžu postarať o slušnú dávku decibelov. Platí, že čím vyššia je hladina hluku, tým menej vnímame sladkú a slanú chuť.

Kuchári sa snažia robiť veci lepšie

Kuchári leteckých spoločností to nemajú jednoduché. Musia pripraviť stravu pre veľké množstvo pasažierov. Jedlo sa robí na zemi, následne je zabalené a na palube lietadla opäť zohriate. Tento zložitý proces určite neprospieva chutiam a ďalšiu výzvu predstavuje fakt, že veci tam hore chutia inak ako na zemi.

jedlo, lietadlo, chuť, veda
Shutterstock

Viaceré dopravné spoločnosti však berú do úvahy zistenia citované v tomto článku a svoje pokrmy pripravujú tak, aby na palube lietadiel chutili čo najlepšie.


Tagy:

Peter Strhan
Venujem sa predovšetkým témam ako internetová kultúra, súčasné trendy a memes. Blízko mám aj k hudbe, vede a histórii.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.