Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.9.2024
sk
Cyprián
, Damián
cz
Jonáš
Zdroj: ©Shutterstock

Prečo šúpeme zemiaky? Fakty o obľúbených potravinách, ktoré sme pochopili absolútne zle

Alebo sme ich nepochopili vôbec.

Jedlo, jedlo a ešte raz jedlo. Či si to priznáš verejne, alebo len tak v kútiku duše a pri vyjedaní Nutelly veľkou polievkovou lyžicou priamo z fľaše, prijímanie potravy tvorí základ nášho života. Napadlo ti ale niekedy, že fakty o obľúbených potravinách, ktoré sa tradujú desiatky či stovky rokov, nemusia byť v skutočnosti vôbec pravdivé?

Dnes už informácie o obľúbených potravinách a jedlách získavame najmä z internetu, no veľa poznatkov nám odovzdali naši predkovia – mamy, babky a či prababky. Tradované predstavy sú však často mylné, a to najmä ak pochádzajú z iných krajín. V tomto článku si niektoré nesprávne pochopené fakty o obľúbených potravinách predstavíme.

Ricotta nepatrí do lazaní

V Amerike sa väčšina lazaní vyrába striedaním vrstiev mäsovej omáčky, syra mozzarella, syra ricotta a špeciálnych cestovín lazane. Smotanovú vrstvu resp. ricottu zvyknú niektorí dokonca robiť tak, že zmiešajú tvaroh so smotanovým syrom, čoho dôsledkom je boj medzi dvomi skupinami ľudí – tými, ktorí sú zástancami ricotty, a tými, ktorí používajú radšej smotanovú zmes.

Pravdu však nemá ani jedna skupina. V talianskej kuchyni totiž pravé lazane tvorí kombinácia vrstiev cestovín, mäsovej omáčky, syra a bešamelovej omáčky. Kde sa teda zrodila americká verzia s ricottou? Paradoxne za to môžu Taliani. Majitelia talianskych reštaurácií v Amerike totiž prispôsobili svoje recepty americkým chutiam.

Prečo šúpeme zemiaky? Fakty o obľúbených potravinách, ktoré sme pochopili úplne zle
Shutterstock

Briti, čaj o piatej a sušienky

Mnoho kultúr po celom svete pije čaj pravidelne, no žiadna z nich tým nie je taká známa, že si na to vyhradili presnú časť dňa ako Briti. Už stovky rokov majú v Británii zaužívanú tradíciu „čaj o piatej“. Všetci veľmi dobre vieme, že ide o pitie čaju spolu s jedením sušienok.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Pre väčšinu sveta je táto tradícia jednou z najzábavnejších častí britskej kultúry. Na druhej strane, keď sa nad tým lepšie zamyslíš, je to priam dokonalá myšlienka. Veď, kto by sa nechcel uprostred dňa zastaviť a urobiť si čas na koláčik a lahodný nápoj?

Mnohí si však môžu myslieť, že Briti spájajú pitie čaju s jedením sušienok len preto, že majú radi sladkosti. Dôvod je však premyslenejší.

Prečo šúpeme zemiaky? Fakty o obľúbených potravinách, ktoré sme pochopili úplne zle
Shutterstock

Briti majú na túto tradíciu v skutočnosti veľmi dobrý dôvod. V čiernom čaji sa totiž nachádzajú triesloviny, čo sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú napríklad aj v červenom víne. Ak ich človek prijme nalačno, môžu spôsobiť nevoľnosť.

To je dôvod, prečo Briti k pitiu čaju servírujú aj jedlo. Ale prečo sladkosti? Medzi fakty o týchto obľúbených potravín patrí to, že trieslovina tanín, ktorú čierny čaj obsahuje, spôsobuje, že tento nápoj je veľmi horký. Vďaka sladkým sušienkam horkosť nápoja nie je taká výrazná. Nuž, majú to tí Briti premyslené.

Tvrdé tacos

Môže mať jedlo, ktoré má jeden názov a očividný pôvod, dve absolútne odlišné formy? Ak ťa o tom nepresvedčili lazane z prvého odseku, tak táto časť o typicky mexickom tacos ti otvorí oči. V Amerike platí totiž len jedno pravidlo – tacos sa je s tvrdou škrupinou.

Tvrdé chrumkavé tacos vidíme v každom obchode s potravinami a na miestach ako Taco Bell sú silne propagované ako tradičná podoba tohto jedla. Kombinácia chrumkavých placiek a všetkých mäkkých náplní je pre mnohých veľmi uspokojujúca.

To, čo sa v Amerike s týmto jedlom robí, je však čisto americké, pretože Mexičania v skutočnosti nejedia tvrdé ani chrumkavé tacos. Aj keď pôvod tacos je náročné určiť, v Amerike sa stalo toto jedlo populárnym až začiatkom 20. storočia.

Prečo šúpeme zemiaky? Fakty o obľúbených potravinách, ktoré sme pochopili úplne zle
Shutterstock

Ak teda navštíviš autentickú mexickú reštauráciu a očakávaš tacos v chrumkavom americkom štýle, pravdepodobne budeš sklamaný. Mexické reštaurácie dodržiavajú zásady svojej kultúry, takže neservírujú tvrdé tacos nikomu, ani americkým turistom s cieľom ulahodiť im.

Je to nielen preto, že ostávajú verní svojej tradícii, ale aj preto, že ich tortilly sa vyrábajú z kukuričných múk, na rozdiel od tortíll v USA, ktoré tvoria iné druhy múk.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.