Prečo ti v kaviarni nosia pohár vody ku káve? Dôvod nie je taký, ako si myslíš

Pohár vody pri káve má svoj presný účel.


Keď ti čašník v kaviarni prinesie šálku voňavej kávy a vedľa nej malý pohár vody, možno sa len pousmeješ nad týmto gestom. Väčšina ľudí ho berie ako samozrejmosť, akýsi doplnok k objednávke, ktorý má uhasiť smäd. Lenže za týmto zvykom sa skrýva príbeh starý celé storočia – a jeho pôvod je omnoho zaujímavejší, než sa zdá.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Voda ku káve nie je len otázkou vkusu, ani moderného servisu. Má korene hlboko v histórii, a to v časoch, keď sa káva ešte len predierala do európskych miest. No spočiatku nemala vôbec slúžiť na pitie. Téme sa venoval portál Azet.

Od praktického riešenia k tradícii

Zvyk prinášať ku káve pohár vody vznikol v turecko-gréckej kávovej kultúre, ktorá v 16. storočí ovládla celé Stredomorie. Odtiaľ sa postupne rozšíril ďalej – až do Viedne a Paríža, kde sa stal neoddeliteľnou súčasťou kaviarenského života.

Spočiatku však voda neplnila úlohu, akú jej pripisujeme dnes. Nepodávala sa preto, aby si si po káve uhasil smäd, ale aby sa vyriešil malý, no nepríjemný spoločenský problém. V čase, keď dámy chodievali do kaviarní v rukavičkách a s dôrazom na etiketu, bolo považované za nevhodné položiť špinavú lyžičku po miešaní kávy na tanierik. A tak vznikol šikovný kompromis – pohár vody, v ktorom si mohli lyžičku opláchnuť.

Zmena v 19. storočí: voda ako dôkaz kvality

Zlom prišiel v druhej polovici 19. storočia, keď mestá začali zavádzať moderné vodovody a rozvody pramenitej vody. Vtedy si majitelia kaviarní uvedomili, že čistá voda môže byť symbolom prestíže.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Niektoré podniky začali vedome podávať pohár vody ku káve, aby zákazníkom ukázali, že ich káva je pripravovaná z kvalitnej, nezávadnej vody. Bol to malý, no veľmi účinný marketingový ťah. Viedeň či Budapešť sa tým preslávili a voda pri káve sa stala znakom serióznosti a profesionality.

Prečo by si ju mal vypiť aj dnes

Aj keď dnes nikto neoplachuje lyžičku, voda pri káve má stále svoj význam. Ak si ju dáš ešte pred prvým dúškom, očistíš chuťové poháriky a naplno pocítiš arómu aj jemné tóny kávy. Po dopití zasa pomáha odstrániť kyslosť či horkosť, ktoré v ústach ostávajú.

Okrem toho plní aj dôležitú fyziologickú funkciu. Kofeín pôsobí diureticky, teda z tela odvádza tekutiny. Voda tento účinok vyvažuje, čím zabraňuje dehydratácii. Mnohí baristi ju preto považujú za súčasť zdravého a kultúrneho pitia kávy – nie za doplnok, ale za rovnocenný prvok celého rituálu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Európsky magazín zverejnil TOP 10 kaviarní na Slovensku. Prekvapili aj dve mimo hlavného mesta

Malý detail s veľkou symbolikou

Hoci dnes v niektorých kaviarňach vodu ku káve automaticky nedostaneš, jej prítomnosť na stole má stále silné posolstvo. Pripomína históriu, ktorá spája praktickosť, estetiku aj úctu k zákazníkovi.

Takže keď si nabudúce sadneš na latté či espresso, neprehliadni ten malý pohár vody. Nie je tam len tak – je to storočia starý odkaz na eleganciu, čistotu a úctu ku káve ako nápoju, ktorý spája ľudí naprieč časom aj kultúrami.


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné