Krájanie cibule sa väčšinou nezaobíde bez sĺz v očiach. Túto zeleninu používame pri príprave mnohých jedál, ale to slzenie a štípanie očí by sme pokojne oželeli. Zamyslel si sa ale nad tým, prečo nám vlastne pri krájaní cibule vyhŕknu slzy?
Podľa vedcov sa totiž pri poškodení buniek (teda krájaní) z cibule uvoľňujú enzýmy, ktoré dráždia oči. Konkrétne ide o plyn propanthial-S-oxid, ktorý sa pri kontakte s vlhkým prostredím (ako sú oči) zmení na kyselinu sírovú a sírovodík. Výsledkom sú tak slzy, ktorými sa oči snažia tieto látky vyplaviť.
Môže za to vysoký obsah síry
Cibuľa patrí k zelenine s vysokým obsahom síry, ktorú absorbuje z pôdy pri svojom raste. Všeobecne sa verí, že čím viac síry sa v pôde nachádza, tým viac jej cibuľa nasaje, čo znamená väčšie množstvo sĺz pri jej krájaní. Je ale pravdou, že nie všetky druhy cibule majú tieto účinky. Napríklad sladšie hnedé odrody obsahujú menej síry, takže na oči nepôsobia tak dráždivo.
Existuje aj niekoľko osvedčených trikov, ako slzám pri krájaní cibule predísť. Ešte pred samotným krájaním je dobré cibuľu na chvíľu ponoriť do vriacej vody a následne do ľadovej vody. Pomôcť môžu aj ochranné okuliare či zapnutý digestor, ktorý dráždivý plyn rozptýli.