Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 23.12.2024
sk
Nadežda
, Naďa
cz
Vlasta

Predpoklady tohtoročnej žatvy na Slovensku sa zatiaľ javia pozitívne, tvrdia mlynári

Dôležité bude, aké počasie bude nasledovať v závere júna a v júli.


Predpoklady tohtoročnej žatvy na Slovensku sa zatiaľ javia pozitívne. Dostatok vlahy a mierne chladnejšie počasie ako po iné roky prospelo obilninám. V tlačovej správe to uviedol generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) Milan Lapšanský. Dôležité však podľa neho bude, aké počasie bude nasledovať v závere júna a v júli. Pri pšenici i raži si žatva vyžaduje suché počasie.

Slovenské mlyny združené v SSM budú na zabezpečenie sebestačnosti Slovenska v múke potrebovať približne rovnaké množstvo potravinárskej pšenice a raže ako v minulom roku. Aktuálne pripravujú skladovacie kapacity na nákup novej úrody od slovenských poľnohospodárov. SSM majú pripravené skladovacie kapacity na nákup obilia od slovenských pestovateľov. Nejde len o pšenice, ale aj raže, ovsa a pohánky. Mlyny ich spracovávajú do výrobkov bežných spotrebiteľských kilogramových múk, cez celozrnné múky až po špeciálne múky na kváskovanie či bio múky.

Pexels

„Každá komodita pritom musí byť skladovaná oddelene, v špeciálnych podmienkach. Upozorňujeme však, že medziročný pokles spotreby obilnín slovenskými mlynmi môže byť spôsobený zvyšujúcim sa dovozom múk z Poľska a z Ukrajiny a rastúcim importom mrazeného pečiva niektorými obchodnými reťazcami,“ vysvetlil Lapšanský. Vlani mlyny združené v SSM spotrebovali 405-tisíc ton pšenice a 17-tisíc ton raže. Celkovo na múky a múčne zmesi iné ako pšeničné prípadne pšenično-ražné mlyny využili v minulom roku približne 8-tisíc ton špeciálnych obilnín.Významným dodávateľom múky sú domáci výrobcovia cestovín, pre ktorých vyrábajú špeciálne cestovinárske múky.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.