Keď sa povie slovo leto, všetci si okamžite predstavíme vodu, slnko, párty, klub, relax, Egovu odrhovačku spred šiestich rokov a piesok medzi ritnými polkami. No a samozrejme dobre vychladenú desinku v ruke. Tá bude ale tento rok zatlačená do kúta, keďže do sveta alkoholu prichádza nová hviezda. Je to whisky s… počkaj si na to… s akousi tekutinou z bobrej prdele. Áno, zrak ťa neklame a čítaš veľmi správne. S AKOUSI TEKUTINOU Z BOBREJ PRDELE. A teraz to chvíľu vstrebávaj, pozri si gifko rozkošného bobra a psychicky sa priprav na to, že toto nebude jediná znepokojujúca informácia v tomto článku.
Ak ti ešte stále znie v hlave Žijeme len raz, tak sa na to teraz vybodni, na nadchádzajúce riadky budeme potrebovať tvoju plnú pozornosť. Ideme si totiž detailnejšie rozanalyzovať tú „akúsi tekutinu z bobrej prdele“. Teda tak detailne, ako mi to len moja maturitná dvojka z biológie dovolí. Šťava (dúfam, že sa práve komukoľvek, kto teraz pije ovocnú, zeleninovú či akúkoľvek inú šťavu, ktorá nepochádza zo zvieracieho otvoru, ktorým sa na svetlo sveta zvyčajne prediera exkrement, otočil žalúdok o tristošesťdesiat stupňov, zbalil si kufre a odišiel si váľať šunky na Bali), o ktorej sa bavíme, je vlastne extrakt odoberaný z análnych pachových žliaz bobra, ktorým si značkuje svoje územie.
Toto je ten zázrak z bobrieho pozadia, ktorý je zdrojom danej tekutiny
Látka sa nazýva kastoreum a, čuduj sa svete, vôbec to nie je v potravinárskom priemysle taká novinka, ako by ste si mysleli (a aj zbožne dúfali). Kastoreum sa používa na dochucovanie rôznych cukroviniek, napríklad aj zmrzliny, pretože má výraznú vôňu, ktorá pripomína vanilku či malinu. Taktiež sa ním často ochucujú cigarety a je prímesou mnohých osviežovačov vzduchu i parfumov. Takže keď nabudúce zanôtiš priateľke do uška, ako krásne dnes večer vonia, mysli na to, že možno práve nevedomky chváliš arómu bobrieho zadočku.
Dnes je na trhu očividne veľká bitka o spotrebiteľa, keďže sa spoločnosť Tamworth Distilling rozhodla zaplniť dieru na trhu práve takýmto spôsobom. Najväčším otáznikom však i naďalej ostáva, ako whisky s touto netradičnou ingredienciou chutí. Je znateľné, že obsahuje prvky z análneho otvoru bobra alebo naopak dodáva nápoju nezameniteľnú a delikátnu chuť? Redaktor portálu Tasting Tables sa chopil nebezpečnej funkcie ochutnávača tohto skvostu a svoj názor na Eau de Musc (to je názov, akým výrobcovia svoj revolučný produkt označili) prvotne celkom stručne: „Rozhodne je to menej bobrie, ako som očakával.“ Tento výrok môže byť pre niekoho potešujúci, pre iného sklamaním, no tak či onak, pokračuje takto: „Po prehltnutí ostáva na jazyku taká pižmová pachuť, no nie je to nič vyzývavé ani prenikavé.“
Tak čo, ochutnal by si takýto drink alebo radšej ostaneš pri starej známej chmeľovej klasike a podobné experimenty prenecháš skutočným fajnšmekerom? Podeľ sa s nami v komentároch! 🙂
Zdroj: metro.co.uk
Titulná fotka: quakercitymercantile.com