Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.12.2024
sk
Ivana, Ivona
cz
Bohumila

Prestížny portál zostavil rebríček TOP slovenských jedál. Víťaz ťa asi prekvapí

Parenice, halušky, buchty, ale aj zemiakové placky a ďalšie tradičné lahôdky. Kto sa stal víťazom?


Na čo sme ako Slováci najviac hrdí? Na naše hory? Hokejové mužstvo? Pravdepodobne ale ide o jedlo, alebo teda o slovenskú kuchyňu. Tradičné chute, ktoré sa nám okamžite spájajú s našimi predkami. Recepty prenášajúce sa z generácie na generáciu sa postupne stali neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry a identity. Ktokoľvek si pri zmienke dvoch slov slovenská kuchyňa predstaví bryndzu, kyslú kapustu, zemiakové cesto a mnoho knedlí a halušiek. Ako uvádza web Startitup, prestížny zahraničný portál Taste Atlas vybral 10 najlepších jedál z našich končín.

Musel to byť tvrdý boj, keďže všetky jedlá majú svoju ikonickú kvalitu. Gastronomický portál sa ale špecializuje na mapovanie chutí z celého sveta. Pravdepodobne sa dá uznať, že už má dosť sofistikovaný a vyberavý jazýček. V zozname sa objavili jedlá, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne a pozná ich takmer každý. Slovenská kuchyňa zas neobsahuje až tak veľa rozličných jedál. Je dosť možné, že každý občan Slovenska už jedol aspoň polovicu z nich.

Rebríček obsahuje jedlá, ktoré reprezentujú to najlepšie z našej gastronómie. Nechýbajú tu bryndzové halušky, kapustnica, zemiakové placky a lokše. Víťaz tohto rebríčka ťa pravdepodobne prekvapí.

10. Parenica

Čo by mohlo byť tradičnejšie než parenica? Základom tohto lahodného slovenského pokrmu je pasterizované ovčie mlieko, ktoré sa môže miešať s kravským, no ovčie musí tvoriť aspoň polovicu surovín. Originálna chuť aj vzhľad vznikajú netradičným procesom spracovania, od krájania syra na pásy cez sparenie horúcou vodou až po ručné tvarovanie do špirálového závinu.

Parenicu sa dá nájsť údenú aj neúdenú. Každý podľa vlastnej chuti. V minulosti sa parenica vyrábala hlavne na salašoch, no od polovice 20. storočia sa začala produkovať aj priemyselne. Od tých čias je tradičnou súčasťou mnohých domácností a slovenská kuchyňa je jej domovom.

Profimedia

9. Parené buchty

Korene parených buchiet pochádzajú z rakúskej a nemeckej kuchyne, kde sa pripravujú z kysnutého cesta a varia na pare. Nejde teda o čisto slovenský recept, Slováci si však buchty veľmi rýchlo obľúbili a stali sa nezameniteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. V minulosti to boli hlavne robotníci a roľníci, ktorí buchty pojedali, avšak dnes sú používané ako hlavné jedlo alebo sladký dezert pre každého. Lekvár, tvaroh, mak, dá sa do nich dať hocičo a vždy chutia fantasticky.

8. Kapustnica

Kapusta bola v minulosti jednou z najlepších a najdôležitejších surovín, ktoré pomáhali ľuďom prežiť zimu. Prečo? Bola jednoducho dostupná a dlho vydržala. Najznámejším výrobkom z kapusty je pravdepodobne kapustnica, ktorá sa pôvodne pripravovala najmä na dedinách. Postupne sa ale dostala do obehu mestského života, a hľa, máme ju na stole každé Vianoce.

V jednoduchšej a základnej podobe neobsahuje mäso, avšak vianočné sviatky sa nezaobídu bez klobásky alebo údeného mäsa a húb. V niektorých oblastiach do nej prilievajú aj víno alebo rovno slivovicu. Prečo? Predsa aby lepšie zahriala!

7. Halušky

Už sa dostávame do absolútnych klasík. Halušky sa radia medzi tradičné jedlá, ktoré sa dajú nájsť v obrovskom množstve rôznych podôb po celom Slovensku. Podobne ako pri buchtách išlo v minulosti o výsadu roľníkov a pastierov, ktorí používali zemiaky ako základnú surovinu.

Niektoré recepty zemiaky ale vynechávajú a vytvárajú halušky len z múky, vody a soli, vďaka čomu sú halušky ľahšie. Halušky sa dajú podávať s hocičím. Bryndza, kapusta, tvaroh, mak a ďalšie. Podávajú sa aj k perkeltu a gulášu.

6. Guláš

Guláš, ktorého názov pochádza zo slova „gulya“ označujúceho stádo dobytka, si v minulosti varili uhorskí pastieri počas práce na pastvinách. Táto maďarská špecialita dnes patrí medzi obľúbené jedlá v krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska. Medzi tie patrí aj Slovensko, a hádam netreba hovoriť, ako guláš vyzerá, máš ho pravdepodobne priamo pred očami, keď toto čítaš.

Profimedia

Mohlo by ťa zaujímať:

EMEFKA Premium len za 2,99 €? Využi našu limitovanú ponuku s nadupanými benefitmi

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.