Sto ľudí, sto chutí je veľmi výstižné porekadlo. Pri mnohých jedlách sa nám však týchto sto chutí podarí rozdeliť do dvoch. Presne to sme dnes v spolupráci s naším šikovným ilustrátorom urobili a vznikli z toho tieto úsmevné porovnania. Ktorý z dvoch typov si v jednotlivých situáciách ty?
1. Ryby
Typ číslo jedna by mohol zjesť celého dikobraza aj s chvostom a aj tak by nenarazil na jedinú kosť. Nejaká treska mu vrásky nerobí. Zato typ číslo dva… ten by sa mohol živiť ako detektor kostí a okrem toho, že by trikrát denne skončil na urgentnom príjme, by sa tým možno celkom solídne uživil. Predsa len, kto iný nájde kosť ešte aj v rybích prstoch?!
2. Pikantné veci
Typ číslo jedna si nakydá pálivú omáčku na všetko. NA VŠETKO. Určite ho poznáš. Praženica na raňajky? Čili omáčka. Rezeň na obed? Čili omáčka. Čokoládová sušienka ako dezert? Nuž, možno to znie bizarne, ale čo nedochutí čili omáčka, to dochutí len viac čili omáčky. Typ číslo dva nemá potrebu päťkrát denne pripomínať svojim chuťovým pohárikom, že je vlastne masochista, a hranicu medzi znesiteľným a peklom preňho tvoria dva strúčiky cesnaku.
3. Aromatické jedlá
Typ číslo jedna očividne nemá čuch. Ako inak si človek vysvetlí, že sa mu za prítomnosti arómy dva týždne nepratých pracovných ponožiek začnú zbiehať slinky? Jasné, čím viac syr páchne, tým je lepší, hovorí sa… ale predsa. Nemalo by jedlo pekne voňať? Podľa typu číslo dva určite áno a nič, čo mu nos vykrúti do nebies, do úst určite nevloží.
4. Horúce jedlo
Typ číslo jedna má očividne azbestovú hubu a nič pod teplotný stupeň povrchu Slnka sa mu vlastne ani neráta za jedlo. Tlačidlo 30 sekúnd na mikrovlnke je mu úplne zbytočné, potreboval by minimálne päť minút, ak nie viac, a veci vyjedá priamo z hrnca. Typ číslo dva očividne nemá hubu z azbestu a pred každým sústom najprv hodinu čo? Presne tak. Fúka, fúka a fúka.
5. Zabíjačkové špecialitky
Huspenina je jeden z tých typických domácich pokrmov, ktorých názov vystihuje ich chuť aj arómu a aj tak na ňu typ číslo jedna nedá dopustiť. S octom a cibuľou hotové nebíčko v papuľke, stačí jeden krajec chleba a na večeru je vybavený. Zatiaľ čo typ číslo dva by si radšej pichol špendlíkom do oka, ako by mal zjesť neidentifikovateľné kusy mäsa naložené v akejsi rôsolovitej gebuzine. Nie. Proste nie.
6. Bizarné kombinácie
Typ číslo jedna je gurmán a tam, kde ostatným žalúdky nacvičujú spartakiádu, sa on ešte len rozbieha. Nič mu nie je sväté, absolútne nič. Fakt, že sa mu bizarné kombinácie môžu akurát tak dobre v bruchu pobiť a on strávi večer na záchode, mu žily rozhodne netrhá a zožerie všetko, čo sa nepokúsi zožrať jeho. Typ číslo dva? Ten bude radšej o hlade, ako by mal skúsiť niečo nové.