Problémy s potravinami by v budúcnosti mohli vyriešiť 3D tlačiarne. Portál Unilad píše, že tím vedcov zo Singapuru skúma možnosti, ako v budúcnosti zabrániť nedostatku jedla. Podľa nich by sa mohlo jednoducho vytlačiť na 3D tlačiarni. Pokiaľ by to fungovalo, výrazne by sa tým obmedzil vznik hladomorov či problémov s výpadkami potravín, aké zažívame dnes v súvislosti s vojnou na Ukrajine.
V niektorých častiach sveta ľudia kvôli nedostatku potravín konzumujú riasy či chrobáky. Práve na ne sa vedci nateraz zamerali. Skombinovali ich totiž s bežnou zeleninou (konkrétne mrkvou), aby zmenili ich chuť. Podľa profesora Chua Chee Kaia zo Singapurskej univerzity sa prvé pokusy ukázali ako veľmi sľubné.
„Vzhľad a chuť takýchto alternatívnych proteínov môže byť pre mnohých znepokojivá,“ uviedol. „3D tlačiarne predstavujú výzvu, pretože môžu zmeniť spôsob, akým sú potraviny prezentované a ako prekonať zábrany spotrebiteľov.“ Profesor Yi Zhang zase dodal, že v budúcnosti sa práve podobné alternatívne zdroje môžu pre nás stať základným zdrojom proteínov.
„Dúfame, že naša práca povzbudí spotrebiteľov, aby jedli viac týchto neznámych, ale udržateľných potravín,“ dodal. Odborníci sa domnievajú, že v budúcnosti by sa mohli za pomoci týchto tlačiarní vyrábať aj iné komplexné a viaczložkové potraviny.