Poznáš to z filmov – spisovateľ strávi vo svojej obľúbenej kaviarni dlhé hodiny a na konci odíde s fenomenálnym veľdielom, ktoré zmení svet. Kaviarne majú akúsi čarovnú moc naštartovať ľudskú kreativitu. Hlavne, ak ťa doslova nepustia domov, pokiaľ nemáš hotovú prácu.
V Tokiu bola otvorená kaviareň Genko Shippitsu Cafe, ktorá ti zaručí, že z nej neodídeš bez toho aby si dokončil text, na ktorom pracuješ. Podnik je vyhradený exkluzívne pre ľudí venujúcim sa písaniu, ktorých straší blížiaci sa deadline, uvádza SoraNews24.
Nejdeš domov, pokiaľ nedopíšeš!
Krátko po tom, ako sa v kaviarni usadíš, sa ťa personál spýta, na akom texte pracuješ. Možností je fakt veľa: od projektovej dokumentácie, cez báseň, scenár, novinový článok, román až po preklad cudzojazyčných textov. Následne oznámiš svoj denný cieľ – koľko slov či strán chceš napísať.
Ako zákazník máš k dispozícii wi-fi, elektrické zásuvky a skromné občerstvenie – vybrať si môžeš len vodu, čaj a kávu. Počas pobytu v kaviarni ťa každú hodinu navštívi zamestnanec, aby skontroloval, ako napreduješ vo svojom písaní. Pokiaľ zaostávaš, zamestnanec na teba môže jemne, mierne alebo tvrdo naliehať (mieru nátlaku si vopred dohodneš).
Priestory kaviarne nemôžeš opustiť, pokiaľ sa ti nepodarí splniť denný stanovený cieľ. Jednoducho nepôjdeš domov, pokiaľ si nedokončíš prácu. „Lenivcov“ môže spasiť jedine to, že príde koniec otváracích hodín a kaviareň na daný deň zatvorí.
Priateľské ceny
Genko Shippitsu Cafe prekvapí vynikajúcou cenou za služby. Vychádza to v prepočte niečo vyše jedného eura za polhodinu a celý čas má zákazník k dispozícii neobmedzené množstvo nápojov. Je dovolené priniesť si vlastné jedlo, alebo si niečo objednať z donášky.
Kaviareň má však obmedzené otváracie hodiny, pretože svoje priestory zdieľa s nahrávacím a vysielacím štúdiom a funguje len vtedy, keď sa v štúdiu nepracuje. Sama osebe by zrejme finančne neprežila, ako takáto „bokovka“ však predstavuje skvelú službu pre miestnu komunitu kreatívcov.
Netradičná japonská kaviareň nemá núdzu o zákazníkov a je ťažké nájsť voľný stôl. Ak by niekto plánoval podobný podnik otvoriť na Slovensku, mal by hľadať lokalitu v blízkosti vysokých škôl či internátov. Veď kto si radšej odkladá všetko na poslednú chvíľu, ak nie študenti?