Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 27.4.2024
sk
Jaroslav
cz
Jaroslav

Aj keď sa pri dnešnom životnom štýle môže zdať, že národným slovenským jedlom je skôr kebab, čínske rezance alebo mrazená pizza z Tesca, ktoré furt tlačíme do hlavy, mali by sme si svoje tradičné jedlá chrániť. Skvelý nápad dostal Chorvát Matija Babić s jeho web encyklopédiou národných jedál po celom svete, na ktorom pracoval posledné tri roky.

TasteAtlas funguje len od mája, no obsahuje už viac ako 10-tisíc jedál! Jeho cieľom je uchovávať domáce recepty našich starých mám a šíriť povedomie o nich ďalej. Vďaka nemu teraz aj ľudia z Paraguaja môžu vedieť, čo je to ten náš divný syr z ovce na voľajakých zemiakových šúľkoch, či čo.

tasteatlas.com

Ale pozor! Okrem toho, že je to dobrý a užitočný nápad, táto stránka môže byť naozaj zradná, pretože ponúka oveľa vyšší level prokrastinácie, ako čumenie na bielu stenu popri učení. Takže ak máš skúšky, štátnice alebo proste robotu, ktorú musíš robiť, tento web neotváraj. Pristihol by si sa totižto po dvoch hodinách ako prechádzaš jedlo po jedle a smeješ sa na ghánskych jedlách zvané Kokonte či Plakali.

Pri cestovaní ochutnaj tradičnú kuchyňu, nie fastfoodové shity

Pizzérie, vietnamské reštiky a fastfoody sú už dnes too mainstream. Hipsterskí cestovatelia už nemajú záujem jesť v takých typoch reštaurácií, v ktorých sa môžeme napchávať všade po svete. A tak 50 ľudí dennodenne cestuje, ochutnáva a otravuje profesionálnych kritikov, miestnych odborníkov a kuchárov, aby zhromaždili čo najviac jedál na jedno miesto. Ľudia tak ľahko môžu zistiť, čo im daná krajina ponúka. Okrem názvu a fotografie jedla sa môžeme dozvedieť aj recept a recenziu. Pokrmy môžeme filtrovať aj na dezerty či syry.

tasteatlas.com

Konečne neodignorovali ani Slovensko

Výhodou je, že všetky jedlá sú označené originálnym názvom v danom jazyku, takže si nemusíme škriabať oči mixérom pri názvoch ako steamed sweet dumplings, potato pancakes či blood sausage, označujúci jaternice. Konečne nezabudli ani na to naše krpaté Slovensko a na mape nájdeme veľa jedál. Bryndzové pirohy, lokše, parenica, skalický trdelník, spišské párky, tekovský syr, bratislavské rožky, dokonca demikát či medvedie labky.

tasteatlas.com

Zábavka na tri hoďky

Ako sme už spomínali, mapa neslúži len cestovateľom či blogerom, ktorí sa chcú informovať o miestnej kuchyni, ale aj ľuďom, ktorí radi na internete strácajú čas. Počas toho, ako sme strácali čas my, sme našli niekoľko zaujímavých názvov jedál. Kokonte je niečo ako guláš, ale namiesto mäsa sa varí rastlina maniok. V Ghane je považovaný za jedlo chudobných, lebo je varený z lacných surovín. Ghánske jedlá vynikajú v dobrých názvoch, pri jedení Plakali by sme možno naozaj plakali, pretože sa pod týmto názvom skrýva polievka z koreňov manioku, ktorá je charakteristická výraznou kyslou chuťou. Pod názvom Chalupa sa skrýva chrumkavá tortila z Mexika s mletým mäsom alebo kúskami kuraciny, syrom či zeleninou na vrchu. A že Kurnik je u nás tak akurát len nadávka alebo spálňa pre sliepky? V Rusku sa týmto označuje piroh zo slaného cesta v tvare poloblúku, plnený vrstvami mäsa, vajec, ryže húb a iných ingrediencií. Fainá zas označuje zrejme fajný, plochý argentínsky chleba z cíceru. Zaujímavý názov má aj tradičný švédsky mliečny výrobok s čokoládovou príchuťou – Pucko. Čo by ste si predstavili pod názvom Kokoda? Určite nie kúsky surovej rybky z Fidži s citrusmi a kokosovou vodou, alebo áno? Jeon alebo neje on? Jeon sú kórejské pikantné placky s hydinovým mäsom alebo morskými plodmi. Nakoniec nášho wishlistu okulahodiacich jedál by sme radi položili otázku – kto si tipne, v ktorej krajine je jedno z národných jedál mäsko z Emu? Mňam mňam.

tasteatlas.com

Zdroj: tasteatlas.com
Titulná fotka: TasteAtlas


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.