Rakovina je jedným z najobávanejších ochorení a boj s ňou nie je nikdy ľahký. S touto chorobou bojovali najmä starší ľudia, no ako poukázali TV Noviny, nové zistenia odhaľujú, že rakovinu má čoraz viac mladých ľudí do 45 rokov. Odborníci z onkológie pri pozorovaní pacientov odhalili jeden spoločný ukazovateľ.
Čoraz väčšie množstvo chorých mladých pod 45 rokov potvrdzuje aj onkológ Nicholas DeVito z Duke University v Severnej Karolíne, USA. Ako vysvetľuje, spolu s kolegom sa zamerali na spoločné ukazovatele pri chorých pacientoch. Ich zistenia mali jasný záver. Zvýšené množstvo prípadov môže byť v dôsledku zlej stravy.
Ako sa ukázalo, každý z pacientov, ktorých pozorovali, sa stravoval nezdravo, presnejšie konzumoval veľké množstvo ultra-spracovaných potravín.
Nejde o ojedinelý prípad, toto tvrdenie potvrdzujú aj ďalšie štúdie. Práve konzumácia nezdravých a ťažko spracovaných potravín súvisí nielen s rakovinou, ale aj ďalšími ochoreniami. Takéto potraviny majú zásadný dopad na celé telo a môžu dokonca zmeniť mikrobióm žalúdka, čo môže výrazne ovplyvniť naše trávenie, no taktiež aj imunitu či ďalšie.
Takéto potraviny okrem toho dráždia naše črevné steny, v dôsledku čoho môžu spôsobiť chronické zápaly, čo ďalej navyšuje riziko vzniku rakoviny.
Pokiaľ ide o ultra-spracované potraviny, tak reč je o takých, ktoré si prešli viacnásobným priemyselným spracovaním. Tieto jedlá obsahujú prísady, ktoré by sme bežne nejedli. Sú v nich chemikálie viacerých druhov, sladidlá, farbivá či rôzne konzervačné látky. Najčastejšie sa s týmito potravinami stretávame vo forme sladených nápojov, instantných jedál, čipsov či mrazených výrobkov, no taktiež aj vo fast-foodoch.