Slovenské remeselné pivovary spájajú poctivú výrobu, tradičné receptúry a vášeň pre kvalitné pivo. Či už obľubuješ ležiaky, špeciály alebo experimentálne chute, tieto pivovary ti ponúknu jedinečný zážitok. Kam sa teda za dobrým pivom vydať?
Galgan – remeselný pivovar v Galante
Galantský remeselný pivovar GALGAN vznikol z iniciatívy troch milovníkov poctivého piva, ktorí sa rozhodli splniť si sen o vlastnom pivovare. Hlavnou myšlienkou bolo nielen zaradiť mesto Galanta na mapu remeselných pivovarov na Slovensku, ale aj vytvoriť miesto s príjemnou atmosférou.
Kombinácia poctivého piva s regionálnou gastronómiou, založenou na tradičných receptúrach v modernom spracovaní, oslovuje miestnych aj návštevníkov. Galgan sa pravidelne zúčastňuje rôznych akcií a festivalov, kde môžeš pivo ochutnať. Dostupné je aj priamo v pivovare či na ich e-shope, a tak si ho vieš zakúpiť a vychutnať aj v pohodlí domova. V ponuke sú ležiaky, ale aj rôzne pivné špeciály.
Pivovar ERB v Banskej Štiavnici
Pivovar ERB v Banskej Štiavnici je synonymom kvality, tradície a nezávislého pivovarníctva – jedinečný koncept spájajúci históriu a modernú pivovarskú technológiu. Založili ho v roku 2008 manželia Radovci po náročnej rekonštrukcii historických budov v centre mesta.
ERB sa zameriava na tradičné ležiaky československého typu, pšeničné pivo ERB Weizen a špeciály, ako je famózna Čierna trinástka a limitované edície. Pivovar odmieta spoluprácu s obchodnými reťazcami a jeho pivo je dostupné len v najlepších hoteloch a reštauráciách na Slovensku.
Pivovar ti ponúka aj možnosť prehliadky s pivným someliérom, kde sa dozvieš o procese výroby piva, zaujímavé fakty z histórie pivovarníctva a na záver sa naučíš správne degustovať pivo. Nezabudni, že prehliadku si treba dopredu dohodnúť.
Vedel si, že…?
Kvalitu poctivého piva ovplyvňuje minimálne 105 faktorov. V pivovare ERB si na ich kontrole dávajú obzvlášť záležať. Kvalitu zaručuje čistota, extrémna starostlivosť, vzdelaný personál, technologická disciplína a kontrola v špičkovo vybavenom laboratóriu.
Piešťanský pivovar Žiwell
Piešťanský pivovar Žiwell je dielom štyroch pivných nadšencov, ktorí sa rozhodli priniesť do Piešťan poctivé remeselné pivo. Inšpiráciu čerpali nielen zo slovenských mikropivovarov, ale aj z českých pivovarníckych tradícií. Ich cieľom bolo variť pivo založené na štyroch základných zložkách – vode, jačmeni, chmele a kvasinkách – bez pridaných konzervantov a chemických prísad.
Pivovar začal svoju činnosť v roku 2015 a od tej doby si výrazne upevnil pozíciu na trhu. Významným potvrdením kvality piva Žiwell je úspešná účasť v prestížnej súťaži Slovenský pohár remeselného piva, odkiaľ si odnieslo viacero ocenení. Priestory pivovaru a reštaurácie v Piešťanoch ponúkajú okrem kvalitného piva aj možnosť usporiadania rôznych spoločenských a firemných akcií, čo z neho robí obľúbenú destináciu pre milovníkov dobrého piva a gastronómie.
Pivovar BAŤAK v Partizánskom
Pivovar BAŤAK nadviazal na viac ako 700-ročnú tradíciu varenia piva v tomto regióne. Výnimočné pivá, vyrábané podľa originálnych receptúr, zahŕňajú rôzne druhy a štýly – od vrchne kvasených špeciálov až po tradičné spodne kvasené ležiaky. Pivo BAŤAK je vyrábané v prírodnej forme, bez filtrácie a pasterizácie, čo mu dodáva autentickú chuť a vysokú kvalitu.
Ponuka zahŕňa svetlú výčapnú desiatku, polotmavý, svetlý, tmavý či viedenský ležiak, spolu s rôznymi pivnými špeciálmi. Štýlová piváreň v areáli pivovaru ponúka dokonalý zážitok spojený s vychutnávaním poctivého piva a chutných jedál. Na zákazníkov čaká príjemná atmosféra, široká ponuka jedál vrátane sezónnych špecialít a, samozrejme, to najchutnejšie remeselné pivo.
Pivovar Kaltenecker v Rožňave
Pivovar Kaltenecker oživuje bohatú tradíciu, siahajúcu do čias banských majstrov, ktorí sem priniesli remeslo výroby piva. Založený bol v roku 1997 a stal sa symbolom poctivého remesla a experimentovania s chuťami. Pivné špeciály sú varené zo 100 % sladu, bez stabilizátorov, pričom ich kvalita a rozmanitosť sú kľúčovými hodnotami.
Každoročne Kaltenecker obohacuje svoju ponuku o sezónne špeciály, ako napríklad bazové pivo inšpirované kvitnúcimi lúkami regiónu Gemer. Pivovar sa pýši prestížnymi medailami z medzinárodných súťaží, ktoré potvrdzujú výnimočnú chuť pív ako Weizen, Yakima či Brokát. Kaltenecker predstavuje unikátnu kombináciu tradície, kvality a neustáleho objavovania nových chutí, ktoré oslovia každého milovníka remeselného piva.
Vedel si, že…?
Najstaršie pivovary v histórii ľudstva vznikali už pred 13 000 rokmi. Archeologické nálezy v izraelskom meste Haifa odhalili, že výroba piva siaha až do neolitu, keď sa ľudia začali usádzať a pestovať plodiny. Postupom času sa pivovarníctvo rozšírilo do Mezopotámie, Číny a Egypta, kde bolo pivo obľúbeným nápojom faraónov. Európa však dala pivu dnešnú podobu, ktorú si s radosťou vychutnávame.
Pivovar Herrenwald v Malej Ide
Pivovar Herrenwald spája čaro historických tradícií s modernou technológiou a ekologickým prístupom. Umiestnený v srdci Panského lesa v Malej Ide nadväzuje na pivovarnícku minulosť obce z 19. storočia a prináša ju do dnešnej doby. Budova, dokončená v roku 2018, ponúka nielen dokonalý priestor na varenie poctivého remeselného piva, ale aj príjemné prostredie hostinca s letnou terasou.
Od klasických ležiakov až po moderné pivné štýly – každý dúšok z Herrenwaldu v sebe nesie kus poctivého remesla, odhodlania a vášne. A ak túžiš nazrieť za oponu výroby piva, prehliadka pivovaru bude skvelým zážitkom zakončeným ochutnávkou piva priamo z tanku.
Remeselné pivovary na Slovensku sú miestom, kde tradícia ožíva v každom dúšku. Spoznaj ich príbehy, ochutnaj autentické pivo a podpor miestnych pivovarníkov, ktorí vkladajú do svojej práce srdce. Na zdravie!
Obsah bol spracovaný z podkladov slovander.sk.