Letné dni sú tu, a to znamená, že veľa ľudí bude zrejme rozmrazovať potraviny, ktoré má v mrazničke. Ak aj ty rozmrazuješ potraviny často, tak by si mal vedieť o týchto tipoch. Ako informujú Aktuality, týchto postupov sa treba držať pri rozmrazovaní podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Predtým, ako začneš rozmrazovať, si premysli, čo naozaj využiješ. Čiže, ak ideš rozmraziť napríklad ryby či bobule, rozmraz iba také množstvo, ktoré potrebuješ, zvyšok nechaj zmrazený.
Ak plánuješ rozmrazovať potraviny, ako sú mäso, ryby či podobné, tak ich rozmrazuj v chladničke na podnose, aby si ich náhodou nekontaminoval. Pri zelenine a ovocí zas rozmrazuj pod tečúcou vodou, ideálne v pôvodnom obale.
Treba si dávať pozor na množenie baktérií, preto rozmrazuj pri nízkej teplote a, samozrejme, pred konzumáciou potraviny tepelne uprav, tak aby si sa zbavil baktérií úplne. Dôležité je podotknúť aj to, že ak si už niečo raz rozmrazil, tak to znova nezamrazuj a vo všeobecnosti sa riaď pokynmi od výrobcu, ktoré sú na balení.
Uisti sa, že potraviny máš dostatočne spracované
Pri výrobkoch z mäsa, vajec či mlieka sa uisti, že sú dostatočne tepelne spracované. Dôležité je, aby boli dôkladne uvarené, aby si sa zbavil mikroorganizmov. Variť by si mal aspoň 20 minút pri teplote minimálne 70 °C v každej časti potraviny.
Napríklad, pri hydine sa uisti, že šťava z mäsa je číra a nie je ružová a mäso samotné nie je ružové či červené. Pri vajciach zas skontroluj, či je bielok aj žĺtok pevný, odporúča sa úprava minimálne 6 minút.
Zásadné je aj to, aby si tepelne spracované jedlo zjedol včas. Ak ho necháš dlhšiu dobu v izbovej teplote, tak sa môžu začať šíriť mikroorganizmy, ktoré varenie prežili. Bude teda lepšie, keď sa naješ čo najskôr po uvarení.
Pozor aj na podmienky, v ktorých varíš a skladuješ potraviny
Treba si dávať pozor aj na to, v akej teplote uchovávaš potraviny. V teplom stave by to malo byť okolo 60 °C alebo, naopak, pri chlade zas pod 5 °C. Taktiež sa vyhni tomu, aby si dával do chladničky jedlo v teplom stave, pretože v takom prostredí sa môžu množiť mikroorganizmy.
Daj pozor, aby si náhodou nekontaminoval uvarené potraviny tými surovými, napríklad použitím rovnakého príboru, dosky na krájanie a tak ďalej. A samozrejme, nezabúdaj ani na hygienu v podobe umývania rúk, či už pred prípravou, počas nej alebo po nej. Dôležité je dbať v kuchyni na čistotu.