V dnešnej dobe supermarketov považujeme salámu za jednu z najzákladnejších potravín. Žemľa so salámou je klasikou medzi školskými desiatami a významnú úlohu zohrala aj v seriáli Komisár Rex. Na prvý pohľad úplne všedná potravina sa môže pochváliť stáročiami histórie a výrobným procesom, ktorý je hotovým umením.
Čo to vlastne je?
Slovenské slovo saláma je odvodené od talianskeho salame, čo by sa dalo preložiť ako „solené“. Hovoríme teda o mäsovom výrobku, ktorý vzniká konzerváciou za pomoci soli. V Európe sa údajne vyrábali už pred 2000 rokmi, čo znamená, že na salámach si pochutnávali aj starí Gréci a Rimania.
Delikátny proces výroby je jedna z najzaujímavejších vecí ohľadom salám. Základom je spomínaná aplikácia soli, ktorá z mäsa vytiahne vlhkosť a vysuší ho. Do salám sa najčastejšie používa bravčové mäso, svoje uplatnenie ale nájde aj hovädzie, hydina, divina a iné druhy mäsa.
Salámovú zmes tvorí okrem samotného mäsa tuk a ďalšie prísady, ako soľ, ocot či koreniny. Po naplnení obalu je saláma fermentovaná a uložená na dozretie. To, v akej teplote a vlhkosti má dozrievať, vždy závisí od jej druhu a klimatických podmienok. Najdrahšia saláma na svete dozrieva až šesť rokov.
Ktoré krajiny môžeme nazvať „salámovými veľmocami“?
Salámy sú dnes známe asi vo všetkých kútoch sveta. Najsilnejšiu tradíciu majú zrejme v Európe, kde sa nachádzajú najväčšie „salámové veľmoci“. Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Maďarsko a Taliansko každoročne vyvezú na svetový trh obrovské množstvá kvalitných salám.
Dôkazom toho, že Taliansko má skutočne vyspelú kultúru mäsových výrobkov, je nielen samotný pôvod slova saláma, ale aj spôsob, akým sa mäsové výrobky v Taliansku podávajú. Sušená šunka prosciutto (prošuto) sa precízne nakrája a slúži ako príloha k vínu, k syru, k figám alebo inému ovociu či zelenine.
Aké sú súčasné trendy?
Mnohí z nás vyrastali s predstavou, že saláma je len niečo, čo si nakrájaš na kolieska, strčíš do žemle a máš jednoduchú desiatu. V súčasnosti sa kulinársky svet uberá iným smerom a z jedenia salámy sa snaží vyťažiť maximálny zážitok. Saláme sa naplno dostáva rešpekt, ktorý si zaslúži.
Aj Slovensko má svoje želiezko v ohni, ktorým je ZIPSER saláma od Taurisu. Exkluzívna saláma sa vyrovná najlepšej svetovej konkurencii, za čo vďačí tradičnej receptúre a štvortýždňovému sušeniu. Iba skutoční majstri remesla zvládnu tento proces natoľko dobre, aby zaručili harmóniu sladkých a slaných chutí.
Voňavý a chutný Zipser si svoje miesto nájde nielen v žemli, ale aj ako nárez, súčasť studených mís a švédskych stolov. Je to niečo, čo poteší všetky zmysly. Sušená saláma Zipser vyniká úctyhodnou trvanlivosťou až 40 dní. Tak dlho jej beztak nevydržíš odolávať…
Tauris berie svoju snahu o zlepšenie postavenia salámy naozaj vážne. Spoločnosť dokonca pripravila súťažnú výzvu v spolupráci s Dnes jem, do ktorej sa účastníci môžu zapojiť zasielaním fotografií svojich vlastných, nezvyčajných salámových výtvorov. Na Facebooku prebieha hlasovanie a 24.12. sa rozhodne o definitívnom víťazovi a novej tvári značky Tauris.
Zipser Tauris je originál, ktorý udáva štýl, a podávať sa môže aj takto:
Obleč sa do salámy
Pre tých najväčších milovníkov salámy je tu skvelá správa! Vďaka novej módnej kolekcii od Taurisu už nikto nebude pochybovať o tom, čo je tvoja obľúbená potravina. Tričká, mikiny, ľadvinky a ďalšie doplnky s motívom salámy budeš môcť nájsť v špeciálnych produktových baleniach ZIPSER Mystery Boxoch alebo ich vyhrať na Instagrame či Facebooku.
Tento obsah vznikol v spolupráci s TAURIS, a.s.