Havaj Európy, perla Atlantiku alebo ostrov večnej jari. Miesto, kde pôvabné arómy kvetov a ovocia strieda upokojujúca vôňa slaného oceánskeho vzduchu. Nádherná oáza pokoja, v ktorej zabudneš na všetky problémy každodenného života a necháš sa unášať úchvatnými cestičkami vedúcimi k očarujúcim výhľadom či majestátnym útesom. To je Madeira, ostrov v Atlantickom oceáne vzdialený 1000 km od pobrežia Portugalska.
Madeira je raj na Zemi
Dostať sa na tento kúzelný ostrov s fascinujúcim prírodným bohatstvom nebolo vždy úplne jednoduché, keďže väčšina letov je s medzipristátím v Portugalsku a zo Slovenska sa sem nelietalo. Preto mnohí turisti radšej uprednostnili iné ostrovy. Toto už ale dnes neplatí. Česká cestovná kancelária Čedok, ktorá je mimochodom na trhu už 104 rokov, veľmi rýchlo expanduje aj na Slovensku a jednou z noviniek v jej ponuke sú aj priame lety na Madeiru z bratislavského letiska.
Prvý priamy let z Bratislavy na Madeiru odštartoval 24. 9. 2024
Historicky prvý let z Bratislavy na Madeiru odštartoval 24. septembra 2024 a na jeho palube sme sedeli aj my. Dostali sme tak jedinečnú možnosť stráviť na tomto úchvatnom ostrove 7 dní a spoznať ho v plnej paráde. Bol to zážitok, na ktorý budeme ešte veľmi dlho spomínať. Ak ťa zaujíma, čo všetko sa dá na Madeire robiť a prečo by si ju mal určite navštíviť aj ty, v nasledujúcich riadkoch si prídeš na svoje. Poradíme ti, čo vidieť, aké aktivity vyskúšať a ktoré miesta určite nevynechať.
Pár zaujímavostí na úvod
Ľudská noha na Madeiru prvýkrát vkročila v roku 1419. Námorníci João Gonçalves Zarco a Tristão Vaz Teixeira sa najprv vylodili na neďalekom malom ostrove Porto Santo a následne sa rozhodli prebádať aj Madeiru.
Pohľad na obec Calheta na Madeire
Na dĺžku má Madeira len 55 km, na šírku 22 km. Aj napriek tomu ti však cestovanie po nej zaberie dosť času. Miestne cestičky sú často úzke a vedú do strmých kopcov. Jazdenie však značne urýchľujú tunely, ktorými je Madeira doslova pretkaná, je ich tu viac ako 150. Tomuto fascinujúcemu ostrovu hovorí „domov“ okolo 250 000 ľudí, pričom zhruba 120 000 žije v hlavnom meste Funchal.
Vedel si, že…?
Na Madeire nie je v dnešnej dobe vybudovaná žiadna železničná sieť. Ak sa chceš presúvať medzi mestami, potrebuješ auto, skúter alebo iný cestný dopravný prostriedok. Prípadne vieš využiť miestne autobusové linky a okrem klasických taxíkov tu naplno funguje aj Bolt.
Ak sme pri raňajkách v našom prvom hoteli chceli vidieť takýto východ slnka, nemuseli sme vstávať veľmi skoro
Keď priletíš na Madeiru, nezabudni si prestaviť čas o hodinu dozadu. Pokiaľ sa chceš dohovoriť s miestnymi ich rodnou rečou, zopakuj si svoju portugalskú slovnú zásobu, ale zároveň sa nezľakni, ak im úplne nebudeš rozumieť. Tak, ako na Slovensku máme rôzne nárečia, aj na Madeire majú miestni obyvatelia svoje špecifické nárečie a výslovnosť. Peniaze si ale rozmieňať nemusíš, platí sa tu eurami.
Cesta na Madeiru z Bratislavy
Náš dobrodružný výlet na Madeiru sa začal na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. Po tom, ako sme absolvovali check-in, sme si dali malé občerstvenie v salóniku a o 12:00 sme už sedeli v lietadle, pripravení na odlet.
Cestovaná kancelária Čedok si pre svojich klientov pripravila charterové lety so spoločnosťou Smartwings, leteli sme moderným lietadlom Boeing 737 MAX. Potešilo nás dosť miesta na nohy a sedadlá boli tiež celkom komfortné, takže cesta, ktorá trvala približne 4 hodiny a 5 minút, nám ubehla rýchlo.
Na Madeiru sme šli priamym letom z Bratislavy
Zaujímavosť: Ak pôjdeš na Madeiru s Čedokom a budeš si chcieť cestou dopriať dobrý obed, môžeš si dopredu objednať catering do lietadla.
A čo pristávanie?
Letisko vo Funchale nesie originálny názov Christiano Ronaldo International Airport a je známe tým, že patrí medzi 3 najnebezpečnejšie v Európe. Dôvody sú dva. Veľmi často tu fúkajú silné bočné vetry a výzvou pre pilotov je aj krátka pristávacia dráha s dĺžkou 2 781 metrov. Mimochodom, pri otvorení letiska mala len 1 600 m, neskôr ju predĺžili na 1 800 m a v roku 2002 získala svoju dnešnú podobu.
Pristávacia dráha na letisku vo Funchale
Celkom bežným javom je, že lietadlá tu nepristanú na prvýkrát, ale až na druhý alebo tretí. Alebo nepristanú kvôli zlému počasiu vôbec, sú presmerované na Kanárske ostrovy a na Madeiru sa vrátia až po zlepšení počasia. Ale nemaj žiaden strach. Do Funchalu lietajú len špeciálne vyškolení piloti. Naše pristátie bolo úplne hladké, na zem sme dosadli bez najmenších komplikácií a hneď na prvýkrát. Z letu tak rozhodne nemusíš mať žiadne obavy.
Ochutnávka miestnych pochúťok
Po prílete nás na letisku čakalo krásnych 23 °C a slnečné počasie. Veľmi príjemná zmena z upršanej bratislavskej reality. Šofér nás odviezol do prvého hotela nášho tripu – Saccharum Resort & Spa v obci Calheta, približne pol hodiny cesty autom a 31 km od Funchalu.
Tento hotel nám vyrazil dych svojou architektúrou, dizajnom interiéru, krásnymi izbami, výbornými službami, ale hlavne infinity poolom na streche, ktorý je ako stvorený na provokačné Instagram storky. Samozrejme, práve k nemu viedla naša prvá cesta.
Náš prvý hotel, Saccharum Resort & Spa
Po krátkom oddychu v bazéne a vybalení vecí sme šli na našu prvú madeirskú večeru. Do reštaurácie s názvom Restaurante Sol Poente, ktorá vyzerala ako vystrihnutá z rozprávkovej knižky alebo gýčového romantického filmu. Len sa na to pozri, malý domček priamo na útese, teraska, západ slnka. Úchvatné.
Vyskúšali sme tradičnú miestnu pochúťku, rybu Espada com banana – stuhochvosta čierneho s banánom, zemiakmi a zeleninovou oblohou. Veľmi zaujímavá kombinácia, ktorá nám veľmi zachutila. A, samozrejme, chýbať nesmelo skvelé madeirské víno. Ak sa vyberieš do týchto končín Madeiry, túto reštauráciu určite odporúčame navštíviť.
Reštaurácia Sol Poente, v ktorej sme mali večeru
Deň prvý: Adrenalínový šport, ktorý nás dostal
Náš prvý deň sa začal nečakaným prekvapením. Vstali sme na budík o 7:30, ale vonku bola stále tma ako v rohu. Slnko tu na jeseň vychádza o niečo neskôr ako na Slovensku. Naše prvé hotelové raňajky sme si vychutnali v sprievode čerstvého oceánskeho vánku na hotelovej terase. Na toto by sme si vedeli ľahko zvyknúť.
Hlavným bodom programu bol šport s názvom canyoning. Moderná adrenalínová aktivita, o ktorej sme dovtedy nepočuli, takže sme boli veľmi zvedaví, čo nás vlastne čaká. Naša trasa sa začala v Chão da Lagoa v ekologickom parku Funchal vo výške približne 1500 metrov nad morom. Obliekli sme si špeciálne neoprénové oblečenie s chráničmi, protišmykové topánky určené špeciálne na canyoning, dali sme si prilbu, horolezecký postroj a s priateľskými sprievodcami sme sa vybrali na začiatok kaňonu.
Canyoning je veľký zážitok!
Canyoning v jednoduchosti spočíva v tom, že kráčaš v kaňone, priamo v potoku a prekonávaš rôzne prekážky. Zlaňovali sme 5 vodopádov, skákali sme do jazierok a zažili sme kopec srandy. Aj keď voda bola poriadne studená, vďaka neoprénu nám nebola zima a na skákanie do vody sme sa vždy tešili.
Je to celkom bláznivý šport, pri ktorom robíš veci, o akých sa ti možno ani nesníva. Miestami sme sa cítili ako postavičky v nejakej hre, ktoré chodia krajinou, sú nesmrteľné a robia to, čo sa im len zapáči. Keď budeš na Madeire, určite si to skús, je to zážitok na celý život. Nemusíš mať žiadne predchádzajúce skúsenosti alebo špeciálne skilly, sprievodcovia ti všetko pekne vysvetlia a ukážu.
Banány tu majú svoje múzeum
Po canyoningu sme si dali dobrý obed v našom hoteli a ďalším bodom programu bola návšteva múzea banánov. Toto ovocie má na Madeire veľkú tradíciu a banánovníky uvidíš skoro všade, kde sa len pozrieš.
Dozvedeli sme sa napríklad to, že prvá zmienka o banánoch na Madeire pochádza z polovice 16. storočia, videli sme, ako sa toto ovocie pestuje, aké rôzne druhy existujú a prekvapil nás fakt, že banán je až zo 70 % tvorený vodou. Povedal by si to? Inak, na Madeire vyrábajú aj banánové pivo. A musíme uznať, že chutí celkom dobre.
V areáli múzea banánov sme ochutnali aj banánové pivo
Vedel si, že…?
Až 80 % banánov vypestovaných na Madeire ide na export. Avšak, vyvážajú sa len do Portugalska, takže v našich obchodoch sa s nimi nestretneš. Dôvodom je nízka produkcia, za rok sa tu vypestuje toľko banánov, koľko celá Európa zje za jeden deň, ale aj to, že madeirské banány sú celkom malé a nespĺňajú požiadavky európskych distribútorov.
Espetada, ďalšia miesta pochúťka
Náš prvý deň sme zakončili v malebnom rybárskom mestečku Câmara de Lobos, kde dovolenku trávil aj Winston Churchill, na jeho pamiatku je tu dokonca aj socha. Pokochali sme sa výhľadom na zátoku s tradičnými rybárskymi loďkami a vo veľmi peknej reštaurácii Restaurante Vila do Peixe sme si dali ďalšiu lokálnu pochúťku známu ako Espetada.
Churchillova socha v rybárskom mestečku Câmara de Lobos
Je to hovädzie mäso na ražni, ktoré čašníci tradične zavesia na vešiak na stole, ty si ho stiahneš z ražňa a zješ ho s prílohou podľa tvojho výberu. Najčastejšie sa podáva so zemiakmi alebo zeleninou. Popri tých všetkých rybách a morských plodoch je to celkom fajn zmena. Inak, na Madeire sa hovädzí dobytok chová hlavne pre mäso, nie pre mlieko, takže väčšina dobrých reštaurácií ti pripraví Espetadu z lokálnej hovädziny.
Deň druhý: Čo sú to tie levády?
Keď si začneš niečo čítať o Madeire, veľmi rýchlo narazíš na slovo „levády“. Sú to špeciálne zavlažovacie kanály, ktorými sa privádza voda z hôr do nižších oblastí. Prvá leváda bola vybudovaná už v roku 1435 a dnes ich je na ostrove okolo 200.
Popri levádach vedú turistické chodníčky, ktoré ťa dovedú na tie najkrajšie miesta na ostrove. My sme sa vydali na malú turistiku popri leváde Levada Fajã do Rodrigues. Trasa mala dĺžku 3,9 km, naspäť sme sa vrátili po tej istej ceste a celý výlet nám zabral približne 4 hodinky.
Takto vyzerajú turistické chodníky pri levádach
Z nášho turistického chodníka sa nám naskytli úchvatné výhľady na okolité kopce a dedinky, videli sme viacero vodopádov, veľa nádherných rastlín a na vlastné oči sme sa presvedčili o tom, aká bujná vegetácia rastie v madeirských lesoch.
Cestu nám okorenili aj dva tunely, v ktorých sme skrčení so svetielkom v ruke opatrne prechádzali po úzkej cestičke popri leváde. Mimochodom, v levádach je veľmi čistá voda, takže sme v nich bežne videli plávať pstruhov.
Tradičné vína a kúpanie v oceáne
Madeira je známa aj produkciou vín. Nájdeš tu veľa drobných vinárov, ale aj väčších vinárstiev, ktoré vyrábajú lahodné vína. My sme po našej malej túre zavítali do miestneho vinárstva Quinta do Barbusano winery, kde sme ochutnali 6 zaujímavých vín.
Tradičné madeirské víno patrí medzi exotické dezertné fortifikované vína a známe je svojím špecifickým postupom výroby, pri ktorom sa necháva vyzrieť v dubových sudoch. Má zaujímavú sladkú chuť a hoci sme si na neho chvíľu zvykali, po pár dňoch sme mu prišli na chuť.
V takomto nádhernom prostredí sa nachádza vinárstvo Quinta do Barbusano winery
Po ochutnávke vín sme zamierili späť do nášho hotela a rozhodli sme sa ísť okúpať v oceáne. Úprimne, trochu sme sa obávali teploty vody, ale keď sme do nej prvýkrát namočili nohy, ostali sme veľmi príjemne prekvapení.
Bola totiž teplejšia ako v hotelovom bazéne! V zátoke neďaleko nášho hotela bola vybudovaná umelá piesková pláž, takže prístup do oceánu bol bezproblémový a vlny neboli vôbec veľké. Madeira síce nie je destinácia, kde by si chcel od rána do večera ležať na pláži pri oceáne, ale keď už sa rozhodneš okúpať, nemusíš byť žiaden veľký otužilec.
Takto vyzerala piesková pláž neďaleko nášho hotela
Večeru sme si dali v reštaurácii Socalco, kde sme zažili asi najlepšiu obsluhu za celý náš trip. A jedlo bolo tiež vynikajúce.
Deň tretí: Safari výlet, Fanal, Seixal a malebné domčeky v Santane
Tretí deň na Madeire sme strávili v terénnych Land Roveroch, v ktorých sme sa previezli po krásnych lokálnych terénnych trasách. Naskytli sa nám úchvatné výhľady na madeirskú prírodu, videli sme vodopád tečúci priamo cez cestu, lesy s voľne rastúcimi eukalyptami a užívali sme si pohľady na nekonečný horizont oceánu. To je Madeira vo svojej plnej paráde.
Jazda safari Land Rovermi stála za to
Prvou zastávkou na našej ceste bol mýtický les Fanal, ktorý je preslávený svojimi exotickými stromami so zvláštnymi tvarmi koruny. Je to jeden obrovský park, v ktorom voľne žijú kravy, pričom keď si vyšliapeš trochu do kopca, a práve sa touto oblasťou neprelievajú husté mračná, naskytne sa ti dychberúci pohľad na celé okolie a rozbúrený oceán.
Výhľady z kopca v mýtickom lese Fanal
Naša cesta pokračovala do farnosti Seixal v okrese Porto Moniz na severnom pobreží. Tu sa nachádza jedna z najznámejších pláží ostrova, ktorá je preslávená svojím čiernym pieskom. Okúpať sme sa síce nestihli, ale o dokonalý zážitok sa postarali výhľady na oceán, bujarú vegetáciu a majestátne útesy, ktoré sa týčia až do oblakov.
Podobne úchvatné výhľady sme zažili aj v reštaurácii hotela Quinta do Furão, kde sme vyskúšali ďalšiu miestnu lahôdku – paradajkovú polievku s cibuľou. Určite odporúčame ochutnať.
Prírodné bazéniky a pláž s čiernym pieskom Seixal
Po obede sme sa šli pozrieť k tradičným madeirským domčekom Casas típicas de Santana v obci Santana. Je to vlastne niečo ako skanzen, v ktorom sú domy ako z rozprávky obklopené desiatkami druhov farebných kvetov. Miesto na Instagram fotky ako vyšité.
Tradičný madeirský domček v obci Santana
Po tom, ako sa naše oči nabažili pestrých farieb, sme sa presunuli do hlavného mesta Funchal, do druhého hotela nášho tripu, TheViews Baía. Ten nás tiež očaril svojimi krásnymi izbami, výhľadmi na oceán a priateľským personálom. Samozrejme, nechýbal bazén s výhľadmi na mesto a miestny prístav. Večeru sme si dali v jednej z najlepších reštaurácií vo Funchale s názvom Kampo.
Deň štvrtý: Tradičná madeirská kuchyňa a hotel Christiana Ronalda
Náš štvrtý deň sa niesol v oddychovom duchu. Zavítali sme do dedinky Camacha, kde nás privítali dvaja manželia, ktorí prevádzkujú veľmi pekný projekt Biqueira. Jeho cieľom je spopularizovať miestne tradície prípravy rôznych jedál.
V ich malom madeirskom domčeku sme si vyskúšali pripraviť placky z kukuričnej múky a miestnu rybiu pochúťku, sušeného tuniaka s cibuľou zaliateho olivovým olejom a octom. Skúsili sme tiež jedno z tradičných jedál, mäso so zeleninou pripravované na spôsob gulášu s ryžou. A na záver nesmel chýbať koláčik.
Takto vyzeral náš tradičný madeirský obed
Poobede sme sa vybrali na potulky Funchalom. Videli sme prístav s historickou loďou Santa Maria de Colombo, ktorá vyzerá ako z Pirátov z Karibiku, farebný nápis Madeira na promenáde, krásnu katedrálu v centre mesta, ale aj hotel a múzeum Christiana Ronalda.
Najslávnejší futbalista sveta je totiž rodákom z Madeiry a jeho mama na tomto ostrove dodnes žije. Popravde, čakali sme, že hotel bude vyzerať krajšie a honosnejšie, svojím vzhľadom však nijako neohúril. Pred hotelom sme si nezabudli odfotiť Ronaldovu sochu v nadživotnej veľkosti.
Socha Christiana Ronalda pri jeho hoteli a múzeu
Deň piaty: Plavba plachetnicou a potápanie v oceáne
Keď pôjdeš na Madeiru, určite sa jeden deň vydaj na plavbu loďou. V okolí tohto nádherného ostrova sa totiž dajú pozorovať veľryby a delfíny. My sme počas našej plavby plachetnicou síce žiadne nevideli, ale aj tak sme nazbierali veľa zážitkov. Doplavili sme sa k opustenej pláži kúsok od Funchalu, kde sme zakotvili. Opäť raz sme sa okúpali v oceáne, vďaka priezračne čistej vode sme sa ani nemuseli hlboko ponárať a videli sme desiatky nádherných rýb.
Veľryby sme síce nevideli, ale plavba na plachetnici bola aj tak veľký zážitok
Cestou naspäť do Funchalu sme boli svedkami toho, ako rýchlo sa dokážu zmeniť podmienky na oceáne. Kým počas našej prvej plavby boli vlny len veľmi malé, druhá cesta už bola trochu dobrodružnejšia. Bezpečne sme však dorazili späť do prístavu a šli sme sa najesť do krásnej reštaurácie Restaurante Já Fui Jaquet v centre Funchalu.
Tá sa nachádza v známej uličke, v ktorej miestni umelci premenili dvere podnikov na umelecké diela. V minulosti bola táto ulička jednou z najškaredších vo Funchale, dnes je vďaka iniciatíve umelcov jedným z najobľúbenejších turistických cieľov. Deň sme zakončili večerou v hoteli Meliá Madeira Mare, kde sa tiež môžeš ubytovať s cestovnou kanceláriou Čedok.
Ulička vo Funchale, kde sú dvere umeleckými dielami
Deň šiesty: Ochutnávanie miestnych pochúťok a aké sú ceny v obchodoch?
Počas nášho 6. dňa sme sa tak trochu zahrali na food blogerov. Vydali sme sa totiž na food trip s miestnou sprievodkyňou, ktorá nás zobrala do viacerých zaujímavých podnikov. Najprv sme navštívili krásnu kaviareň Loja do Chá, kde sme ochutnali portugalské pudingové tortičky pastel de nata a lokálne čaje – ice tea, rooibos, feniklový či čierny s banánom.
Tradičné čaje, koláčik pastel de nata a pudingový koláč
Ďalšou zastávkou bola továreň na cukrovinky spojená s predajňou Fábrica Santo António, ktorá funguje už od roku 1893. Tu sme skúsili miestne keksíky, ktoré nám veľmi zachutili.
Predajňa továrne na cukrovinky Fábrica Santo António
Na obed sme sa zastavili v tradičnej reštaurácii, kde sme v rámci degustačného menu zas raz skúsili obľúbenú miestnu rybu espada, tuniaka, mäso na ražni espetada a víno. Ochutnali sme tiež populárny nápoj Brisa, ktorý sa vyrába priamo na Madeire. Pôvodne bol k dispozícii len s marakujovou príchuťou, dnes si už môžeš dať aj pomarančový alebo jablkový.
Tradičné nealko nápoje Brisa
Veľký zážitok bola tiež miestna farmárska tržnica Mercado dos Lavradores, kde sa predávajú kvety, zelenina, ovocie, rôzne lokálne pochúťky či suveníry. Zaujala nás čokoládovňa UAUCACAU, kde vyrábajú čokolády s rôznymi príchuťami.
A fascinujúce bolo tiež sledovať, aké zaujímavé druhy ovocia sa tu predávajú. Okrem tých klasických tu zoženieš aj rôzne krížence. Napríklad, ananas-banana (prezývaný ako Widow pleasure) alebo banana-maracuja, z ktorých budeš mať unikátny chuťový zážitok. Odporúčame skúsiť.
Nekonečný výber čerstvého ovocia v tržnici Mercado dos Lavradores
Na záver sme si ešte dali tradičný miestny alkoholický nápoj s názvom poncha, ktorý sa vyrába zo zmesi aguardente, rumu z cukrovej trstiny, šťavy z čerstvých citrónov a cukru. Je poriadne silný, má až 50 % alkoholu a miestni ho často pijú ako liek na nádchu alebo iné choroby.
Sladené nápoje sú veľmi drahé, fľašu vína kúpiš za menej ako 3 €
Po našom food tripe sme zbehli do miestneho supermarketu vo Funchale, kde sme šli zmapovať ceny. Väčšinu základných potravín tu kúpiš za podobné ceny ako na Slovensku, vína sú tu extrémne lacné, sladené nápoje zas citeľne drahšie ako u nás. Tu je malý prehľad, koľko zaplatíš za bežné potraviny:
- Jablká 2,11 € za kg
- Víno Pegões 2,99 € za 75 cl
- Syr Gouda plátky 2,14 € za 200 g
- Bravčové naporciované mäso 6,08 € za 1 kg
- Morčacie mäso 4,63 € za 628 g
- Čerstvý tuniak 12,99 € za kg
- Mlieko 0,84 € za 1 l
- Vajcia 3,24 € za balenie 12 kusov
- Coca-Cola 1,6 € za 1 l
- Čipsy Pringles 2,99 € za veľké balenie
- Káva Nescafé Gold 11,99 € za 200 g balenie
Deň siedmy: Lanovka, botanická záhrada, pristávanie lietadiel
Posledný deň na Madeire sme odštartovali na lanovke, ktorou sme sa vyviezli do mestskej časti Monte, kde sa nachádza známa botanická záhrada. Ak si chceš spraviť pekné fotky Funchalu z vtáčej perspektívy, tento trip ti určite odporúčame.
Výhľady z lanovky do časti Monte
V botanickej záhrade, ktorá existuje od roku 1960, sme obdivovali viac ako 2000 exotických rastlín zo všetkých kontinentov. Bambusy, rôzne druhy kaktusov, stovky farebných kvetov a pomedzi to vodopády, jazierka, sochy, umelecké diela, toľkokrát spomínané výhľady na oceán, labute, plameniaky. Bez tohto zážitku z Madeiry jednoducho nemôžeš odísť.
Botanická záhrada nám vyrazila dych
Neďaleko botanickej záhrady sa nachádza Kostol Panny Márie, kde je hrobka posledného rakúskeho cisára a českého kráľa Karla I. A zároveň odtiaľto štartuje známa miestna atrakcia – sánkovanie dolu kopcom, priamo po asfaltovej ceste, kde bežne jazdia autá.
Táto tradícia tu existuje už viac ako 100 rokov. Na špeciálnych prútených saniach ťa dolu strmými ulicami zvezú miestni sánkari oblečení v bielom. Ak si chceš túto nezvyčajnú a tak trochu bláznivú aktivitu vyskúšať aj ty, pripraviť si musíš 27,5 €, respektíve, 35 € za dvoch.
Tradičné madeirské jazdenie na saniach po asfalte je veľký bizár
Pred odletom sme si dali obed v reštaurácii Inn & Art umiestnenej na útese priamo nad oceánom. Toto bola tá najlepšia možná rozlúčka s Madeirou. Úžasné jedlo, neuveriteľné výhľady, skvelá obsluha, čo viac si priať.
Náš výhľad z fantastickej reštaurácie Inn & Art
Ak budeš mať pred svojím odletom ešte trochu čas, určite sa choď pozrieť na známy viewing point priamo nad letiskom vo Funchale. Naskytne sa ti z neho perfektný výhľad na pristávajúce lietadlá, a keď budeš mať šťastie, možno uvidíš aj nepodarené pristátia, ktoré sú tu celkom bežným javom.
Náš let do Bratislavy opäť prebehol hladko, dorazili sme načas, akurát nám trochu trvalo, kým sme si zvykli na typické bratislavské jesenné počasie. Prísť zo slnečného ostrova a teploty 25 °C do vetra, dažďa a večerných 10 °C je celkom šok.
Uži si Madeiru s Čedokom aj ty!
Na náš výlet na Madeiru budeme ešte veľmi dlho spomínať. Zanechal v nás kopec dobrodružných zážitkov, objavili sme počas neho veľa nepoznaných chutí, spoznali desiatky priateľských ľudí a načerpali sme novú energiu minimálne na niekoľko mesiacov. Pokiaľ si aj ty potrebuješ dobiť baterky, túžiš po nových dobrodružstvách alebo chceš len zo slovenskej zimy vypadnúť na týždeň do tepla, Madeira môže byť ideálnou destináciou.
Na Madeire si príde na svoje každý milovník prírody, jedla, dobrodružstva aj ničím nerušeného oddychu
Ak ťa láka ísť objavovať tento úchvatný ostrov v Atlantickom oceáne, odporúčame navštíviť web Čedok, kde si môžeš vyberať z veľkého množstva pobytových alebo poznávacích dovoleniek, zážitkov a hotelov za super ceny. Z Bratislavy sa do Funchalu túto jeseň lieta každý utorok, pričom priame charterové lety budú pokračovať aj na budúci rok.