Zástupcovia cestovného ruchu a gastra zo Slovenska zavŕšia v pondelok v hlavnom meste sériu stretnutí z regiónov pod názvom Pohreb cestovného ruchu. Na ministerstve dopravy a výstavby, v parlamente a na ministerstve hospodárstva odovzdajú otvorený list, v ktorom opakujú svoje hlavné požiadavky na pomoc tomuto odvetviu počas pandémie koronavírusu. Informovala o tom Aliancia slovenskej gastronómie aj v mene pridružených iniciatív cestovného ruchu.
„So sklamaním musíme konštatovať, že existenčné problémy tisícok ľudí v rezorte cestovného ruchu, gastronómie, hotelierstva a všetkých služieb na to naviazaných, neustále prehliadate a tvárite sa, akoby sme pre Vás neexistovali,“ napísali zástupcovia gastronómie a cestovného ruchu v otvorenom liste predsedovi Národnej rady SR a lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi, ministrovi dopravy a výstavby Andrejovi Doležalovi (nom. Sme rodina) a ministrovi hospodárstva a predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi.
„Vyzerá, že úplne zbytočne sa Vám rôznymi formami prihovárame, navrhujeme riešenia a vyzývame Vás k dialógu. Tak, ako ste prehliadali a prehliadate existenčné problémy zdravotníckych záchranárov, na ktorých doslova závisia naše životy, prehliadate aj nás, ľudí zo segmentu HORECA. Aj u nás už ide o prežitie a holú existenciu,“ uvádza sa v liste.
Predstavitelia cestovného ruchu a gastra opakovane žiadajú naplnenie verejného prísľubu, že vakcína je sloboda a otvorenie všetkých prevádzok v rovnakom režime ako sú otvorené ostatné prevádzky v iných segmentoch a tým ukončiť diskrimináciu práce vo svojom sektore. Záchranu pre cestovný ruch vidia v okamžitom navýšení podpory z ministerstva dopravy z 10 % na 20 % z poklesu tržieb, odvolávajú sa pritom na to, že Európska únia umožňuje podiel podpory až na úrovni 30 %.
Takisto žiadajú obnovenie schémy prvej pomoci plus plus už od momentu uzatvorenia prevádzok v tomto roku, pre udržanie a záchranu pracovných miest v cestovnom ruchu. K požiadavkám patrí aj schválenie a zavedenie zníženej sadzby DPH na gastro služby na úrovni 10 % od 1. apríla 2022. Očakávajú aj jasné pravidlá fungovania pre gastro a hotely a celý cestovný ruch bez diskriminácie.