Jeseň je obdobím, ktoré nás zahrieva výnimočnými farbami, pokojnými prechádzkami v prírode a, samozrejme, fantastickými pochúťkami. Obdobie medzi letom a zimou je typické tým, že sa zbiera úroda a každý má doma plnú špajzu hrušiek, sliviek, jabĺk, tekvice či hríbov.
S poklesom teplôt prichádza nová paleta chutí a sezónnych ingrediencií, ktoré môžeš využiť na prípravu skvelých jesenných pochúťok. Tu je niekoľko nápadov na jedlá, ktoré ti zahrejú telo aj dušu počas chladnejších jesenných dní.
Tekvicová polievka
Tekvicová polievka je jedným z klasických jesenných jedál. Ak máš chuť vyskúšať niečo netradičné, pridaj k tekvici med a kari. Táto kombinácia vytvára zaujímavú harmóniu sladkej a pikantnej chuti.
Plnená tekvica so zemiakovým pyré
Okrem tekvicovej polievky či pečenej tekvice môžeš svoj jedálniček na jeseň obohatiť aj touto novinkou – plnenou tekvicou. Jej príprava je jednoduchá. Tekvicu vydlab, naplň zemiakovým pyré zmiešaným s cesnakom, syrom a smotanou. Peč ju dovtedy, kým nebude mať zlatistú farbu a mäkkú konzistenciu.
Hríbová polievka s čerstvými bylinkami
Jesenné lesy sú plné húb, preto by bolo doslova hriechom vynechať príležitosť ísť si ich nazbierať. A ešte väčším hriechom by bolo nepripraviť si z čerstvých hríbov nejakú pochúťku. Napríklad polievku, do ktorej môžeš pridať rôzne bylinky, napríklad tymian, ktorý zdôrazní zemitú chuť jesene.
Hranolčeky zo sladkých zemiakov
Zemiaky sú ďalšou zeleninou, ktorá je na jeseň v kurze. Ak ťa už omrzeli tradičné chute, skús siahnuť po sladkých zemiakoch. Priprav si z nich domáce hranolčeky, ktoré sú zdravé a nutrične plnohodnotné. Sladké zemiaky stačí nakrájať na tenké plátky, obaliť v koreninovej zmesi alebo iba soli a upiecť v rúre.
Slané koláče
Aj keď sa to niektorým z nás prijíma len veľmi ťažko, koláče nemusia byť len sladké. Experimentovanie so sladkou hruškou a mierne pikantnou gorgonzolou v slanom koláči ti dokonalo doplní jesennú atmosféru. Cibuľový koláč môže byť ľahkým predjedlom alebo osviežujúcim brunchom. Doplniť ho môžeš jogurtovou omáčkou alebo kyslou smotanou.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane