Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 28.4.2024
sk
Jarmila
cz
Vlastislav
Zdroj: ©Shutterstock

Sezóna jabĺk a tekvíc je tu. Kreatívne nápady na chutné jesenné lahôdky

Vylepši si jesenné dni sezónnymi pochúťkami.

Jeseň je obdobím, ktoré nás zahrieva výnimočnými farbami, pokojnými prechádzkami v prírode a, samozrejme, fantastickými pochúťkami. Obdobie medzi letom a zimou je typické tým, že sa zbiera úroda a každý má doma plnú špajzu hrušiek, sliviek, jabĺk, tekvice či hríbov.

S poklesom teplôt prichádza nová paleta chutí a sezónnych ingrediencií, ktoré môžeš využiť na prípravu skvelých jesenných pochúťok. Tu je niekoľko nápadov na jedlá, ktoré ti zahrejú telo aj dušu počas chladnejších jesenných dní.

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka je jedným z klasických jesenných jedál. Ak máš chuť vyskúšať niečo netradičné, pridaj k tekvici med a kari. Táto kombinácia vytvára zaujímavú harmóniu sladkej a pikantnej chuti.

Plnená tekvica so zemiakovým pyré

Okrem tekvicovej polievky či pečenej tekvice môžeš svoj jedálniček na jeseň obohatiť aj touto novinkou – plnenou tekvicou. Jej príprava je jednoduchá. Tekvicu vydlab, naplň zemiakovým pyré zmiešaným s cesnakom, syrom a smotanou. Peč ju dovtedy, kým nebude mať zlatistú farbu a mäkkú konzistenciu.

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

Mohlo by ťa zaujímať:

KVÍZ: Vieš, za akými skvelými vynálezmi a nápadmi stoja Slováci?

Hríbová polievka s čerstvými bylinkami

Jesenné lesy sú plné húb, preto by bolo doslova hriechom vynechať príležitosť ísť si ich nazbierať. A ešte väčším hriechom by bolo nepripraviť si z čerstvých hríbov nejakú pochúťku. Napríklad polievku, do ktorej môžeš pridať rôzne bylinky, napríklad tymian, ktorý zdôrazní zemitú chuť jesene.

Hranolčeky zo sladkých zemiakov

Zemiaky sú ďalšou zeleninou, ktorá je na jeseň v kurze. Ak ťa už omrzeli tradičné chute, skús siahnuť po sladkých zemiakoch. Priprav si z nich domáce hranolčeky, ktoré sú zdravé a nutrične plnohodnotné. Sladké zemiaky stačí nakrájať na tenké plátky, obaliť v koreninovej zmesi alebo iba soli a upiecť v rúre.

jeseň, jedlo, bataty, sladké zemiaky, hranolčeky, pochúťka, mňamka, kečup,
Shutterstock

Slané koláče

Aj keď sa to niektorým z nás prijíma len veľmi ťažko, koláče nemusia byť len sladké. Experimentovanie so sladkou hruškou a mierne pikantnou gorgonzolou v slanom koláči ti dokonalo doplní jesennú atmosféru. Cibuľový koláč môže byť ľahkým predjedlom alebo osviežujúcim brunchom. Doplniť ho môžeš jogurtovou omáčkou alebo kyslou smotanou.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.