Aj cestoviny majú svoj sviatok. Svetový deň oslavujú každý rok 25. októbra. Mnoho ľudí si myslí, že ich rodiskom bolo Taliansko. Najstaršie cestoviny však objavili v Číne. Boli vyrobené z dvoch druhov obilia.
Hoci existujú stovky rôznych druhov, môžu byť usporiadané do viacerých skupín, vrátane dlhých cestovín (špagety), trubičiek (penne), polievkových cestovín (orzo, abeceda), plnených cestovín (tortellini, ravioli) a špeciálnych tvarov (farfalle, fusilli). Každý z nich je prispôsobený omáčke, ktorá lepšie drží na rozdielnych cestovinách.
Nech máš rád akékoľvek z nich, dnes je ten deň, keď by si ich nemal vynechať zo svojho jedálnička. Navyše sme si pre teba pripravili 20 zaujímavostí, faktov a aj kuriozít, ktoré sa s cestovinami spájajú. Prajeme ti dobrú chuť!
Fakty a zaujímavosti
1. Predtým, ako existovali stroje, sa cestoviny miesili nohami. Keďže cesto bolo tuhé, pracovníci po ňom pri miesení veľkého množstva prechádzali. Výroba jednej dávky tak zabrala aj celý deň.
2. Cestoviny Al dente nielenže chutia lepšie, ale ťa aj dlhšie zasýtia. Je to preto, že ich trávenie trvá dlhšie ako pri rozvarených cestovinách.
3. Existuje viac ako 600 druhov cestovín a niektoré majú až 1300 názvov. Špagety, farfalle a fettuccini sú len začiatok.
4. Priemerný Talian zje 27 kíl cestovín za rok. Napríklad taký Američan iba 11 kíl.
5. Optimálna a typická porcia je len 100 gramov. Vďaka tomu nebudeš prejedený a obézny.
6. Rastú špagety na stromoch? Ako žartík na 1. apríla roku 1957 BBC odvysielala falošný dokument o pestovaní špagiet vo Švajčiarsku. Ukazoval farmárov, ktorí zbierajú špagety z kríkov. Vtipné video vyvolalo zmätok a časť divákov sa pýtala, kde by si mohli kúpiť vlastný „špagetový krík“.
7. Väčšina sušených cestovín sa vyrába len z dvoch ingrediencií. Krupicová múka a voda – to je všetko. Čerstvé cestoviny, vaječné rezance a niektoré druhy sušených cestovín sa vyrábajú z vajec.
8. Pomenovanie pre cestoviny pochádza z talianskeho slova „paste“. Múka + voda = paste = cestoviny.
9. Taliansko produkuje 1 700 000 až 3 300 000 ton cestovín ročne.
10. Najobľúbenejšou značkou sušených cestovín v Taliansku je Barilla.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane