Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 24.11.2024
sk
Emília
cz
Emílie
, Emilia
Zdroj: ©Shutterstock

Si milovník cestovín? 20 zaujímavostí, ktoré by si o nich mal určite vedieť

Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie?

Aj cestoviny majú svoj sviatok. Svetový deň oslavujú každý rok 25. októbra. Mnoho ľudí si myslí, že ich rodiskom bolo Taliansko. Najstaršie cestoviny však objavili v Číne. Boli vyrobené z dvoch druhov obilia.

Hoci existujú stovky rôznych druhov, môžu byť usporiadané do viacerých skupín, vrátane dlhých cestovín (špagety), trubičiek (penne), polievkových cestovín (orzo, abeceda), plnených cestovín (tortellini, ravioli) a špeciálnych tvarov (farfalle, fusilli). Každý z nich je prispôsobený omáčke, ktorá lepšie drží na rozdielnych cestovinách.

Nech máš rád akékoľvek z nich, dnes je ten deň, keď by si ich nemal vynechať zo svojho jedálnička. Navyše sme si pre teba pripravili 20 zaujímavostí, faktov a aj kuriozít, ktoré sa s cestovinami spájajú. Prajeme ti dobrú chuť!

Fakty a zaujímavosti

1. Predtým, ako existovali stroje, sa cestoviny miesili nohami. Keďže cesto bolo tuhé, pracovníci po ňom pri miesení veľkého množstva prechádzali. Výroba jednej dávky tak zabrala aj celý deň.

2. Cestoviny Al dente nielenže chutia lepšie, ale ťa aj dlhšie zasýtia. Je to preto, že ich trávenie trvá dlhšie ako pri rozvarených cestovinách.

3. Existuje viac ako 600 druhov cestovín a niektoré majú až 1300 názvov. Špagety, farfalle a fettuccini sú len začiatok.

4. Priemerný Talian zje 27 kíl cestovín za rok. Napríklad taký Američan iba 11 kíl.

5. Optimálna a typická porcia je len 100 gramov. Vďaka tomu nebudeš prejedený a obézny.

cestoviny, zaujímavosti, fakty, jedlo, medzinárodný deň cestovín
Shutterstock

6. Rastú špagety na stromoch? Ako žartík na 1. apríla roku 1957 BBC odvysielala falošný dokument o pestovaní špagiet vo Švajčiarsku. Ukazoval farmárov, ktorí zbierajú špagety z kríkov. Vtipné video vyvolalo zmätok a časť divákov sa pýtala, kde by si mohli kúpiť vlastný „špagetový krík“.

7. Väčšina sušených cestovín sa vyrába len z dvoch ingrediencií. Krupicová múka a voda – to je všetko. Čerstvé cestoviny, vaječné rezance a niektoré druhy sušených cestovín sa vyrábajú z vajec.

krájanie fail

Odporúčame prečítať:

Toto musel krájať čistý maniak. 20 prípadov, keď sa noža zhostil nesprávny človek

8. Pomenovanie pre cestoviny pochádza z talianskeho slova „paste“. Múka + voda = paste = cestoviny.

9. Taliansko produkuje 1 700 0003 300 000 ton cestovín ročne.

10. Najobľúbenejšou značkou sušených cestovín v Taliansku je Barilla.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.